• images/deelname/kort_verhaal.jpg
  Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan!
  Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.

  Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

 • Tekst inzenden:
  Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen zie je een knop om je artikel in te zenden. Door op die knop te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.

  Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

 • Publicatievoorwaarden
  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst! Ook vervolgverhalen e.d. zijn niet toegestaan en verwijderen we.
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

  Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

 • Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

Waar één deur sluit, gaat er een ander open

Publicatie: 12 april 2021
 
Het laatste kantoor wat ik die avond schoon moest maken was toevallig ook het laatste aan het eind van de gang. Op de deur was een plaatje bevestigd waarop te lezen stond dat hier overdag een psycholoog werkzaam was. Ik bestudeerde de initialen. De hr.T. H. G. Bergsma. Fluitend liep ik naar binnen met een emmertje en een sopje en begon aan mijn schoonmaak rondje. De computer stond nog aan en het scherm lichtte op toen ik op de enterknop drukte. Lichtelijk geïrriteerd wrong ik mijn doekje uit en nam het bureau af , de laatjes en de bureaulamp. Kleine moeite om als je wegging alles netjes uit te zetten. Ik voelde de leren stoel en vroeg me af hoe die zou zitten. Snel liep ik de gang op en keek om me heen, niets te zien.
Toch een beetje zenuwachtig trok ik de stoel achteruit en liet me erin vallen.
Lachend maakte ik een rondje van 360 graden en nam even de tijd om het uitzicht te bewonderen over de stad met zijn duizenden lichtjes.
Opeens bevroor ik in mijn stoel. Verbeeldde ik het me nu of hoorde ik stappen in de gang. Misschien een collega om te kijken of ik al klaar was. Net op het moment dat ik uit de stoel wilde komen stak een jonge vrouw haar hoofd om de hoek.
Haar wangen waren rood alsof ze hard had gelopen en haar grote bruine ogen keken me smekend aan.
'Ik was..eh..onderweg naar huis, en ik zag nog licht branden, 'zei ze zacht.' Ik heb bij uw secretaresse voor morgen een afspraak gemaakt. Maar ik hoopte dat u er nog was.'
Ze liep naar binnen en ik zag dat het huilen haar nader stond dan het lachen.
Aarzelend kwam ik overeind, maar voor ik iets kon zeggen ging ze zitten en keek me handenwringend aan.
'Wilt u alstublieft even naar me luisteren. Ik zie het echt niet meer zitten, en ik ben bang dat..'
'Natuurlijk wil ik naar je luisteren, 'zei ik, beschaamd omdat ze er blijkbaar vanuit ging
dat ik Bergsma ben. Hoewel ik nooit om woorden verlegen zat vroeg ik me nu af hoe ik haar kon helpen.
'Ik heet Karin en ik weet niet meer wat ik moet doen.'
Ze heeft haar ogen gericht op de punten van haar schoenen. Ik sta op , ga de deur dicht doen en schuif achter het bureau.
'Ga zitten Karin, en begin bij het begin. Alleen als ik alles van je weet, kan ik je misschien helpen.'
Tranen schitteren in haar ogen maar ze glimlacht dankbaar.'Ik had een vriend maar ik kwam erachter dat hij achter mijn rug om, me bedroog met mijn beste vriendin.'
Ik boog me voorover en bestudeerde haar gespannen gezicht.
'En tot overmaat van ramp ben ik vanaf volgende week zonder baan door een reorganisatie op mijn werk.'
Ze slikte en veegde over haar ogen.'Alles komt op me af, en ik weet niet meer wat ik moet doen, dokter.'
'Karin,'zei ik.'Geef mij je handen.'
Ze veegde een lok haar voor haar ogen weg en stak me haar handen toe.
Ik greep ze vast en keek haar doordringend aan.'Ik zie hier een knappe, lieve vrouw voor me die nog aan het begin van haar leven staat. Over je vriend kan ik kort zijn, die heeft op een afschuwelijke manier misbruik van je gemaakt. Maar dat komt niet door jou , dus moet je dat zo snel mogelijk vergeten. Je moet blij zijn dat je van zo iemand af bent. '
Ik glimlachte haar bemoedigend toe.'Weet je Karin, als er een deur voor je wordt gesloten, gaat er ergens anders een deur voor je open.'
Ik zweeg even om mijn woorden tot haar door te laten dringen. 'Schrijf morgen drie dingen op waar je trots op mag zijn. Steek jezelf in het nieuw. Het hoeven geen nieuwe kleren te zijn, maar kijk eens in je kast. Misschien kun je leuke dingen bij elkaar zoeken die je een nieuw uiterlijk geven.'
Ik stond op, liep naar het raam en maakte een wijds gebaar over de stad.'Gebruik de tijd die je hebt volgende week om een baan te zoeken die beter is dan de baan die je nu hebt. Ga naar mensen die je wel vertrouwt en probeer nieuwe vrienden te maken.'
Ik liep naar haar toen en ging op mijn hurken bij haar zitten.'Want geloof me, Karin. Ik durf mijn hand er voor in het vuur te steken dat als jij over een half jaar bij mij terugkomt, je een nieuwe baan en een nieuwe vriend hebt.'
Een lach brak door op haar gezicht en stralend stond ze op.
'Ik wist dat ik er goed aan deed bij u langs te komen, 'zei ze dankbaar.' U heeft me erg geholpen, dokter.'
Ze stond op en liep naar de deur, in de opening bleef ze even staan.'Schrapt u die afspraak voor morgen maar, dokter. Ik heb andere plannen.'
Heel even houden onze ogen elkaar vast, dan slaat zij ze neer en draait zich om. Ik hoor haar voetstappen wegsterven in de gang…
 
Noot van de schrijver: Ik ontvang graag feedback
WAARDERING

HITS

301

Artikel aangepast: 12-04-2021

Commentaar en/of waardering voor dit artikel:

Het is niet toegestaan eigen werk zelf een waardering te geven!
14.04.21
Feedback:
Braaf. Je bent tot meer in staat.
Show more
13.04.21
Feedback:
Met dit verhaal heb je mij op een positieve manier op het verkeerde been weten te zetten. Het behoort niet tot de mogelijkheden, maar ik zou je graag een beoordeling tussen voldoende en goed willen geven. Ruim voldoende dus! Foutjes neem ik op de koop toe.
Show more