Voor schrijvers, door schrijvers

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! 

330 Hits

Publicatie op:
Trijn
 
Het is ochtend. De buurman is aan het werk, maar de buurvrouw heb ik nog niet gezien. Elke dag na het ontbijt betreedt ze de voortuin met de stofzuiger in de hand. Ze neemt het tuinhek eerst af met een plumeau en een vochtige doek, daarna zuigt ze de grote, gladde, grijze tegels, en als het even kan ook nog het grasveld van de gemeente. Dat is naast haar voortuin gelegen.
Ze slaat liever geen dag over.
De telefoon gaat, het is de dochter van de buren. Ze is net bevallen van een zoon.
'Goh, dat is sterk, ik dacht juist nog aan je moeder,' reageer ik verrast.
'Heb je haar gezien?' vraagt ze, half in paniek, 'want ze neemt steeds de telefoon niet op.'
'Nee, ik heb niks gezien,' zeg ik.
'Wil je even bij haar kijken? De deur is meestal los.'
Ik stem ermee in om te gaan kijken, maar mijn knieën knikken. Ooit, jaren terug, ging ik een kijkje nemen bij mijn beste vriendin, ze was toen net veertig jaar geworden. Ook zij beantwoordde de telefoon steeds niet. Ik had de sleutel gelukkig. Maar ik was te laat. Ze hing in het trapgat.
Ze vond veertig jaar te oud.
En dat brengt me verder terug, bij mijn jeugd. Ik was zestien jaar, mijn ouders waren, na een druk jaar, een weekje weg. Ze hadden de zorg voor de kleinere kinderen aan mij en mijn oudere zus overgedragen.
Ik werkte in de winkel, zij paste op de kleintjes.
Op de laatste vakantiedag werd mijn zus ineens onwel. Ze was gehuld in klederdracht, de rok zat strak, het haar netjes weggestopt onder de hul. Ze stak haar hand hulpeloos naar me uit, moeilijk ademend, de ogen waren star. Dat was het laatste wat ik van haar zag, vóórdat ze ineenstortte, ze was op slag dood.
Ik open de deur van de buren, betreed bevend de keuken en roep de naam van mijn buurvouw. Ik kom tenslotte toch maar ongevraagd naar binnen en echt close zijn we nou ook niet. Ik roep haar meermaals, maar het blijft stil.
Ik hoor alleen de vogels fluiten, de bijen zoemen en de kinderen op het schoolplein achter het huis lachen.
Met lood in mijn schoenen loop ik door de kamer naar de gang. Ze is er niet.
Dan moet ik het donkere trapgat in naar boven.
Ze hangt gelukkig niet.
'Hallo,' roep ik. Is ze wel thuis?
De ouderlijke slaapkamer is leeg. Het bed is strak opgemaakt. De badkamer is eveneens leeg. De vergulde kranen en de tegels blinken in het lamplicht.
Dan open ik de deur van het kleine kamertje. Hij piept licht. Achterover gezakt met de mond half geopend zie ik haar op de grond liggen. De houding is onnatuurlijk, haar been gevouwen in een ongewone hoek. Een emmer ligt omgekeerd naast haar, haar arm drijft in een plas zeepwater. De blik in haar ogen komt mij bekend voor. Ik zag hem eerder bij mijn zus en mijn vriendin.
Ik heb haar gevonden. De buurvrouw. Ze was net oma geworden en ze maakte alles graag schoon. Haar naam was Trijn.

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Trijn"

03.02.21
Feedback:
Er loopt vast nog een onderzoek naar de doodsoorzaak. Misschien wel voor een spannend vervolg, Nicole. Met plezier gelezen.
  • Schrijfkwaliteit
    5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig