yves goudket

We zijn leugenaars

© yves goudket op 22.12.2022.

Het is eigenlijk ongelooflijk wat wij, de volwassenen, de ouders, de zogezegd slimme mensen, onze kinderen allemaal wijsmaken, dat grenst bijna aan het zoals reeds gezegd ongelooflijke.
 
Dat gelieg begint al wanneer een kind een jaar of vier is en vraagt aan papa waar zij of hij vandaan komt. En wat zegt dan zo'n intelligente vader : jij komt van de ooievaar. Van de ooievaar, hoe verzin je het als vader ! Is het dan niet vreemd als dat kind begint te klagen over het feit dat het geen eieren kan leggen en dat het niet kan vliegen.
Zich begint af te vragen indien het van de ooievaar komt waarom het dan geen vleugels heeft en lange slanke poten en waarom het dan helemaal geen kikkers lust !
En als ze dan later groot zijn en ze vertellen vrienden enzo dat ze van de ooievaar komen worden ze vierkant en ook waarschijnlijk rond uitgelachen en dan krijgen ze complexen en plegen ze misschien zelfmoord of raken aan de drank en de drugs en misschien ook (wat op zich nog erger is) aan de vrouwen of de mannen.
 
Wat sommige ouders ook vaak zeggen is dat hun spruit(!) uit een bloemkool komt. Waarmee zadel je als ouder je kind verdomme op dan, elk rechtgeaard en ietwat herseninhoud hebbend kind zal zich onmiddellijk beginnen afvragen hoe dat kan, hoe het komt dat hij of zij nog nooit ofte jamais een kind uit een bloemkool heeft zien komen en waarom hij of zij dan als enige op de wereld uit een bloemkool zou komen, of van de ooievaar, het doet er niet toe.
 
Je zou voor minder een koord pakken en er een eind aan maken, die smeerlappen van ouders toch !
 
En opgepast, hier houdt het nog niet op hee, dit is slechts het begin van een heel leven vol leugens.
 
Neem nu de Kerstman, volgens de ouders zou die uit het hoge Noorden komen om kadokes bij de kinderen te brengen. Hij zou met een rendier komen met een rode neus genaamd Rudolf. Kan het nog idioter? Elk kind moet zich toch beginnen afvragen of dit wel kan hee, waarom zou een ouwe rukker met een grijze baard en een dikke bierbuik helemaal vanuit het Noorden komen naar onze streken om hier de kinderen kadokes te komen geven, wie betaalt al die kadokes, waarom blijft die gewoon niet voor zijn stoofke zitten met een gazet en een jeneverke en een goei sigaar in plaats van naar onze contreien te komen en hier constant ' ho' 'ho' 'ho' 'ho' te komen roepen, wat nut heeft dat?
Trouwens elk kind moet toch beseffen dat zo'n tocht duizenden kilometers lang is en vol gevaren en dat de Kerstman niet meer van de jongste is dus...
 
En zijn kozijn ofte neef dan, die pipo uit Spanje, ons allerbekende Sinterklaas. Zou zo'n kind daar nu echt in geloven, zou zo'n kind het echt geloven dat zo'n heilige man helemaal uit Spanje komt om hier kwistig met kadokes te strooien terwijl er overal op de wereld zoveel sukkelaartjes zijn. Zou dat kind ook geloven dat die met een paard op het dak loopt, elk normaal kind moet zich toch realiseren dat dit onmogelijk is hee of het moest een laag plat dak zijn, een heel laag dan.
 
En dan zetten zo'n kindjes hun schoen met een klontje en een peeke ofte wortel voor het paard en voor Zwarte Piet of de Sint zelf een pintje of een borreltje.

En de dag daarna is alles weg en soms heeft de Sint of Zwarte Piet nog een extra borrel of pint genomen en de fles vergeten terug te zetten.
 
Vaak valt het kinderen op dat papa de morgen van Sinterklaas altijd last van hoofdpijn heeft . En dan moeten ze nog zo'n stomme liedjes zingen zoals 'zie ginds komt de stoomboot' of 'hoor wie klopt daar kinderen ?' .Wat kan het een kind schelen of die Sinterklaas nu een motorboot of een sloep of een tanker heeft, dat interesseert hen geen reet en als er geklopt wordt zal waarschijnlijk de bel kapot zijn dus als je de deur opent zie je direct wie er klopt.
 
Wat een liegerij serveren wij onze kinderen toch en als ze later teveel fantasie hebben worden ze gestraft verdomme...
 
Ook met de Kerst moeten er zonodig liedjes gezongen worden 'stille nacht','white christmas','oh denneboom' , dit zijn enkele prachtige voorbeelden die waarschijnlijk de strot uitkomen van alle kinderen ter wereld.
En die Sinterklaas komt zogezegd door de schouw. De schouw notabene, waarom kan die niet zoals elke normale mens gewoon door de deur komen ? Door de schouw ? Hoe komt het dan dat die zijn kleed altijd zo proper is ?
 
Wat ik me ook vaak afvraag is het feit dat je zowel rond Kerst als rond Sinterklaas op TV soms op verschillende zenders tegelijkertijd meermaals Sinten of Kerstmannen kan zien, normale kinderen hun euro moet dan toch wel vallen dat er iets niet klopt hee !
Natuurlijk is dat allemaal zodanig een commercie geworden dat de oorspronkelijke bedoeling van Kerst en Sinterklaas allang geschiedenis is.
 
