Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! 

463 Hits

Publicatie op:
Verdwaald in de ruimte

De eerste aanwijzing was het verlies van sensoren met name de temperatuursensoren in de hydraulische systemen op de linkervleugel.” Hank4 wist dat dit niet gelijk verontrustend was, dat gebeurde wel vaker en ze waren ervoor opgeleid om dit op te lossen. Het was zijn 21ste reis van Astoria naar Nebulla met de Ugkala C-285. Het was weliswaar een oude Intertraveller maar perfect onderhouden. Hij kende die kist als zijn broekzak. Zijn 7 tallige bemanning had in de afgelopen jaren wel bewezen dat ze noodsituaties aankonden. Het werd echter gekker toen er steeds meer sensoren uitvielen die niet direct met elkaar verband hielden. Daarna ging het snel, de communicatie met thuisbasis viel uit en de druk in de cabine begon gevaarlijk te dalen.   

 capsule

Hank4 stelde vast dat een met zilver bedekte koperdraad in een klimaatbeheersing eenheid dicht bij de besturingsmodule zijn isolatie had verloren, waarschijnlijk omdat deze herhaaldelijk was gestript en geschuurd door het openen en sluiten van een toegangsklep. Dit zwakke punt in de bedrading zat dicht bij een lekkende verbinding in een etheen glycol waterkoelingsgeleiding. 

Ze liepen het gevaar door de elektrolyse van de oplossing van ethyleenglycol met de anode die van zilver was gemaakt een hevige exotherme reactie te veroorzaken, waardoor het etheenglycolmengsel tot ontbranding zou kunnen komen. Dit mengsel kon in de atmosfeer van zuivere zuurstof heftig branden waardoor ze binnen 2 minuten levend zouden verbranden. Hank4 commandeerde zijn eerste officier een noodlanding in te zetten met zijn ruimteschip. Ze detecteerde een onbekende landingsmogelijkheid ver weg van de hun vertrouwde route. Dat was de laatste controlemogelijkheid die Hank4 had om die koers in te zetten, het schip begon daarna stuurloos rond te tollen en werd een speelbal van de aantrekkingskrachten van de verschillende ruimteobjecten. 

woud

De vrije val waarin ze geraakten scheen eindeloos te duren dit terwijl de druk in de cabine steeds verder daalde. Voordat ze de remparachutes konden activeren bevond de Ugkala C-285 zich in een reusachtige flipperkast van een heelal van licht gekleurde bruine boomstammen Gelukkig hadden ze hun schokbestendige uitrusting aan die veel van de klappen opving. Hun noodsignalen werden niet beantwoord in deze immense beboste wereld. Er kwam toch een eind aan die bebossing Na uren vrije val kon Hank4 de remparachutes activeren en kwamen ze met een geweldige dreun tot stilstand midden tussen het begin van de eindeloze hoge bruin gekleurde bebossing. Hank4 wist zich met zijn zwaargewonde crew uit het schip te worstelen, eindelijk gered……….Op dat moment kreeg Treffers jeuk op zijn hoofd en krabde zich eens goed in zijn bruine haar…….Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen review mogelijkheid.

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Verdwaald in de ruimte"

© Gerard Treffers
31.01.20
Feedback:
Correctie ivm oude waarderingen.
 • Schrijfkwaliteit
  2/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • W.J. (Hans) Villerius 31.01.20
  Ook ik heb mij de schedel stevig gekrabd, echter niet vanwege hinderlijke jeuk: Het kwam door opperste verwarring. Ik vroeg me namelijk vergeefs af, hoe iets, dat 'eindeloos' genoemd wordt, toch een 'begin' kon hebben. Een antwoord op die vraag stel ik op hoge prijs.
  • Gerard Treffers 31.01.20
   Hans, je hebt gelijk. Ik hoop dat ik nu een eind gemaakt heb aan het krabben op je schedel. :lol:

In elke boekenwinkel