Trees Middelkoop

Vroeger!!!

© Trees Middelkoop op 30.07.2022.

De tram dendert door de straat en stopt  met knersende remmen bij de halte.

‘Nou dat kan ook wel wat rustiger,’ moppert een oude heer, die zich, gewapend met zijn stok in de tram hijst. Hij zweet, het is broeierig heet

‘ Hij is veel te laat, daar zal het wel doorkomen.’ Voegt een roodharige vrouw van rond de vijftig er aan toe.

 ‘Ze kunnen tegenwoordig nooit meer op tijd komen, die trams. Nee, dan vroeger. Vroeger….’  Ze schudt haar rode haar heftig heen en weer. Bea en nog een oude dame kijken en luisteren naar haar. Zou ze last van de warmte hebben?

De dame die naast haar staat een vrouw van rond de zeventig, misschien wel tachtig. Ze ziet er wel nog goed uit. Zij richt zich naar de roodharige.

 ‘Nou, mevrouw? Was het vroeger zoveel beter? We kregen de tering van de armoe. Mijn vader werkte zich bijna dood om ons iets te geven!

Dat was voor de oorlog, tijdens de oorlog  en na de oorlog zo.

Mijn moeder perste uit ieder dubbeltje minstens elf centen. Ze was een kunstenaar met geld. Dat bestaat gelukkig niet meer mevrouw, gelukkig is vroeger voorbij.’

 ‘Vroeger waren de mensen beleefd en gedroegen zich overal, tegenwoordig…’

 ‘Tegenwoordig is de jeugd gelukkig, heeft allerlei mogelijkheden. Kunnen kiezen, zichzelf zijn en voor wie dit nog niet is weggelegd, wordt daar hard aan gewerkt. Het leven is niet altijd mooi mevrouw, ook nooit geweest. Maar als je er van probeert te genieten, goed voor die ander te zijn en niet overal over moppert, dan maak je het leven ook mooier, mevrouw van vroeger.’ Beide dames hebben door de discussie de tram gemist.

  ‘Dus u keurt het goed dat ze, de jeugd, drinken, snuiven, meisjes verslinden alsof ze konijnen zijn. U keurt het goed dat ze ongehuwd samenwonen wonen? De studenten met vele  bij elkaar wonen en maar knoeien met elkaar. U vind het gewoon dat mannen met mannen kunnen trouwen, tegenwoordig? Het loopt geheel uit de hand, mevrouw, helemaal uit de hand. Nee, dan vroeger. Men trouwde uit huis, je had  een respectabel beroep en tevreden met een gewone boterham met zoet beleg. Het huis werd schoongehouden door de vrouw en als er kinderen kwamen, door haar verzorgd.

Mijn schoonzoon heeft een “papadag” elke donderdag. Het is toch te gek om los te lopen? Mijn dochter kan die dag niet koken, omdat ze voor haar werk moet eten met relaties! Belachelijk en de kinderen worden vier  dagen in de week opgeborgen op een crèche. Leve deze tijd, leve de verworvenheden zoal men dat noemt. Mevrouw, we gaan naar de verdommenis met z’n allen!’

Ze wacht niet op een antwoord en steekt de straat over. Ze loopt driftig door.

Bea en de oude dame kijken elkaar aan en moeten lachen, maar zijn snel weer ernstig. 

 ‘Mevrouw, ik denk dat die mevrouw misschien wel een beetje gelijk heeft. Er gebeuren in deze tijd ook dingen die niet kloppen. Ook is het de tijd van de mogelijkheden, maar niet voor iedereen.’

 ‘Weet je meisje, alle tijden hebben goede en slechte dingen. Zo zijn de mensen. Er zijn goede en slechte mensen. Jij leeft als jonge vrouw in een fantastische tijd. Jij kan voor jezelf zorgen. Jij mag stemmen. Jij mag volksvertegenwoordiger worden. Jij mag ook moeder worden, ook als je geen man wilt. Snap je hoe geweldig deze tijd voor jou is? Maar ik moet verder, ik ga maar weer naar huis, ik bel mijn afspraak wel af.’

 ‘Dag mevrouw en dank u wel. Ik ben blij met uw woorden. Ik ben in een fase van mijn leven waarin ik besluiten moet nemen. U heeft me erg geholpen. Dank u wel.’

Bea gaat ook verder, ze gaat direct naar haar ouders, ze heeft veel te vertellen.

 

Eind november wordt een advertentie geplaatst in de plaatselijke krant.

       ‘Aan de dame op de tramhalte op dinsdag 15 september.’

        Bea en Isolde zijn vandaag getrouwd met instemming van beide ouderparen.

        Zij hebben vertrouwen in hun toekomst

        Met dank voor uw mening op de tramhalte.

        Lieve groet Bea en Isolde

 

 

,

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  06.08.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  ik vind het mooi beschreven zeg en ik bedoel ik vindt het een grote eer
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  31.07.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Mooi beschreven. En helemaal waar, volgens mij.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar

  Gebruikerswaardering: 4 / 5

  PLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Rating: 4.0
Stemmen: 1
Hits: 529
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Hilda Spruit: Geestverwanten

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.