• images/deelname/kort_verhaal.jpg
  Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan!
  Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.

  Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

 • Tekst inzenden:
  Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen zie je een knop om je artikel in te zenden. Door op die knop te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.

  Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

 • Publicatievoorwaarden
  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst! Ook vervolgverhalen e.d. zijn niet toegestaan.
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

  Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

 • Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

winter

Publicatie: 17 september 2020
Buiten is het koud, binnen in de woonkeuken staat de potkachel te gloeien. De ketel water  voor mijn warme kruik, mijn pyjama en zakdoek  op een rekje.
Vanuit die keuken naar de wc was eng. Rechts was het karrenhok, daar stonden de bakfietsen,
Geluiden, schaduwen en een grote fantasie, probeer dat maar eens te negeren in het donker.
Uitstellen tot je bijna ontplofte was de enige optie, met hoge nood minder angst.
De kruik lag inmiddels in bed, in een warme pyjama naar boven.
Het huis kraakte, de geluiden leken s winters veel erger dan in de zomer. Een paar rituelen maakten het dragelijk. Eerst iets hards onder het bed gooien, als er iemand onder lag, zou die wel au roepen. Vervolgens snel erin, het was hier bijna net zo koud als buiten. Met mijn hoofd onder de dekens was ik onzichtbaar, dus veilig.
Wakker worden met ijsbloemen op de ramen.
De bakkerij met winkel en het woongedeelte ertussen stond  bij het Noord-Hollands kanaal. De straat ervoor toen de doorgaande weg naar Akersloot.
Bij  mijn weten is dat kanaal 1 keer helemaal dichtgevroren.  Op de wallekant mijn houten blok schaatsen aangedaan, de banden stevig vast, ik ging naar Akersloot.
Het was wel erg koud , door het schaatsen gingen de banden losser zitten ,  die moesten weer aangetrokken worden. Heen ging nog wel, terug werd het minder. De banden werden hard door de vorst, mijn handen deden zeer en ik moest naar de wc. Hoe ik weer thuis gekomen ben weet ik niet meer, wel dat mijn tranen bevroren op mijn gezicht. Thuis in de warmte huilde ik nog veel harder,  mijn handen leken wel in brand te staan.
Mijn ouders hebben dat nooit geweten.
Een paar jaar later deed ik mee aan een schaatswedstrijd op het Verdronkenoord, jawel de eerste prijs, zelfs de jongens liet ik achter me.
Voor de meisjes was die prijs een pop, voor de jongens een worst.  Wat was ik boos toen ik die worst niet mocht, de pop heb ik thuis in een hoek gesmeten en nooit meer aan een schaatswedstrijd meegedaan.
Nu 50 jaar later is schaatsen iets wat je op de tv ziet, ijs eet je en als het koud is zet je gewoon de verwarming hoger.
Daar komen nog Retro, brocante en de mode bij, die maken dat ik me toch wat vaker over datum voel.
 
WAARDERING

HITS

374

Artikel aangepast: 17-09-2020

Commentaar en/of waardering voor dit artikel:

Het is niet toegestaan eigen werk zelf een waardering te geven!
17.09.20
Feedback:
Met plezier gelezen.
Show more