Han Maas

Vader en dochter

© Han Maas op 24.10.2021.

En toch ga je erover nadenken. Ik ben nog geen tien minuten binnen of  een paar zijn al ‘flabbergasted’. Waarover? Ik weet het niet. ‘Awkward’ is ook een gedeelde mening. Mijn nieuwe pak vinden ze zonder uitzondering ‘nice’. Hoewel, de moeder van de vriendin van mijn dochter vraagt zich af of double-breasted nog wel in de mode is. Jammer dat ze die jurk niet in haar maat hadden. Denk ik. Zeggen doe ik het niet.

Er wordt al zoveel gezegd. Gevraagd minder. Hoe ik ertegenover sta dat mijn dochter een vriendin heeft, bijvoorbeeld. Een teleurstelling, dat denk ik. Houden van heeft er niets mee te maken. Maar ik denk in ieder geval eerlijk. Anderen denken anders over mij te moeten denken, maar ze zitten dan ook in een andere situatie. Waarmee ik beslist niet wil zeggen dat een schoonzoon altijd beter is. Maar een teleurstelling is het zeker.

‘U moet niet zo in het verleden leven,’ zegt die woke-vriendin als ze vraagt of ik een chocobol bij de koffie wil en ik zeg: “O, een moorkop, lekker.” ‘Verleden? Een paar jaar geleden heette het nog een moorkop. Als ik opsta, is het vandaag en niet gisteren of morgen. En vandaag heb ik opeens trek in erwtensoep, dus ga ik dat morgen halen, ook al had ik er dan gisteren trek in.’

Na enig nadenken zegt ze: ‘Zonder vlees, mag ik hopen, u bent toch wel vegetarisch?’

‘Nee, ik ben nog steeds van vlees en bloed en ik ben geen vegetariër.’

Een of andere neef die denkt dat het gelukshormoon de waarde van de bitcoin is, houdt hier een verhandeling over. Ik begrijp daar niets van. Na iedere zin zegt hij ‘zeg maar’: ‘De koers zal alleen maar stijgen, ik zou dus nu maar instappen, zeg maar.’ Zeg maar betekent volgens mij ‘als het ware’. Helemaal zeker is dat dus niet. Ik ben allang blij dat ik kan pinnen, als mijn pensioen het tenminste toelaat en dat ik weet hoe ik mijn ov-kaartje moet opladen zodat ik de bus of tram in kan stappen.

Ik kan het allemaal aan totdat de woke-vriendin de aandacht vraagt: ‘WE zijn zwanger!’ waarmee ze zichzelf bedoelt. ‘Daarom drink ik niet meer’ – dat werd tijd, je kunt thuiswerken niet overal de schuld van geven. ‘En er zijn ook nog eitjes ingevroren.’

De chocobol schuift over het schoteltje, dreigend richting mijn gulp. De knopen van mij double- breasted colbertje springen er spontaan af. Waarin ben ik tekortgeschoten? Mijn dochter wordt een moeder, zeg maar, en ik een opa, als het ware. ‘Kom, ik stap maar eens op.’

Bij de deur slaat mijn dochter haar armen om mijn nek en knuffelt me stevig, zoals vroeger als ik van mijn werk thuiskwam. Ik hoef niet meer te bukken. Wat houd ik toch van haar, denk ik. Ik zeg het ook. Er is geen man die ze zo zal knuffelen.

Vandaag ga ik weer verder. Op het bord van de groenteman staat geschreven: ‘Heden eigengemaakte erwtensoep.’ En toch ga je erover nadenken. Alles wat je zelf maakt is meer eigen dan alleen maar het idee: ik ga het zelf maken. Wat ik overhoud vries ik in.

  

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  24.10.21
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Han, prachtig die gedachten en observatie, waar je twijfel en zekerheid met elkaar laat spelen.
  Verandering gaat snel en ongericht, is dat altijd goed? Mooi verwoord.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  24.10.21
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Leuk geschreven, Han. Met plezier gelezen!
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 865
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

F.P.G. Camerman: De Schreeuw van de Griffioen

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.