Loading...
Kort verhaal

Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard. Poe vond dat een kort verhaal in een half uur tot twee uur, maar in elk geval in één keer moest kunnen worden uitgelezen en gericht moest zijn op het bereiken van een enkel effect.

De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.

Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Een kort verhaal bij Schrijverspunt mag uit maximaal 500 woorden bestaan.

Korte verhalen

Twee baby's

Twee baby’s in hetzelfde ziekenhuis. Bijna gelijktijdig geboren.
De ene als eerste en enige kind.
De andere als langverwacht speelkameraadje voor grote broer.
De ene met bloed van heel Europa door de aders.
De andere het product van oervlaamse genetica.
Allebei ontzettend gewenst door liefdevolle ouders.

Ze groeien op in hetzelfde dorp, in doorsnee middenklasse gezinnen.
De ene ontpopt zich tot eigenwijze wereldverbeteraar, de andere tot chronisch zorgenkind. Het lijkt bijna voorbestemd dat hun wegen ooit kruisen.

Ten minste een van hen houdt een wrang gevoel over aan die ontmoeting.
Maar dat is nog verre toekomstmuziek.

Op dit moment zijn ze nog twee vrolijke baby’s. Het licht in de ogen van hun moeders.
Twee vrouwen wiens wereld op zijn grondvesten davert van geluk.

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 140
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Nomineer deze schrijver!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de blauwe button te klikken.