1 post
 • images/deelname/kort_verhaal.jpg
  Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan!
  Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
  970 gepubliceerde inzendingen
 • Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden

  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

Wie brengt de paaseieren?

Publicatie op: 21-03-21

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

Wie brengt de paaseieren?

201 Hits.
Toen ik als kind naar school toe liep waren de feestdagen een belangrijk gegeven. Kerstmis en Pasen waren de twee grootste feestdagen, zeker omdat wij dan telkens twee weken vakantie hadden. Maar voor mij als kind ging het veeleer om de geschenkjes die we met Kerstmis kregen van de kerstman en met Pasen was ik grote fan van de paasklokken die hun chocolade eieren her en der uitstrooiden.
Er werd ons bijgebracht dat er 40 dagen voor Pasen de verrijzenis van Christus moest gevast worden. Geen snoepjes, geen taartjes niets wat goed was, mochten wij nog eten. Dit waren twee lange maanden, maar tevens ook een leuke tijd.
Ik zat toen in de tweede klas, elk kind had een ijzeren doosje op hun lessenaar staan, in die doos vergaarden wij onze snoepen, deze konden wij dan na Pasen allemaal opeten. Ik moet bekennen dat ik heel stiekem een snoepje ervan in mijn mond stak.
In de godsdienstles hoorden wij over Witte donderdag, Goede vrijdag, Stille zaterdag en dan was het eindelijk Pasen.
Op Witte donderdag vertrokken alle klokken uit de kerktorens naar Rome. Op Goede vrijdag moesten wij boete doen, en mochten we geen vlees eten. Dan had je nog Stille zaterdag die dag gingen we steeds met een lege fles naar de kerk deze fles vulden wij dan met gewijd water, dat water zou ons huis beschermen tegen blikseminslag en onheil. Nu jaren later ligt die fles nog altijd gevuld in mijn kleerkast. Tot de dag van vandaag is de bliksem gelukkig niet ingeslagen zou dat water dan toch helpen?
We hadden een grote tuin en eindelijk de zaterdag voor Pasen maakten wij een diepe put deze bedekten wij met heel veel stro, zodat onze paaseieren niet zouden breken. Die nacht heb ik en mijn zusjes geen oog dicht gedaan, telkens kroop er een van ons uit bed om door het raam te turen om te zien of de Paasklok al geweest was.
Uiteindelijk schrokken wij dan toch nog wakker door een hels geluid van de klokken in de kerktoren, bim bam bim bam, haastig sprongen we uit ons bed en liepen blootvoets met wapperden haartjes onze tuin in. Onze putten waren gevuld met heerlijke chocolade eieren. Geen enkel ei was gebroken, wij dachten daar niet over na, hoe dit kon van zo hoog uit de lucht.
Nu jaren later is er grote verwarring bij vele kinderen, ook bij mijn kleinkinderen.
Vele kinderen geloven dat de paasklokken alle paaseieren brengen maar ook veel kinderen denken dan weer dat de paashaas over het land rent en zo de eieren tot bij hen brengt.
Zelfs de krantenwinkels weten het niet zeker meer, op vele paaskaarten die zij verkopen staan de paasklokken afgebeeld weer op andere kaarten zien ze vrolijke paashazen staan.
Nu weet ik nog altijd niet waar de klepel hangt. Maar ik weet wel zeker dat dit een zalige, zoete zondag is.
Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

21.03.21
Feedback:
Leuk, herkenbaar verhaal Stientje (hoewel...jouw geheugen is precies beter dan het mijne...ofwel deden wij het thuis wat minder aan de katholieke regels gebonden, maar de eieren die waren er wel elk jaar 😀)
 • Waardering
  80%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
Een uit de hand gelopen verjaardagsfeestje
369
Lezen?
Jong gezin uiteengerukt
308
Lezen?
Het verleden
293
Lezen?