Korte verhalen

55 woorden verhalen op Schrijverspunt
  • Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard. Poe vond dat een kort verhaal in een half uur tot twee uur, maar in elk geval in één keer moest kunnen worden uitgelezen en gericht moest zijn op het bereiken van een enkel effect.

    De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

    Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.
  • Wil je ook een kort verhaal publiceren op Schrijverspunt? Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Graag eerst even inloggen (lid worden is gratis). Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Wasverzachter

Wasverzachter

Ze opende de wasmachine en stopte de berg wasgoed erin. Even later vulde de machine zich met water en zette zich in beweging.
Ze plofte in haar favoriete stoel, die vlakbij de wasmachine stond, in haar favoriete ruimte in het huis: de rommelige zolder. Hier kon ze even bijkomen, ver van alles en iedereen.
Ze sloot haar ogen en voelde zich al snel wegzakken. Het geluid van de draaiende machine raakte steeds verder op de achtergrond.
Plotseling werd ze met een ruk naar de wakende werkelijkheid getrokken. Ze vloekte en vloog uit de stoel, omdat ze besefte dat er iets rampzaligs gaande was. De brief van haar vader zat nog in de achterzak van haar spijkerbroek!
"Oh pap," kermde ze en ze draaide met een snelle beweging de programmaknop naar nul.
Een harde klap klonk.
Dit was nog niet goed, natuurlijk. De machine zat vol water. Haar hart ging tekeer en haar handen trilden. Wat nu? Pompen, centrifugeren? Alleen pompen leek haar het beste.
Het duurde eindeloos voor haar gevoel en ze wachtte niet tot de machine gestopt was. Ze draaide de knop voortijdig naar UIT.
Ze probeerde het deurtje te openen, maar natuurlijk ging dat niet. Dat verdraaide slot ook!
Er zat niets anders op dan wachten.
Juist deze brief, die zo belangrijk voor haar was. Vlak voordat hij overleed, door hem geschreven. Aan haar.
Nooit eerder had hij haar een brief geschreven, dit was de allereerste keer en meteen de laatste. Ze had altijd het gevoel gehad dat haar vader haar niet echt kende en dat had haar pijn gedaan. Deze brief echter, getuigde van iets heel anders. Hij kende haar wel en dat bleek uit de woorden die hij haar had nagelaten. Maar nu was het troostende bewijs nat en misschien wel onleesbaar en kapot.
Wat duurde het lang. Ze beet nerveus op haar lip.
Eindelijk klonk de bevrijdende tik.
Gejaagd ontgrendelde ze de deur en graaide ze in de machine. Ze vond de broek en zag de brief een stukje boven de linkerachterzak uitsteken. Ze durfde hem bijna niet te pakken, maar deed het, heel voorzichtig.
Het was een vod geworden. Behoedzaam en met trillende vingers trok ze het natte papier open. De tekst die ze de afgelopen dagen talloze keren had gelezen, was inderdaad verdwenen. Ze barstte in huilen uit en keek radeloos om zich heen. Ze keek nog een keer naar het papier, wilde niet geloven dat het waar was en zag toen, onderaan, toch nog wat woorden staan. Heel licht, alsof het met een slechtwerkende, maar watervaste stift geschreven was:
'Dat had je niet gedacht hè, dat ik nog wist hoe geheimschrift werkte (we hebben dat vroeger samen geoefend, weet je nog?)! De inkt komt tevoorschijn als het papier nat wordt, kon ik me herinneren.
Ik heb de brief twee keer geschreven.
Niet zomaar, ik ken je...

De tweede ligt in de kluis.
Wees er zuinig op. Dag lieve dochter van me.'
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 571
(Gemiddelde waardering 4.7 met 3 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Top 10 : Meest gelezen in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

Kortsluiting

okt 26, 2019 Schrijfopdracht Connie van Vuuren

DOOR WINTERMAGIE BEVANGEN

okt 30, 2019 Poëzie Rebelle van Reymerswael, schrijfgek

De pedante Peugeot

nov 01, 2019 Cursiefje Dorine Van der Marel

Het pluizenvisioen

nov 05, 2019 Column Reinder Veelinx

Meer schrijfactiviteiten