Bert van Dijk

Wandeling naar Heiligenstadt

© Bert van Dijk op 24.04.2022.

Hier je gedicht of verhaal toevoegen s.v.p

Wandeling naar Heiligenstadt

Het regent, maar dat kan hem niet schelen. Wenen ligt inmiddels een heel eind achter hem. 

In zijn hoofd zwerft een eenvoudig wijsje, geboren uit de klanken van een groepje zangers, die hij toevallig uit een van de huizen aan het begin van zijn wandeling hoorde dwarrelen. Het wijsje ontmoet een ander wijsje, dat rechtstreeks uit zijn ziel naar boven komt. Zijn stap wordt kordater. Hij voelt zijn hartslag sneller gaan. De wijsjes vermengen zich, ze worden een tweestemmige melodie alsof twee mensen elkaar toevallig tegenkomen en met elkaar beginnen te dansen. Zijn stemming is opperbest, Beethoven krijgt de neiging om te huppelen over het lange rechte pad dat voor hem ligt in de schemering van de namiddag. Hij grinnikt om zoveel kinderlijkheid. 

  Een bliksemschicht verschijnt volkomen plotseling uit de donkere lucht. Verstijfd blijft hij staan op de laan, waar aan beide zijden hoge bomen staan. Hij beseft dat dit plotseling een gevaarlijke plaats is geworden. Hij moet weg. De muziek in zijn hoofd is in één klap omgeslagen in woeste paukenslagen en zijn hartslag is verdubbeld, maar nu niet alleen door de muziek. De echte donderslag komt niet veel later en Beethoven raakt een beetje in paniek. Waar moet hij naartoe? Er zit niets anders op dan terug te rennen. Hij heeft gezien dat aan het begin van het pad een klein schuurtje staat, misschien kan hij daarin schuilen.

  Volkomen buiten adem komt hij bij het gebouwtje aan. Het lage deurtje is niet op slot en hij kruipt erdoor naar binnen. Het is er donker, maar hij kan toch het kleine bankje zien dat, onder het stof, het enige object is dat er te vinden is. Hij gaat voorzichtig zitten om op adem te komen. Het bankje kraakt en schommelt, maar het houdt zijn gewicht. 

  Terwijl buiten de lichtflitsen elkaar snel opvolgen, de donderslagen er vrijwel direct achteraankomen en de regen zijn best doet het schuurtje binnen te dringen, ontwikkelt zich in zijn hoofd een steeds ingewikkelder aaneenschakeling van melodieën en tegenmelodieën die voortkomen uit de wijsjes van zoeven. De donder en bliksem voegen een dimensie toe. Met zijn hoofd in zijn handen zit hij op het wankele bankje. Hij wiegt soms heen en weer, staat dan op met zijn gesloten ogen naar de hemel gericht en gaat uiteindelijk weer zitten. Intussen zijn zijn handen gespreid op het denkbeeldige klavier dat automatisch voor zijn geestesoog verschijnt en dat de uitlaatklep is voor zijn gevoelens en zijn onweerstaanbare drang om te scheppen, de muziek in zijn hoofd vrij te laten. Hij is nu echt in een andere wereld. Er is geen gedachte meer in zijn hoofd, hij hoort het niet wanneer de regen ophoudt en hij ziet niet dat er zonnestralen door de kieren naar binnen komen. De geluiden die hij hoort zijn die van twee violen, een altviool en een cello. Ze weven een perfecte harmonie, die nog geen enkel ander mens gehoord of zelfs maar vermoed heeft, ook hijzelf niet.

  Dan, plotseling, wordt hij zich weer bewust van waar hij is en waar hij naar op weg is. Hij verlaat het schuurtje en soppend door de vele plassen op zijn pad wandelt hij verder in de richting van Heiligenstadt, terwijl hij de zojuist geboren melodieën neuriet en zingt. Hij is vier instrumenten in één. Beethoven voelt zich weer wat beter. Straks zal hij zijn kamers betrekken aan de Herrengasse. 

  Zijn spullen worden door zijn bediende met de koets naar het huis gebracht. Beethoven heeft daardoor zijn handen vrij. Hij loopt door de natuur met alleen een buidel met wat eten en drinken over zijn schouder. In de voorzichtig door de wolken glurende zon komt de warmte een beetje terug. Hij neuriet nog een keer het deuntje dat de muzikanten zongen. Nu aangevuld met de donder en bliksem van een half uurtje geleden. Een nieuwe symfonie is geboren.

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 430
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Moritz Bilagher: Over het grondig doen van niets

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.