Voor schrijvers, door schrijvers

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! 

249 Hits

Publicatie op:
Voor de laatste keer naar Tenerife

De hele week was het al bloedheet geweest. Weerman Gerrit Hiemstra had aan het eind van het journaal op de weerkaart van Europa laten zien dat het hogedrukgebied voorlopig nog wel even zou standhouden. Pff, het zweet liep Marianne met straaltjes van het gezicht. Ver na middernacht was ze naar bed gegaan, maar liggend onder alleen de dekbedhoes kon ze de slaap niet vatten. Het was nog steeds boven de twintig graden. Alles plakte.

Al vroeg stond ze op en nam een verfrissende douche maar het hielp nauwelijks. Na het ontbijt was het tijd om de wekelijkse boodschappen te gaan doen. Het enige voordeel van het vroege opstaan was dat nog bijna niemand in de supermarkt was op dit vroege tijdstip. Nadat ze thuis de boodschappen netjes had opgeruimd, ging ze op deze zaterdagmorgen even langs bij haar hulpbehoevende moeder, Anne,  om te kijken hoe het met haar ging.

Ze was nauwelijks bij haar moeder toen die aan haar vroeg: ‘Heb je het al gehoord van Otje? Marianne schrok van de vraag. Potje, haar zwager, was al een tijd ernstig ziek en had besloten om voor de kwaliteit van leven te kiezen en te stoppen met de zware chemokuren. Dat wist Marianne ook maar toch was ze bang dat er wat aan de hand was.

‘Mam, vertel me. Wat is er met Otje?’ vroeg ze. ‘Is er wat gebeurd met Potje?’

‘Nee,’ zei haar moeder:‘Potje voelt zich juist een stuk beter nu hij al dat gif niet meer in zijn lichaam krijgt. Hij heeft zelfs al weer een eindje gefietst en is lang zo benauwd niet meer.’

‘Gelukkig maar. Hopelijk blijft het nog maanden goed met hem gaan. Vertel me het dan maar, wat is er aan de hand bij Otje,’ zei Marianne.

De uitdrukking op het gezicht van haar moeder veranderde in een glimlach. ‘Ja, eigenlijk komt het te laat maar toch. Otje zal het goed kunnen gebruiken als Potje er niet meer is. Ze hebben veel geld gewonnen in een loterij. De straatprijs is in hun buurt gevallen en ze hadden een aantal loten.‘ Marianne sloeg een hand voor haar mond van verbazing en op hetzelfde moment rolde een traan over haar wangen.

 ’Oh, nee toch. Wat zei Otje?’ ‘Ze had tegenstrijdige gevoelens,’ vertelde Anne. Waarom nu? had ze zich afgevraagd. Vroeger toen de kinderen klein waren kon ze het geld veel beter gebruiken. Liever dan al dit geld had ze dat Potje gezond was gebleven.

‘Ik ga er straks direct even naar toe,’ zei Marianne. Toen ze later op de middag het lange pad op fietste naar het huis van haar zus, kwam Otje haar al tegemoet lopen. Huilend vielen ze elkaar in de armen. ‘Hebben jullie al nagedacht wat jullie er mee willen gaan doen?’ vroeg Marianne aan haar zus toen ze een tijdje later onder de veranda aan de koffie zaten.

‘Nee, niet echt,‘ antwoordde Otje geëmotioneerd. ‘Daarvoor is het te kort geleden en de situatie is er eigenlijk niet naar. Het belangrijkste is dat Potje zich nog wat beter voelt. Alhoewel, hij was de eerste die een idee opperde. Het liefst wil hij nog een keer terug naar Tenerife, waar we vele mooie vakanties met de kinderen hebben beleefd. Al is het maar voor een week. Een laatste keer naar Parque National del Teide om te genieten van het uitzicht op El Teide.’

‘Direct doen,‘ zei haar zus.

Terwijl ze heerlijk onder de veranda zaten, stapten regelmatig mensen die aan het fietsen waren af om heerlijke pruimen, kersen, bessen en ander vers fruit te kopen in het kleine winkeltje bij Otje aan huis. Zelf genoten ze van een beker met heerlijk boerenijs. Gerustgesteld door het feit dat de toestand van Potje niet veranderd was, fietste Marianne een tijdje later opgelucht naar huis. De fietstassen vol bramen, kruisbessen en heerlijke pruimen.


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Voor de laatste keer naar Tenerife"

13.08.20
Feedback:
Je proeft het fruit ja! Mooi! Lezenswaardig! Vier sterren, bedankt Harry!
  • Schrijfkwaliteit
    4.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig