• images/deelname/kort_verhaal.jpg
  Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan!
  Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.

  Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

 • Tekst inzenden:
  Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen zie je een knop om je artikel in te zenden. Door op die knop te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.

  Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

 • Publicatievoorwaarden
  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst! Ook vervolgverhalen e.d. zijn niet toegestaan.
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

  Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

 • Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

Trijn

Publicatie: 24 januari 2021
 
Het is ochtend. De buurman is aan het werk, maar de buurvrouw heb ik nog niet gezien. Elke dag na het ontbijt betreedt ze de voortuin met de stofzuiger in de hand. Ze neemt het tuinhek eerst af met een plumeau en een vochtige doek, daarna zuigt ze de grote, gladde, grijze tegels, en als het even kan ook nog het grasveld van de gemeente. Dat is naast haar voortuin gelegen.
Ze slaat liever geen dag over.
De telefoon gaat, het is de dochter van de buren. Ze is net bevallen van een zoon.
'Goh, dat is sterk, ik dacht juist nog aan je moeder,' reageer ik verrast.
'Heb je haar gezien?' vraagt ze, half in paniek, 'want ze neemt steeds de telefoon niet op.'
'Nee, ik heb niks gezien,' zeg ik.
'Wil je even bij haar kijken? De deur is meestal los.'
Ik stem ermee in om te gaan kijken, maar mijn knieën knikken. Ooit, jaren terug, ging ik een kijkje nemen bij mijn beste vriendin, ze was toen net veertig jaar geworden. Ook zij beantwoordde de telefoon steeds niet. Ik had de sleutel gelukkig. Maar ik was te laat. Ze hing in het trapgat.
Ze vond veertig jaar te oud.
En dat brengt me verder terug, bij mijn jeugd. Ik was zestien jaar, mijn ouders waren, na een druk jaar, een weekje weg. Ze hadden de zorg voor de kleinere kinderen aan mij en mijn oudere zus overgedragen.
Ik werkte in de winkel, zij paste op de kleintjes.
Op de laatste vakantiedag werd mijn zus ineens onwel. Ze was gehuld in klederdracht, de rok zat strak, het haar netjes weggestopt onder de hul. Ze stak haar hand hulpeloos naar me uit, moeilijk ademend, de ogen waren star. Dat was het laatste wat ik van haar zag, vóórdat ze ineenstortte, ze was op slag dood.
Ik open de deur van de buren, betreed bevend de keuken en roep de naam van mijn buurvouw. Ik kom tenslotte toch maar ongevraagd naar binnen en echt close zijn we nou ook niet. Ik roep haar meermaals, maar het blijft stil.
Ik hoor alleen de vogels fluiten, de bijen zoemen en de kinderen op het schoolplein achter het huis lachen.
Met lood in mijn schoenen loop ik door de kamer naar de gang. Ze is er niet.
Dan moet ik het donkere trapgat in naar boven.
Ze hangt gelukkig niet.
'Hallo,' roep ik. Is ze wel thuis?
De ouderlijke slaapkamer is leeg. Het bed is strak opgemaakt. De badkamer is eveneens leeg. De vergulde kranen en de tegels blinken in het lamplicht.
Dan open ik de deur van het kleine kamertje. Hij piept licht. Achterover gezakt met de mond half geopend zie ik haar op de grond liggen. De houding is onnatuurlijk, haar been gevouwen in een ongewone hoek. Een emmer ligt omgekeerd naast haar, haar arm drijft in een plas zeepwater. De blik in haar ogen komt mij bekend voor. Ik zag hem eerder bij mijn zus en mijn vriendin.
Ik heb haar gevonden. De buurvrouw. Ze was net oma geworden en ze maakte alles graag schoon. Haar naam was Trijn.
WAARDERING

HITS

532

Artikel aangepast: 25-01-2021

Commentaar en/of waardering voor dit artikel:

Het is niet toegestaan eigen werk zelf een waardering te geven!
03.02.21
Feedback:
Er loopt vast nog een onderzoek naar de doodsoorzaak. Misschien wel voor een spannend vervolg, Nicole. Met plezier gelezen.
Show more
27.01.21
Feedback:
Goed verhaal. Nicole!
Show more
27.01.21
Feedback:
Aangrijpend verhaal goed neergezet.
Show more