Voor schrijvers, door schrijvers

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! 

469 Hits

Publicatie op:
Wandelend
Dat het allemaal te snel gaat, zeurt ze. En voor je het weet, staat ze in je kamer, te klagen, over dat je het allemaal verkeerd doet, te snel, zonder aan haar te denken. 'Ben ik dan niet jouw leven?' vraagt ze regelmatig. 'Dat is toch waar het leven voor je om draait? Om mij?' Dan geef je je tevergeefs over, om haar te kussen, om je te verontschuldigen, al weet je niet eens waarvoor, en dan wandel je samen met haar het huis door naar de begane grond vanaf je slaapkamer, waar je net nog lekker een film aan het kijken was, om samen met haar te gaan wandelen, naar weet-ik-veel-waar.
 
Als je dan eindelijk buitenstaat, nadat ze een uur heeft zitten twijfelen over haar schoenen, kom je erachter dat je je sleutels bent vergeten. En dat je de deur dus eigenlijk helemaal niet op slot hebt gedaan. Terwijl jullie midden in het park staan, arm in arm, hand in hand, schouder aan schouder, zoenend, knuffelend, in elkaars ogen verdwijnend, word je rood van de stress, omdat je haar moet gaan zeggen. Je moet zeggen. Dat je. Je moet zo snel mogelijk zeggen dat je zo snel mogelijk terug moet gaan omdat je je sleutels bent vergeten. Maar wat een onzin eigenlijk, want jullie zijn nu toch al te ver weg, en bovendien: wie wil er nu binnenkomen in dat lelijke krot van jullie?

Je trekt je terug naar haar schouders en gaat verder. Samen met haar wandel je weg, op de weg.
 
Ze zegt je dat het helemaal niet goed gaat met haar familie. Haar ouders. Ze schreeuwen iedere dag, via de telefoon, tegen elkaar, tegen haar, tegen haar broer, die ook nog eens gehandicapt is en in een rolstoel zit, waardoor hij sowieso de helft niet begrijpt, en de laatste tijd moet zij de meeste vrije tijd met hem doorbrengen, in plaats van met jou, maar jij - het maakt je niets uit. Dan heb jij tijd voor je film. Voor je andere bezigheden. Zonder dat zij er bij is en aandacht van je vraagt, en dat het nu eens een keer andersom is, dat haar broer aandacht van haar vraagt, in plaats van dat zij aandacht van jou vraagt, doet je goed. Lachend in dat tijdschrift zitten lezen waar je van haar eigenlijk helemaal niet van in mag lezen.
 
'Weet je,' zegt ze, terwijl jij al oh nee denkt omdat je bang bent voor wat ze wil zeggen. 'Misschien...' De rest hoor je niet. Dat ze naar haar. Nee. Naar haar broer? Nu? Nee, niet nu. Jawel, nu. Je draait je van haar weg, vloekt naar de grond, en glimlacht weer naar haar.

'Oké,' zeg je. 'Is goed.'

Haar broer woont op de twaalfde verdieping van de flat verderop achter het park. Ernaartoe lopen is niet erg, denk je, daar gaat het niet om, en dus lopen jullie samen naar de flat van haar broer, terwijl ze nog even belt, voor de zekerheid, of hij wel thuis is. Je bent al opgelucht. Dat het toch niet zeker is dat jullie gaan, maar aan de andere kant, geschrokken, dat het wel zeker is dat jullie gaan als hij wel thuis is.
 
'Telefoon weg, nu,' zeg je.
 
'Waarom?' vraagt ze, terwijl je haar telefoon uit haar handen smijt - maar je doet het niet. Kalm aan. Rustig laat ze haar telefoon zakken - ze had het nummer nog niet ingetoetst - en ze stopt hem terug in haar tas. 'Wat is er nou?'

Je zegt eerlijk dat je het niet wil, niet naar haar broer gaan, terwijl je nog nooit eerlijk tegen haar bent geweest. Maar waarom, vraagt ze zich dan af. Of je jaloers bent, vraagt ze. En je antwoordt 'ja', en ze begrijpt je.

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Wandelend"

18.07.20
Feedback:
Correctie tgv oude waarderingen.
  • Schrijfkwaliteit
    3.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig