Voor schrijvers, door schrijvers

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! In deze schrijfactiviteit is ook ruimte voor reisverhalen en flitsverhalen.
 "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef.
" Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen."
Aantal gepubliceerde inzendingen: 564
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

Wasverzachter

| Remke Jansen
Wasverzachter

Ze opende de wasmachine en stopte de berg wasgoed erin. Even later vulde de machine zich met water en zette zich in beweging.
Ze plofte in haar favoriete stoel, die vlakbij de wasmachine stond, in haar favoriete ruimte in het huis: de rommelige zolder. Hier kon ze even bijkomen, ver van alles en iedereen.
Ze sloot haar ogen en voelde zich al snel wegzakken. Het geluid van de draaiende machine raakte steeds verder op de achtergrond.
Plotseling werd ze met een ruk naar de wakende werkelijkheid getrokken. Ze vloekte en vloog uit de stoel, omdat ze besefte dat er iets rampzaligs gaande was. De brief van haar vader zat nog in de achterzak van haar spijkerbroek!
"Oh pap," kermde ze en ze draaide met een snelle beweging de programmaknop naar nul.
Een harde klap klonk.
Dit was nog niet goed, natuurlijk. De machine zat vol water. Haar hart ging tekeer en haar handen trilden. Wat nu? Pompen, centrifugeren? Alleen pompen leek haar het beste.
Het duurde eindeloos voor haar gevoel en ze wachtte niet tot de machine gestopt was. Ze draaide de knop voortijdig naar UIT.
Ze probeerde het deurtje te openen, maar natuurlijk ging dat niet. Dat verdraaide slot ook!
Er zat niets anders op dan wachten.
Juist deze brief, die zo belangrijk voor haar was. Vlak voordat hij overleed, door hem geschreven. Aan haar.
Nooit eerder had hij haar een brief geschreven, dit was de allereerste keer en meteen de laatste. Ze had altijd het gevoel gehad dat haar vader haar niet echt kende en dat had haar pijn gedaan. Deze brief echter, getuigde van iets heel anders. Hij kende haar wel en dat bleek uit de woorden die hij haar had nagelaten. Maar nu was het troostende bewijs nat en misschien wel onleesbaar en kapot.
Wat duurde het lang. Ze beet nerveus op haar lip.
Eindelijk klonk de bevrijdende tik.
Gejaagd ontgrendelde ze de deur en graaide ze in de machine. Ze vond de broek en zag de brief een stukje boven de linkerachterzak uitsteken. Ze durfde hem bijna niet te pakken, maar deed het, heel voorzichtig.
Het was een vod geworden. Behoedzaam en met trillende vingers trok ze het natte papier open. De tekst die ze de afgelopen dagen talloze keren had gelezen, was inderdaad verdwenen. Ze barstte in huilen uit en keek radeloos om zich heen. Ze keek nog een keer naar het papier, wilde niet geloven dat het waar was en zag toen, onderaan, toch nog wat woorden staan. Heel licht, alsof het met een slechtwerkende, maar watervaste stift geschreven was:
'Dat had je niet gedacht hè, dat ik nog wist hoe geheimschrift werkte (we hebben dat vroeger samen geoefend, weet je nog?)! De inkt komt tevoorschijn als het papier nat wordt, kon ik me herinneren.
Ik heb de brief twee keer geschreven.
Niet zomaar, ik ken je...

De tweede ligt in de kluis.
Wees er zuinig op. Dag lieve dochter van me.'
Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Je waardering voor een artikel

Hits: 712

4.755

(De gemiddelde waardering is 4.8 door 4 stem(-men)

Login of registreer (gratis) om een reactie te plaatsen

Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

Wat de mees niet kent

Geschreven door Bennie Sieverink. Geplaatst in 55 woordenverhaal.
Omdat de eikenprocessierupsen een ware plaag worden heb ik in het voorjaar een nestkastje opgehangen voor koolmeesjes. Maar voorlopig zijn het de rupsen die het mezenkastje...
Actuele Top 3 van deze rubriek

Loslaten

13, mei, 2020 Esther Goesinne

I truly wish he killed me

24, apr, 2020 H.o.p.e. Schrijft

Stink ik soms?

09, apr, 2020 Han Maas
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!