Voor schrijvers, door schrijvers
980 publicaties

Ook jouw artikel is welkom en meedoen is gratis.

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! 

311 Hits

Publicatie op:
Verliefd

“Meneer, bent u op de basisschool of voortgezet onderwijs weleens verliefd geweest?” Ja, ja, tegenwoordig durven de leerlingen je wat te vragen. Op zich niet verkeerd hoor, zolang het maar op een respectvolle wijze geschiedt.

“Hoe komen jullie zo bij deze vraag?” “Nou Brian, is ontzettend verliefd op een meisje uit klas 2B”. “Is dat zo Brian?” Arme Brian, hij wist niet waar hij kijken moest. Op die leeftijd is praten over verliefdheid en verkering een zeer gevoelig onderwerp. “Hoe lang heb je al verkering”, was mijn vraag aan hem. “Twee maand”, fluisterde Brian en kuchte verlegen, alsof hij wat geks had gezegd. “En hoe heet ze?”, was mijn volgende vraag. “Marjolein Werkman”. “Zo Brian, je hebt smaak hoor, want ze is lief, aardig en kan nog goed leren ook”.

“Maar meneer, nou probeert u de aandacht van onze vraag af te leiden. “Uh, uh, wat was de vraag ook alweer?”, vroeg ik onnozel. “Nou, bent u weleens verliefd geweest?” “Oké, ik zal jullie een geheimpje verklappen. In klas 5 van de lagere school(groep 7) was ik hopeloos verliefd op Anneke. Een lief klein meisje met pretoogjes. Op een dag in de zomer fietste ik langs haar flat. Ze woonde helemaal bovenin met een balkon op het zuiden. Toevallig zag ik haar aan de balkonreling staan en zwaaide naar haar. Samen met haar moeder zwaaide ze terug. Ik ben toen, over mijn oren verliefd natuurlijk, een blokje om gaan rijden en weer bij haar flat aangekomen, keek ik andermaal omhoog. Ja hoor, ze stond er nog steeds. Ik weer zwaaien en heb geloof ik wel zes keer dat ommetje gefietst. En maar zwaaien en maar zwaaien”. ”Nou dan was u zeker verliefd zeg”, riep Stefan door de klas. “Luister, luister, het verhaal is nog niet teneinde. Op een woensdag op het schoolplein durfde ik haar te vragen die middag naar de rolschaatsbaan aan het Troelstraplein te komen. Ze stemde hiermee in. Om klokslag twee uur kwam ik aangereden op mijn rolschaatsen en daar zat ze al, op een bankje op mij te wachten. We zeiden niet veel tegen elkaar, want we waren best wat verlegen met de situatie. Ik reed een paar keer stoer langs haar heen. Er stond een straffe wind. Op dat moment bedacht ik een stunt die waarschijnlijk op haar een ongelooflijke indruk zou gaan maken. Eerst zou ik tegen de wind in rolschaatsten om dan, met de jas boven mijn hoofd gestrekt als een soort zeil, langs haar heen te schieten. Zo gezegd zo gedaan. Eerst tegen de wind in en toen draaide ik om. Met de wind in de rug kon ik al een behoorlijke vaart maken. Toen ritste ik mijn jas open en stak hem boven mijn hoofd de lucht in. Wat een goed en stoer plan, dacht ik bij mezelf. Ik naderde Anneke, die met openmond naar mij aan het kijken was. Ik daverde langs haar heen en voelde mij net superman. Waar ik geen rekening mee had gehouden, was het rozenperkje aan het einde van de rolschaatsbaan. Hoe ik ook probeerde te remmen, niets hielp. En zo knalde ik het rozenperkje binnen. Onder de schrammen en met de nodige doornen in mijn blote benen en handen keek ik naar Anneke.

Ze lag in een stuip van het lachen. We zijn niet lang gebleven en verkering is er niet van gekomen”. De schoolbel ging en de leerlingen pakten hun tassen. “Niet vergeten het opgegeven huiswerk voor morgen te maken”, kon ik nog net boven het lawaai uitbrengen. Hoorde ik Marjory tegen Bo zeggen :”Wist jij dat meneer Boxem zo’n uitslover was?”


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Verliefd"