1 post

Urre

489 Hits.
IrenekleuterschoolUrre, urre
(vliegeren in Meppel omstreeks 1960)
“Urre, urre” schreeuwde ik, terwijl ik de pedalen van mijn fietsje wild rondtrapte. Zweet parelde op mijn voorhoofd.
We hadden meivakantie en dan mochten broer Ger en ik vaak bij onze grootouders, aan de Grote Oever, logeren. Mijn opa was mee geweest om bij Beudeker een vlieger te kopen. Een mooie oranje vlieger met een lange staart. De oostkant van de Grote Oever, waar nu AH zijn winkel heeft, was eind jaren 50 platgegooid (zie foto). Zelfs de werkplaats van mijn ome Luuks van Sleen, die boekbinder was, kon niet aan de moderne tijd ontkomen. Zo ontstond er een prachtig, braakliggend terrein, waar je heerlijk kon vliegeren. Ik was enorm blij met mijn nieuwe vlieger en genoot van elke minuut dat hij hoog in de lucht stond. Wat ik niet door had was, dat het vliegertouw niet goed vast zat aan de klos. En daar schoot, tot mijn grote ontsteltenis, de vlieger los. Ik sprong op mijn kleine doortrap fietsje en kon de vlieger hoog in de lucht nauwelijks bijhouden.”Urre, urre” brulde ik, terwijl ik de Centuurbaan overstak en langs de Wold Aa de vlieger richting het Troelstraplein zag verdwijnen. Vissers langs de Wold Aa keken meteen omhoog toen ze urre, urre hoorden. Hoog in de wolken vloog hij richting Tweeloo. In tranen fietste ik terug naar oma en opa Boxem. Zelfs het magische Meppeler woordje “Urre, urre” (De vlieger gaat er vandoor) had mijn mooie vlieger niet kunnen redden.

Alleen Plusleden kunnen een eigen artikel aanpassen na publicatie. KLIK HIER om alle voordelen van een pluslidmaatschap te bekijken.

De auteur van dit artikel Jan Boxem:

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

06.11.20
Feedback:
Autobiografische teksten van oppassende burgers zijn doorgaans saai. Dit schetsje over vliegeren vormt op deze regel geen uitzondering. Daar valt mee te leven. Maar het onderhavige stuk vind ik niet alleen saai: De titel klinkt veelbelovend, maar je toelichting is twijfelachtig: Aan je bedoeling (‘De vlieger gaat er vandoor’) twijfel ik niet, maar wel aan je uitleg dat het hier om een ‘Meppeler woordje’ gaat. Wat is dat eigenlijk voor raar toverwoordje? Want van ‘urre, urre’ maak je tegen het eind onverwacht ‘ure, ure’ en vervolgens toch weer ‘urre, urre’. De bijgevoegde foto van vliegeraars past bij het opgeroepen tijdsbeeld, maar klopt niet met de belofte halverwege de tekst: ‘platgegooid (zie foto)’. En bestond de Meivakantie echt al in 1960? Ik geloof er geen klap van. Weet je trouwens zeker, dat Meppel een ‘Centuurbaan’ heeft? En dat jouw vlieger ‘hoog in de wolken’ verdwijnt, acht ik onwaarschijnlijk. Een losse vlieger dwarrelt al heel gauw omlaag- tenzij de wind orkaankracht heeft. Hoogste tijd volgens mij om je jeugdherinnering eens grondig te reviseren. In afwachting daarvan krijg je van mij slechts twee sterren.
 • Waardering
  40%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • W.J. (Hans) Villerius 06.11.20
  Lelijk commentaar, merk ik bij herlezing. Aan stijl en aan inhoud kan ik niets meer veranderen. Er rest me weinig anders, dan jou mijn excuses aan te bieden. Dat doe ik dus hierbij: Sorry, Jan.
 • Jan Boxem 07.11.20
  Hans, ik ben toch blij met je opmerkingen. Ben niet zo snel op mijn teentjes getrapt. Probeer altijd het opbouwende in iemands commentaar te zien.
27.10.20
Feedback:
Een beetje Meppels geleerd :) Op de foto staat denk ik niet helemaal wat in de tekst staat!
 • Waardering
  100%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
“Zal die jongen op de foto nu ook een kale kop hebben?
557
Lezen?
Billenkoek
548
Lezen?
“Meneer, wat doet u hier?”
536
Lezen?
De reuzenduizendpoot
520
Lezen?
Dan was de Here Jezus dus niet gelukkig.(2014)
488
Lezen?