Voor schrijvers, door schrijvers

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! 

234 Hits

Publicatie op:
Weerzien

De trein vertrok precies op tijd. Nahijgend van het harde lopen, hadden de twee oudjes nog net een lege plek weten te bemachtigen in een tweede klasse treincoupé. ‘Wat een gedoe zeg om tegenwoordig een keer met de trein te reizen’, mopperde de oude man tegen zijn vrouw. Ze knikte.

‘Veeg eerst je bril eens af’, zei ze ‘anders zie je ook nog niks.’ ‘Als Bart ons niet verteld had hoe het tegenwoordig werkte om met de trein te reizen, waren we nog te laat gekomen’, ging de oude man verder.

Het jonge meisje dat tegenover hen zat, moest lachen. ‘Sorry hoor’, zei het meisje ‘ik hoorde U mopperen. Ik weet niet waar U heen moet maar vergeet straks niet om uit te checken.’

‘Ook dat nog,’ mopperde de oude man verder. ‘Je moet tegenwoordig overal maar aan denken.’ ‘Waar gaat de reis heen? vroeg het meisje toen de oudjes een tijdje zwijgend uit het raam hadden gekeken. Opeens kwam er een blijde blik op het gezicht van de vrouw. ‘We gaan naar Schiphol. Onze kleindochter komt vandaag terug uit Nigeria.’

‘Wat leuk,’ zei het meisje. ‘Hebt U haar lang niet gezien?’

‘Ja, het is meer dan een half jaar geleden dat we haar voor het laatst gezien hebben. Via Skype had ze wel regelmatig contact met haar ouders, maar dat moderne gedoe is niks voor ons’. Weer schoot het meisje even in de lach. ‘Mag ik weten wat ze daar deed?’ vroeg het meisje.

‘Jawel hoor, ze heeft daar een half jaar stage gelopen op een particuliere school voor medewerkers van een multinational. We hebben haar gemist. Normaal kwam ze altijd wel een keer in de veertien dagen bij ons. Ook al wonen we tegenwoordig een heel eind bij elkaar vandaan. We genieten daar zo van. Jarenlang hebben we vroeger op haar gepast.’

‘Wat leuk dat U haar ophaalt,’ zei ze terwijl ze haar tas pakte. ’Veel plezier,’ voegde ze er nog aan toe en ging op weg  naar de uitgang.

‘Waar zijn we inmiddels, Jaap,’ vroeg Betty.

‘Wat zei je.’ ‘Waar we zijn,’ vroeg ik.‘ Och, ik zie het al. Utrecht Centraal pas. Dan duurt het nog wel een uurtje voordat we bij Schiphol zijn.’ Jaap mompelde iets onverstaanbaars. Toen ze in de aankomsthal waren, zagen ze dat ruim op tijd waren. Bart en Mirthe waren er zelfs nog niet.

‘ Mag ik U wat vragen,’ hoorden ze opeens. Jaap wilde weglopen maar Betty gaf welwillend antwoord op de vraag van Joris Linssen op wie ze stonden te wachten.‘Op Ilse, ons eerste kleinkind. We hebben haar gemist. Eindelijk is ze terug uit Nigeria.’ Vanuit een ooghoek zag Betty Bart en Mirthe aankomen. Het gesprek kabbelde voort totdat Ilse de hoek omkwam.

‘Wie was die vent?’ vroeg Jaap. ‘Joris Linssen,’ zei Mirthe. ’Ik dacht, ik ken die vent ergens van. Nu weet ik het weer. Hij speelde op het huwelijk van Willem- Alexander en Maxima.’

‘Nee,’ zei Mirthe met een glimlach ‘dat was Carel Kraayenhof, ook een bandoneonist.’

‘Kom,’ zei Bart ‘we gaan naar huis, vieren dat ze we weer thuis is.’


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Weerzien"

18.07.20
Feedback:
Correctie tgv oude waarderingen.
  • Schrijfkwaliteit
    3.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig