1 post
 • images/deelname/kort_verhaal.jpg
  Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan!
  Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
  Klik op SCHRIJFACTIVITEITEN (tabs hieronder) voor alle mogelijkheden!
  933 gepubliceerde inzendingen
 • Tekst opsturen:
  Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden
  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

Publicatie: 05-02-2021

Hits: 331

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

Wen er maar aan!

Aangepast: 05-02-2021
"Wen er maar aan dat er nog veel meer van dit soort regenachtige dagen zullen komen”, dient de vriend mij van repliek als ik flink zit te mopperen. Het regent al uren onophoudelijk. En niet een klein beetje. Nee: flink. Ik wil maar wat graag naar buiten, maar het sombere, grijze regengordijn weerhoudt mij er van om mijn wandelschoenen aan te trekken. En tot mijn schrik vordert de dag gestaag en nadert de avond en daarmee ook die vermaledijde avondklok. Ik moet – hoe dan ook – vandaag nog even naar de Rijn om te zien hoe het water de uiterwaarden steeds verder in beslag neemt. Nu weet ik wel dat extreem hoge waterstanden zich in de toekomst alleen maar vaker zullen voordoen, maar voor dit moment is het wassende water beslist nog een unicum waarvoor ik op pad moet gaan.
 
‘Wen er maar aan’ is overigens een boodschap die heel wat vrouwen van mijn leeftijd de laatste tijd prominent de wereld in strooien. De actrice Maike Meyer bijvoorbeeld met haar hilarische, maar o zo confronterende boek ‘Wen er maar aan’ over het leven van vrouwen in de overgang. Maar ook de cabaretiers Brigitte Kaandorp en Lenette van Dongen vertellen in hun voorstellingen zonder gêne over de lubberende en alsmaar uitdijende kipfiletjes die elke dame van boven de 50 met weemoed moet aanvaarden. Net als over de tanga-slips die langzaam metamorfoseren naar heupslips en zelfs taillebroeken. Zwaartekrachten die het verval van borsten en billen inzetten. Uitgroei van kapsels waar niet meer tegenop valt te verven en tal van andere vrouwelijke ongemakken die met het toenemend aantal jaren na de 50 eerder vanzelfsprekend worden dan uitzondering zullen zijn. ‘Wen er maar aan’ wordt mij als vrouw van 60 steeds vaker verteld: verzetten of ontkennen heeft geen zin.
 
Als het eindelijk, eindelijk na een lange regendag rond 16.00 uur redelijk droog is, ga ik op pad. Ik heb er flink de pas in en manoeuvreer behendig langs de diepe plassen op de modderige paden. De uiterwaarden zijn aardig volgelopen en het water zal de komende dagen nog ruim een meter stijgen. “Wen er maar aan”, zegt een voorbijganger als ik lange tijd naar het water sta te turen. “Dit is het toekomstbeeld voor ons lage landje. Smeltende gletsjers waardoor de rivieren steeds meer ruimte nodig hebben.” “Vroeger schaatsten we hier op de volgelopen uiterwaarden”, doet de vriend nog een voorzichtige poging om beelden van lange vorstperiodes in herinnering te roepen. “Met dat schaatsen is het voor altijd gedaan”, helpt de voorbijganger hem rap uit zijn droom. “Wen er maar vast aan.”
 
Ik moet eerlijk zeggen dat al dat ‘wennen’ waar iedereen toe uitdaagt mij best wat moeite kost. Ik wil die overdadige regen niet. En al helemaal niet al die vrouwelijke ongemakken. Maar bovenal heb ik moeite met de opwarmende aarde en alle gevolgen van dien. Kan het niet een beetje blijven zoals het was? De seizoenen zoals ze horen te zijn. Een lijf dat alles doet wat je maar wilt en een gletsjer die nog indruk maakt. Gewoon, omdat dat veel vertrouwder voelt dan al die veranderingen.
 
Maar gelukkig is er één ding dat wel went als een tierelier: de heilzame werking van een dagelijkse wandeling. Heerlijk! Ik kan het iedereen aanraden. Went echt. Supersnel.

Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

18.09.21
Feedback:
Een verhaal naar mijn hart. Vlot geschreven ook.
Show more
13.02.21
Feedback:
Wat een leuk stukje Sylvia. Mooi naast elkaar gezet, ons lichaam en het klimaat. Ook ik, als man, kan moeilijk wennen aan de aftakeling van mijn lichaam. Zie mijn stukje over 'rimpels'.
Show more
06.02.21
Feedback:
Leuk verhaal, Sylvia!
Ik heb het met plezier gelezen.
Show more

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
Column
Persco
375
Lezen?
Column
Avondklok
347
Lezen?
Paasbest
313
Lezen?