Elsbeth Boom

was

© Elsbeth Boom op 14.01.2023.

De kelderdeur staat op een kier.
Ze loopt met de overvolle wasmand naar de keuken waar ze nog de natte, stinkende theedoeken oppikt. Niemand die ze ooit eens ophangt aan een haakje.
Bart heeft eindelijk, na weken zeuren, al zijn stinkende sokken en hippe bamboe boxers uit hun slaapkamer en badkamer verzameld en in de mand gegooid.
Suzanne heeft bijna alles, wat ze over de laatste dagen had verzameld achter banken, onderaan de trap en bovenaan de keldertrap, onder luid gezucht uít de mand gehaald.
'Mam, dat mag niet in de wasmachine!!! Ben je gek geworden, of zo? Dat topje mag alleen chemisch gereinigd worden. En die jeans mogen alleen op de hand. Binnenstebuiten. Net als de vorige keer. En denk je dat die trui als je hem hebt gewassen, morgen droog is?'
'Misschien moet je dan maar gewoon zelf wassen en naar de stomerij. Wat dacht je daarvan?'
'Jemig mam, ik weet helemaal niet waar de stomerij is. Dat weet jij toch? En ik heb helemaal geen tijd om mijn trui te wassen. Ik ga nu naar Jessica, shoppen bij River Island. We hebben morgen feest bij Richard en ik heb echt niks om aan te trekken of zo.'
'Hé pàhàp. Ik heb morgen een heel belangrijk feest en mijn schoenen zien er niet uit. Ik kan daar echt niet mee aan komen zetten. En Jessica had tweedehands Yeezi's gezien, die zijn echt super vet. En echt helemaal niet duur. Kun je me alsjeblieft helpen? Toe?!!! Dan was ik deze maand de auto. Pliezzzz?'
Suzanne rent al bellend met Jessica naar buiten. 'Ja, ik heb het. Jij ook? Cool. Zullen we dan bij River Island nog een rokje kopen? Ja, joh, ik heb genoeg. Nee, echt hè. Volwassenen hebben echt zo'n geen gevoel voor geld.'
'Doei mam!' en ze is weg.
'Frank! Heb je nog was?! Ik ga nú wassen, dus laatste kans. Ik had het je gisteren al gezegd. Dus je hebt nog, als ik heeeeel langzaam loop, zeg, vijf minuten. Daarna accepteer ik geen inzendingen meer.'
Frank hoort niets. Hij heeft zich begraven in zijn kamer, met Rammstein als bescherming tegen de buitenwereld.
'Dan niet. Ik blijf bezig. Elke keer weer, uren zeuren. Wanneer leer ik het nou? Was niet in de mand? Dan was je het maar op de hand.'
Ze steekt haar hoofd om de woonkamerdeur.
'Bart, Suzanne heeft een paar weken geleden nog nieuwe schoenen gekocht van haar verjaardagsgeld, hè. En ze heeft al zeker tien paar witte sneakers. Hoeveel heb je haar eigenlijk gegeven?'
Bart mompelt wat voor zich uit en verschuilt zich achter de krant en in Mozart op zijn koptelefoon.
'Wat?!! Jezus, ben je gek geworden? Hoe leert ze ooit met geld omgaan als je haar gewoon tweehonderd euro meegeeft?'
Pruttelend draait ze zich om en loopt naar de kelder.
'Ik heb niks om aan te trekken. De wereld is gemeen tegen me. Ik werk zo hard en ik wil gewoon mijn rust. En ik dan? Ik mag de was doen. En alles achter ieders kont opruimen.'
Met een boos been gooit ze de kelderdeur helemaal open. 
'Mama is een werkezel. Mama mag pleisters op knieën plakken, maar niemand die een keer mij troost.'
Haar linkerelleboog gaat op zoek naar het lichtknopje.
Ze kan er net niet bij met die zware mand in haar armen.
Als ze op haar tenen staat, dan zou het misschien net kunnen ...
De kelderdeur valt achter haar dicht.
'Auch wenn ich daran sterben muss, auch wenn ich verbluten muss', klinkt het van boven.
'Mutter gib mir Kraft'.

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 110
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Emma de Boer: Tom

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.