Voor schrijvers, door schrijvers

Meer van deze schrijver lezen?

 • Korte verhalen

  Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is een compleet verhaal.

 • Ook meedoen?

  Wil je ook een kort verhaal publiceren op Schrijverspunt? Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Geen feuilleton! Graag eerst even inloggen (lid worden is gratis). Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
 • Beoordelen?

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Kort verhaal

Jouw verhaal hier toevoegen?

De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.

Wasverzachter

Wasverzachter

Ze opende de wasmachine en stopte de berg wasgoed erin. Even later vulde de machine zich met water en zette zich in beweging.
Ze plofte in haar favoriete stoel, die vlakbij de wasmachine stond, in haar favoriete ruimte in het huis: de rommelige zolder. Hier kon ze even bijkomen, ver van alles en iedereen.
Ze sloot haar ogen en voelde zich al snel wegzakken. Het geluid van de draaiende machine raakte steeds verder op de achtergrond.
Plotseling werd ze met een ruk naar de wakende werkelijkheid getrokken. Ze vloekte en vloog uit de stoel, omdat ze besefte dat er iets rampzaligs gaande was. De brief van haar vader zat nog in de achterzak van haar spijkerbroek!
"Oh pap," kermde ze en ze draaide met een snelle beweging de programmaknop naar nul.
Een harde klap klonk.
Dit was nog niet goed, natuurlijk. De machine zat vol water. Haar hart ging tekeer en haar handen trilden. Wat nu? Pompen, centrifugeren? Alleen pompen leek haar het beste.
Het duurde eindeloos voor haar gevoel en ze wachtte niet tot de machine gestopt was. Ze draaide de knop voortijdig naar UIT.
Ze probeerde het deurtje te openen, maar natuurlijk ging dat niet. Dat verdraaide slot ook!
Er zat niets anders op dan wachten.
Juist deze brief, die zo belangrijk voor haar was. Vlak voordat hij overleed, door hem geschreven. Aan haar.
Nooit eerder had hij haar een brief geschreven, dit was de allereerste keer en meteen de laatste. Ze had altijd het gevoel gehad dat haar vader haar niet echt kende en dat had haar pijn gedaan. Deze brief echter, getuigde van iets heel anders. Hij kende haar wel en dat bleek uit de woorden die hij haar had nagelaten. Maar nu was het troostende bewijs nat en misschien wel onleesbaar en kapot.
Wat duurde het lang. Ze beet nerveus op haar lip.
Eindelijk klonk de bevrijdende tik.
Gejaagd ontgrendelde ze de deur en graaide ze in de machine. Ze vond de broek en zag de brief een stukje boven de linkerachterzak uitsteken. Ze durfde hem bijna niet te pakken, maar deed het, heel voorzichtig.
Het was een vod geworden. Behoedzaam en met trillende vingers trok ze het natte papier open. De tekst die ze de afgelopen dagen talloze keren had gelezen, was inderdaad verdwenen. Ze barstte in huilen uit en keek radeloos om zich heen. Ze keek nog een keer naar het papier, wilde niet geloven dat het waar was en zag toen, onderaan, toch nog wat woorden staan. Heel licht, alsof het met een slechtwerkende, maar watervaste stift geschreven was:
'Dat had je niet gedacht hè, dat ik nog wist hoe geheimschrift werkte (we hebben dat vroeger samen geoefend, weet je nog?)! De inkt komt tevoorschijn als het papier nat wordt, kon ik me herinneren.
Ik heb de brief twee keer geschreven.
Niet zomaar, ik ken je...

De tweede ligt in de kluis.
Wees er zuinig op. Dag lieve dochter van me.'
Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 666
(De gemiddelde waardering is 4.8 door 4 stem(-men)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meer schrijfactiviteiten

Jouw verhaal gratis als BookBuster?

Door BookBuster krijgen minder bekende schrijvers een serieuze kans. BookBuster is een project van Schrijverspunt om (nog) minder bekende schrijvers een publicatiekans te geven. Het is de manier om…

Jouw quote te lezen voor anderen?

Een quote is een aanhaling of een citaat, ofwel een weergave van wat iemand gezegd heeft. Wij en anderen zijn erg benieuwd naar jouw quote. De quote mag van jezelf zijn of een leuke door jou gevonden…

Een sprookje publiceren ?

Sprookjes behoren tot een oude orale traditie en bevatten vaak een zedenles of diepere wijsheid. Het woord sprookje is afgeleid van het middeleeuwse 'sproke', dat verhaal of vertelling betekent. Als…