Kinderen willen zo graag kadokes dat ze o zo graag al die leugens geloven die papa of mama hen vertellen ! En pas op en opgepast, hier houdt het nog niet op hee.
 
Als een kind een tandje verliest van zijn melkgebit wordt dit in een envelopke gestoken voor 'de tandenfee'. God en Joost mag weten wie dat in godsnaam is maar ik had er nog nooit van gehoord tot mijn vrouw dit vertelde.
Dus mijn zoontjes elke keer dat ze een melktandje verloren dat ding in een envelopke gestopt en als ze gingen slapen zetten ze dat envelopke voor hun slaapkamerdeur zodat de 'tandenfee' dat zou kunnen komen halen en in ruil daarvoor kregen ze dan een centje van de 'tandenfee'.
 
Niks tandenfee verdomme, mijn centen moest ik afgeven omdat mijn kinderen hun tandjes verloren verdomme.
 
Een kind kan toch naïef zijn als je het mij vraagt. Al dat gelieg van die smeerlappen van ouders. Is het dan echt zo moeilijk om tegen een kind gewoon de waarheid te zeggen. Als dit kind nu vraagt waar het vandaan komt kan je toch zeggen dat het is geboren uit de buik van mama, dat mama en papa serieus hebben gesekst en dat er een zaadje uit papa zijn penis tot in de baarmoeder van mama is geraakt en daar een eicel heeft bevrucht en daar uit is dat negen maanden gegroeid in mama's buik en dan ben jij geboren.
 
Dat is toch niet moeilijk hee zo'n uitleg geven. Of je zegt gewoon dat je kind uit de liefde tussen mama en papa is geboren, niks meer noch minder, en dan zal dat kind veel gelukkiger worden dan te zeggen dat het van één of andere vogel of groente afstamt.

En hoe vaak maakt een ouder een kind bang ? Heel vaak ! Pas op, als je scheel kijkt en de klok slaat blijven je ogen zo staan, of als je spiekt komt de boeman vannacht naar je kamer, of als je je broertje stampt zullen de kabouters je komen pesten, en meer van dat fraais. Welke kabouters ? Ik heb persoonlijk nog nooit een kabouter gezien buiten die idiote mafkees van een Plop.
 
Maar verder, niks, nada, noppes, geen kabouter gezien ! De boeman ? Ook nooit gezien. Waarom vertellen wij ouders toch allemaal zulke onzin aan onze arme drommeltjes. Of al die flauwekul van feeën en heksen. Ik heb nog nooit in het echt een fee of een heks gezien.
 
Alhoewel als je eens goed rondkijkt zou het toch wel kunnen dat heksen bestaan, ik heb er toch al enkele tegengekomen in mijn carjeire. Of braaf slapen anders komen de spoken. Welke spoken ?
 
En dan wordt het Pasen en komen de klokken van Rome paaseieren droppen. De klokken van Rome ? Klokken die eieren leggen. Hoe kan een kind dat nu geloven. Ik ben ervan overtuigd dat er op de wereld geen enkel kind is dat denkt dat klokken eieren leggen. En als ze die eieren moesten komen droppen dat zou toch serieus wat lawaai maken hee.
 
Dus eigenlijk onbegrijpelijk dat hedendaagse kinderen dit allemaal blijven slikken. En dan worden die kinderen ouder en komen ze in de puberteit en komen ze er geleidelijk aan achter dat papa en mama serieuze liegebeesten zijn.

Maar dan begint het hele zootje opnieuw. Pas op zeggen ze dan, niet masturberen want daar wordt je blind van of daar krijg je wratten van op je handen.

Hupsakee, weeral een aantal complexen voor die kinderen.

Of je moet beter studeren want anders moet je bij de vuilkar gaan werken, of ze zeggen tegen een meisje dat als ze een kikker kussen deze in een prins zal veranderen, wat een schandalige praktijken zijn dat nu !

Het enige dat je kan krijgen als je een vettige kikker kust, zijn wratten op je lippen, klierkoorts, moeraskoorts, malaria,syfilis en wat gonorroe dus een prins zal je niet zien hoor, vergeet het maar. Als ge braaf zijt misschien een choco prince ja !

En dan als al die jongvolwassenen groter worden en beginnen te werken begint het bij hen te dagen dat hun leven tot dan toe één grote leugen was en dan kopen die zelf kindjes en wat doen die dan ? Juist, ze beginnen die arme dutskes nog meer wijs te maken dan hun ouders hun al wijsgemaakt hadden en dan begint het hele verhaal opnieuw.
 
Zielig hee...Maar zolang we mensen zijn zullen we liegen, zolang er gelogen wordt zijn er mensen en zo zal het altijd blijven...

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Reacties van:
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
   Elsbeth Boom · 1 months ago
   dit is m.i. een column, een tirade, en niet zozeer een kort verhaal.
   ik vind het behoorlijk vermoeiend lezen, als alle zinnen achter elkaar door lopen, zonder alinea-indeling. bij korte teksten kan het of een niet lang gedicht.
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  1 Commentaar

  Gebruikerswaardering: 3 / 5

  PLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Rating: 3.0
Stemmen: 1
Hits: 90
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Patrick Bernauw: Het huis in de Spanjaardstraat

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.