Lieven Kattestaart

Voordeurleed

© Lieven Kattestaart op 14.04.2022.

Een winderige en koude avond in Maart. Net wil ik aan de warme maaltijd beginnen, na een lange en al net zo koude werkdag, als de deurbel gaat. Ik zucht. Altijd onder het eten. Alsof ze het erom doen. Wat waarschijnlijk ook zo is.
Mijn vrouw opent de voordeur en komt meteen weer terug de woonkamer in. En zegt: ' voor jou'.

Ik had niet anders verwacht. Het is namelijk altijd voor mij. Is het niet buurman die mijn lapje suddervlees taai laat worden omdat hij wat gereedschap wil lenen, dan is het wel de DHL-chauffeur die een pakket voor diezelfde buurman bij ons wil afgeven. En die het vervolgens koud laat of mijn aardappelen dat ook worden.

Vrouwlief Oy heeft voor aanbellers het standaardzinnetje 'jij praten met mijn man', uitgevonden en daarmee is voor haar de kous af.
Al zou Maxima aan de deur verschijnen, dan nog zou ze haar op deze manier te woord staan. Maar Maxima komt niet aan mijn deur, en dat is jammer. Want zij is een van de weinigen die mijn bordje zuurkool met worst wel in de war zou mogen schoppen.

Mocht het eens niet voor mij zijn dan weet ik dat ook meteen. Want dan ontploft de hal in vrolijk Thais gesnater en komt er direct daarna een van mijn vrouw's kennissen binnendwarrelen. Al of niet beladen met tupperware-bakjes vol rijst en nasmeulende kip.

Ditmaal is het een magere jongeman met een wilde bos krulhaar die mijn drempel bezet houd. Type werkstudent. Met als studierichting vlotte babbel en colportage. Grote letters Unicef op zijn sneeuw-witte jas geven al meteen aan waar het ditmaal om te doen is.

De krullenbol blijkt inderdaad een spraakwaterval. Die meteen van wal steekt en vraagt of ik wel weet dat er zo'n vijf miljoen vluchtelingen zijn en dat zij van Unicef daar graag wat voor willen betekenen. Het feit dat ik al jaren over vluchtelingen hoor, en niet onder een steen leef, hou ik maar voor me. Want het is duidelijk een ingestudeerd verhaal dat hier opgelepeld wordt, en niet bedoelt om een reactie te krijgen. Behalve een financiele dan.

Terwijl de jongeman mij bedelft onder zijn woordenvloed, sta ik in mijn dunne T-shirtje te verkleumen in eigen deuropening. Tegelijkertijd vraag ik me twee dingen af: waar is mijn portemonnee, en hoeveel ga ik deze begeisterde dienaar van het Goede Doel geven zodat de deur weer dicht kan? Waarop een hernieuwde kennismaking met mijn bordje Thaise macaroni kan aanvangen. ( Verschil met gewone macaroni is het toevoegen van een stukje Vesuvius door een Thaise kokkin. Nablussen noodzakelijk om lichamelijk China-Syndrome te voorkomen. )

De jongeman weet mijn aandacht even af te leiden van dit vraagstuk door fluks een poetsdoek tevoorschijn te toveren. Wat dus een stuk Unicef-deken blijkt te zijn, die men daar ter plaatse uitdeelt. De lap doet me sterk denken aan de dekens die ik tijdens militaire dienst uitgereikt kreeg. Zeer dun en van een kleur die je zelf nooit of te nimmer uitgekozen zou hebben. Iets dat het midden houdt tussen Oostduits-grauw en schillenboer-sepia.

Voor een luttel bedrag kan ik zo'n lap warmte en beschutting weggeven, zo blijkt. Ik herinner me intussen weer waar mijn geldbuidel ligt en wil al opgelucht een schenking kenbaar maken, als de jongeman zijn eerste preekfout maakt vanaf de voordeur-kansel.
Want het zou toch echt zielig zijn, volgens de pleitbezorger van het Syrische kind, als men bij een vluchtelingenfamilie aankwam en er vervolgens slechts een enkel kind blij gemaakt kon worden met zo'n lekkere warme deken. Daarom had Unicef besloten ze per twee te geven. Daarmee dus ook meteen de donatie met 50% verhogend. Knap gedaan. Maar het irriteert me dat ik op zo'n manier voor het offerblok gezet word.
Het kippenvel op mijn armen word er ook al niet minder van.

Dan volgt de tweede fout. Of ik maar toestemming wil geven om deze maand mijn bankrekening open te stellen voor een kleine voorjaarssnoei. En naast het dekentje komt nu een tablet tevoorschijn, waarop ik geacht word mijn toestemming te geven voor de transactie.
Einde oefening.

Want hoevaak ben ik op deze manier al niet het goede doelen-moeras ingegaan, zodra ik merkte dat het niet bij eenmaal doneren bleef? Maar men vrolijk iedere maand hetzelfde bedrag inde. En blééf innen. En dat stopzetten me beduidend meer moeite kostte dan toestemming geven aan enthousiaste krullenbollen met Ipad aan de deur.

De tegenaanval word meteen ingezet. Ze mochten nu eenmaal geen contant geld meer aannemen, en worden ook nog eens streng gecontroleerd door allerlei instanties die in de gaten houden of men wel correct met de donaties omgaat. Dat diezelfde organisaties nergens te bekennen zijn zodra ik mijn handtekening zet en voor tweemaal een eeuwigheid en een financieel schrikkeljaar aan Unicef vastzit, kwam blijkbaar alleen mij als mogelijkheid voor.

Maar hij mag van mij terugkomen zodra hij een collectebus bij zich heeft, of voor de Hartstichting gaat werken. Die laatsten heb ik namelijk nog niet met tablet of langdradig verhaal aan de deur gehad, en gaan altijd met een handvol euro's in de bus weer verder. Misschien een ideetje voor Unicef?
Waarop ik een slap handje krijg en hij een deur verder gaat.

Mijn macaroni is intussen van status vorkkrullend heet naar niet te kanen lauw afgezakt, en schreeuwt om een ritje in de magnetron. Terwijl ik die keukenmachine bevinger teneinde weer warm eten te krijgen vraagt vrouw Oy nieuwsgierig hoeveel ik deze keer weer gedoneerd heb. Ze weet dan ook niet beter of ik geef aan iedere aardig uitziende gek, chanteur of schuinsmarcheerder met vent-vergunning.
Laatst nog aan een beeldschone Poolse, die met wafels leurde. Die dame was zeer tevreden met de vier euro die ik betaalde. Waarop ik later de wind van voren kreeg van eega. Want diezelfde wafels gaf men bij de Lidl gratis weg bij aankoop van een tweede waterijsje. Bij wijze van spreken.

Ze is dan ook verrast door mijn standvastigheid deze keer. Ikzelf voel ik me een beetje een Hollandse krent die kleumende Syrische kinderen geen warme poetsdoek gunt. Een krent die zometeen lekker voor de breedbeeld-tv onderuitzakt met zijn warme prakje.

Mijn vrouw weet ook dat gevoel snel weg te werken door te zeggen dat ik al genoeg geef aan buitenlandse goede doelen. Zoals haar bejaarde Thaise moeder, die tenslotte al jaren voor nop in ons huis op het platteland woont, en nooit vergeefs aanklopt als de koelkast besluit warmkast te worden of wanneer een afvallige dakgoot de vlucht neemt tijdens de moesson.

Ik ga met wat minder schuldgevoel aan de helse macaroni.
En als ik even later tranen in de ogen krijg heeft dat niets met Unicef te maken.

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 533
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Dick van Zijderveld: Achterhaald verleden

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.