Bart

Voorbijganger

© Bart op 06.09.2022.

Vreemd was dat hoe ze daar liep. Met één hand die helemaal los langs haar lijf slingerde en de anderen stijf tegen haar borst geklemd. Haar benen leken dezelfde dubbelheid te hebben. Maar dan wel precies andersom. Onder haar verkrampte hand slingerde haar ene been als een afgebroken stuk touw aan een aanhangwagen. Onder haar slingerende arm stampte haar andere been als een afgetrainde russische soldaat. De voetstap klonk als een blok beton dat om de twee seconden op de vloer werd geramd. Het was een wonder dat ze de gang er in hield.

Hij had er op verschillende manieren naar gekeken. Een beetje afstandelijk, achterover geleund en beschouwend. Zich afvragend wat er met haar, of met haar lijf, of met allebei – kan je dat eigenlijk wel uit elkaar houden? – aan de hand was. Later keek hij meer bewogen, voorover gebogen als een aandachtige moeder die zich probeert te bedenken hoe het zover heeft kunnen komen. Maar tenslotte was hij meer gewend gaan kijken. Gewoon aanvaardend dat ze was zoals ze was. En soms vroeg hij zich af of hij ooit helemaal niet meer naar haar zou kijken.
 
Hij zag haar altijd pas als ze voorbij was. Was het niet vreemd dat hij haar nooit aan zag komen? Over die vraag had hij simpelweg nog nooit nagedacht.
 
Jij vraagt je dat misschien wel af. Maar jij hebt haar dan ook nog nooit gezien. Niet als ze aankwam. Niet als ze voorbij was. Niet één van haar vier bijzondere ledematen heb je ooit gezien; laat staan zien bewegen. Jij hoort alleen maar dit verhaal. Een beetje afstandelijk misschien. Je leest of luistert omdat je niets beters te doen hebt. Zonder dat je zin hebt om na te denken over wat er misschien met je eigen lijf of jezelf – als dat al uit elkaar te houden zou zijn – aan de hand is. Misschien raakt het je ook wel. Raak je ook geïnteresseerd. Zou je haar willen kennen. Met haar mee willen leven. Maar misschien is het voor jou ook gewoon niet meer dan één van de velen. Misschien niet gemiddeld maar wie bepaalt wat gemiddeld is? Voor jou is het misschien daarom wel gewoon een vrouw.
 
Kijk jezelf nou eens zitten! Of ben je aan het gaan? Denk je daar wel eens over na? Hoe jij er uit ziet? Wat er aan jou opvalt? En vooral: wat ze van jou nog zien als je al voorbij bent gegaan? En wat ze dan denken? Zal er dan nog iemand zijn die iets over je zal willen weten of zeggen misschien? Iemand die bewogen zal zijn? Of ben je dan gewoon voorbij?

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  07.09.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Heel intrigerend... knap stukje geschreven Bart
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  06.09.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Lekker verhaal hoor
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 385
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Malinda Lo: Jageres

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.