Stientje Van de walle

Wie brengt de paaseieren?

© Stientje Van de walle op 21.03.2021.

Toen ik als kind naar school toe liep waren de feestdagen een belangrijk gegeven. Kerstmis en Pasen waren de twee grootste feestdagen, zeker omdat wij dan telkens twee weken vakantie hadden. Maar voor mij als kind ging het veeleer om de geschenkjes die we met Kerstmis kregen van de kerstman en met Pasen was ik grote fan van de paasklokken die hun chocolade eieren her en der uitstrooiden.
Er werd ons bijgebracht dat er 40 dagen voor Pasen de verrijzenis van Christus moest gevast worden. Geen snoepjes, geen taartjes niets wat goed was, mochten wij nog eten. Dit waren twee lange maanden, maar tevens ook een leuke tijd.
Ik zat toen in de tweede klas, elk kind had een ijzeren doosje op hun lessenaar staan, in die doos vergaarden wij onze snoepen, deze konden wij dan na Pasen allemaal opeten. Ik moet bekennen dat ik heel stiekem een snoepje ervan in mijn mond stak.
In de godsdienstles hoorden wij over Witte donderdag, Goede vrijdag, Stille zaterdag en dan was het eindelijk Pasen.
Op Witte donderdag vertrokken alle klokken uit de kerktorens naar Rome. Op Goede vrijdag moesten wij boete doen, en mochten we geen vlees eten. Dan had je nog Stille zaterdag die dag gingen we steeds met een lege fles naar de kerk deze fles vulden wij dan met gewijd water, dat water zou ons huis beschermen tegen blikseminslag en onheil. Nu jaren later ligt die fles nog altijd gevuld in mijn kleerkast. Tot de dag van vandaag is de bliksem gelukkig niet ingeslagen zou dat water dan toch helpen?
We hadden een grote tuin en eindelijk de zaterdag voor Pasen maakten wij een diepe put deze bedekten wij met heel veel stro, zodat onze paaseieren niet zouden breken. Die nacht heb ik en mijn zusjes geen oog dicht gedaan, telkens kroop er een van ons uit bed om door het raam te turen om te zien of de Paasklok al geweest was.
Uiteindelijk schrokken wij dan toch nog wakker door een hels geluid van de klokken in de kerktoren, bim bam bim bam, haastig sprongen we uit ons bed en liepen blootvoets met wapperden haartjes onze tuin in. Onze putten waren gevuld met heerlijke chocolade eieren. Geen enkel ei was gebroken, wij dachten daar niet over na, hoe dit kon van zo hoog uit de lucht.
Nu jaren later is er grote verwarring bij vele kinderen, ook bij mijn kleinkinderen.
Vele kinderen geloven dat de paasklokken alle paaseieren brengen maar ook veel kinderen denken dan weer dat de paashaas over het land rent en zo de eieren tot bij hen brengt.
Zelfs de krantenwinkels weten het niet zeker meer, op vele paaskaarten die zij verkopen staan de paasklokken afgebeeld weer op andere kaarten zien ze vrolijke paashazen staan.
Nu weet ik nog altijd niet waar de klepel hangt. Maar ik weet wel zeker dat dit een zalige, zoete zondag is.
Geplande einddatum publicatie van deze inzending:
10-05-2023

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering, in cijfers, te geven. Klik hieronder s.v.p. op de gewenste mogelijkheid!

  • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

    Voeg hier je commentaar toe...
    You are a guest ( Sign Up ? )
    or post as a guest
    Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

    Wees de eerste om commentaar te geven.

    21.03.21
    Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
    Leuk, herkenbaar verhaal Stientje (hoewel...jouw geheugen is precies beter dan het mijne...ofwel deden wij het thuis wat minder aan de katholieke regels gebonden, maar de eieren die waren er wel elk jaar 😀)
    Show more
    0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

    Je kunt ook een waardering, in cijfers, geven voor deze publicatie!
    Klik op Waardering bij de mogelijkheden.
  • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
    Schrijf een commentaar
    PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
     

    Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
    Klik op Commentaar bij de mogelijkheden.
  • Toelichting

    Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

    Commentaar

    Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
    • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
    • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
    • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
    Commentaren of reacties lezen.
    • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
    • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
    • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
    Voorwaarden:
    Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
    Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

    Waardering:

    Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.

Nu nog te bekijken:

Inzendingen in deze schrijfactiviteit waarvan de publicatieperiode binnenkort vervalt. Vind je een inzending de moeite waard en vind je het jammer als deze zou verdwijnen? Leden kunnen de publicatieperiode verlengen!!