Voor schrijvers, door schrijvers
963 inzendingen in deze rubriek

Ook jouw tekstbijdrage is welkom en meedoen is gratis.

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! In deze schrijfactiviteit is ook ruimte voor reisverhalen.
 
KLIK HIER om naar flitsverhalen te gaan.
Klik hier
Eerst inloggen of (gratis) aanmelden s.v.p. om je artikel in te zenden.
(klik op de button om in te loggen of je aan te melden)

66 Hits

Publicatie op:
Wie brengt de paaseieren?
Toen ik als kind naar school toe liep waren de feestdagen een belangrijk gegeven. Kerstmis en Pasen waren de twee grootste feestdagen, zeker omdat wij dan telkens twee weken vakantie hadden. Maar voor mij als kind ging het veeleer om de geschenkjes die we met Kerstmis kregen van de kerstman en met Pasen was ik grote fan van de paasklokken die hun chocolade eieren her en der uitstrooiden.
Er werd ons bijgebracht dat er 40 dagen voor Pasen de verrijzenis van Christus moest gevast worden. Geen snoepjes, geen taartjes niets wat goed was, mochten wij nog eten. Dit waren twee lange maanden, maar tevens ook een leuke tijd.
Ik zat toen in de tweede klas, elk kind had een ijzeren doosje op hun lessenaar staan, in die doos vergaarden wij onze snoepen, deze konden wij dan na Pasen allemaal opeten. Ik moet bekennen dat ik heel stiekem een snoepje ervan in mijn mond stak.
In de godsdienstles hoorden wij over Witte donderdag, Goede vrijdag, Stille zaterdag en dan was het eindelijk Pasen.
Op Witte donderdag vertrokken alle klokken uit de kerktorens naar Rome. Op Goede vrijdag moesten wij boete doen, en mochten we geen vlees eten. Dan had je nog Stille zaterdag die dag gingen we steeds met een lege fles naar de kerk deze fles vulden wij dan met gewijd water, dat water zou ons huis beschermen tegen blikseminslag en onheil. Nu jaren later ligt die fles nog altijd gevuld in mijn kleerkast. Tot de dag van vandaag is de bliksem gelukkig niet ingeslagen zou dat water dan toch helpen?
We hadden een grote tuin en eindelijk de zaterdag voor Pasen maakten wij een diepe put deze bedekten wij met heel veel stro, zodat onze paaseieren niet zouden breken. Die nacht heb ik en mijn zusjes geen oog dicht gedaan, telkens kroop er een van ons uit bed om door het raam te turen om te zien of de Paasklok al geweest was.
Uiteindelijk schrokken wij dan toch nog wakker door een hels geluid van de klokken in de kerktoren, bim bam bim bam, haastig sprongen we uit ons bed en liepen blootvoets met wapperden haartjes onze tuin in. Onze putten waren gevuld met heerlijke chocolade eieren. Geen enkel ei was gebroken, wij dachten daar niet over na, hoe dit kon van zo hoog uit de lucht.
Nu jaren later is er grote verwarring bij vele kinderen, ook bij mijn kleinkinderen.
Vele kinderen geloven dat de paasklokken alle paaseieren brengen maar ook veel kinderen denken dan weer dat de paashaas over het land rent en zo de eieren tot bij hen brengt.
Zelfs de krantenwinkels weten het niet zeker meer, op vele paaskaarten die zij verkopen staan de paasklokken afgebeeld weer op andere kaarten zien ze vrolijke paashazen staan.
Nu weet ik nog altijd niet waar de klepel hangt. Maar ik weet wel zeker dat dit een zalige, zoete zondag is.

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Wie brengt de paaseieren?"

21.03.21
Feedback schrijfkwaliteit
Leuk, herkenbaar verhaal Stientje (hoewel...jouw geheugen is precies beter dan het mijne...ofwel deden wij het thuis wat minder aan de katholieke regels gebonden, maar de eieren die waren er wel elk jaar 😀)
  • Waardering schrijfkwaliteit
    80%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Ook graag je review voor een van de oudere inzendingen...

  • Dovemansoren (302) Asko De vries robles 16-04-2020

    Steeds vaker bekruipt mij een unheimlich gevoel, alsof mijn schrijfsels aan dovemansoren zijn besteed. Vulsels voor mijn  mannelijk ego, verlengstuk van... “Pfff,heb je hem weer,” zei mijn beste...

    Lees meer: Dovemansoren