1 post
 • images/deelname/kort_verhaal.jpg
  Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan!
  Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
  970 gepubliceerde inzendingen
 • Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden

  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

Trauma

Publicatie op : 30-08-2020

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

Trauma

325 Hits.
Licht zo fel dat de hele wereld erin lijkt op te gaan. Alsof er niets anders meer bestaat dan zij, daar midden op de weg, en het enorme gevaarte dat daar plotseling moordlustig, met onverminderde snelheid voor haar opdoemt. Met wijd opengesperde ogen staart ze verschrikt als het welbekende hert in de verblindende koplampen. Ze zou iets moeten doen, in beweging moeten komen. Maar het is alsof haar voeten met het asfalt versmolten zijn. Wat een vreemde gewaarwording: aan de ene kant het oorverdovende geluid van de zware dieselmotor en de reusachtige banden die hongerig op haar af denderen en tegelijkertijd de serene stilte waarin de hele scène zich lijkt te hullen. ‘Het is echt net als in een film’, denkt ze verwonderd, en een moment sluit ze haar ogen. Dan wordt ze gegrepen door de enorme grill en als een lappenpop door de lucht gesmeten. Maar dat voelt ze niet meer. Ze voelt en ziet en denkt helemaal niets meer.
 
Opnieuw licht en het geloei van een sirene. En dan alles weer zwart. Stemmen. Opgewonden stemmen en vage, witte schimmen tussen haar opgezwollen oogleden door, voordat ze weer wegzakt in het lege niets. Meerdere botbreuken, inwendige bloedingen, een hele reeks operaties, gruwelijke pijnen en een langdurig verblijf op de afdeling Traumatologie. Haar herstel vergt het uiterste, maar ze toont ongekende kracht en doorzettingsvermogen en boekt resultaten waar haar team van chirurgen niet van had durven dromen. De dag voordat ze eindelijk uit het ziekenhuis zal worden ontslagen, met weliswaar nog een lang en zwaar revalidatietraject te gaan, hebben enkele vrienden zich rond haar bed verzameld. “Fijn zeg. Nu kun je het lekker afsluiten. Streep eronder en lekker vooruit kijken!”
 
Uh, wacht even hoor. Dit slaat echt helemaal nergens op. Om te beginnen is het een tikkie onwaarschijnlijk dat iemand een directe aanrijding door een vrachtwagen navertelt. Maar geen mens zou het ooit in zijn hoofd halen om in zo’n situatie zoiets te zeggen. Iedereen zou het volkomen vanzelfsprekend vinden dat iemand die dergelijk letsel heeft opgelopen, daar langdurig en misschien wel levenslange gevolgen aan overhoudt. Dat verwondingen ook na jaren nog problemen kunnen geven en dat sommige littekens altijd zichtbaar zullen blijven. Maar goed, ik zal me er verder niet mee bemoeien. Laten we het er maar even mee doen.
 
Na de aanrijding is ze als traumapatiënt binnengebracht op de Spoedeisende Hulp. De term ‘trauma’ wordt gebruikt voor een ongeval waarbij een kracht van buitenaf op het lichaam heeft ingewerkt. De overdracht van energie veroorzaakt lichamelijk letsel. Aangezien zij als voetganger is aangereden door een vrachtauto is er sprake van een zogenaamd hoogenergetisch trauma.
 
Maar daar is het niet bij gebleven. Want net voordat de impact plaatsvond en het licht uitging, heeft ze haar ogen weer opengedaan en heeft ze zijn blik gevangen, daar hoog boven haar achter dat grote stuur. Is er dat moment van verbaasde herkenning geweest van dat hele vertrouwde gezicht waarnaast ze al die jaren heeft geslapen. Het gezicht dat ze zo vaak heeft gekust en soms heeft vervloekt. Het gezicht dat haar keer op keer verbetering heeft beloofd als ze zich zo in de steek gelaten voelde en hem vertelde hoe erg ze hem nodig had. Het gezicht dat haar in dat prachtige kerkje ooit heeft beloofd haar te beschermen en voor altijd voor haar te zorgen. En terwijl hij haar recht in haar verbijsterde ogen keek, heeft hij quasi-verontschuldigend geglimlacht en zijn schouders opgetrokken. En dát, dat is trauma van een hele andere soort.
 
Er zijn verwondingen en kneuzingen die niet zichtbaar zijn aan de buitenkant. Interne bloedingen die niet operatief hersteld kunnen worden. Er is trauma dat zich niet laat zien op een röntgenfoto, CT-scan of MRI. Het ontstaat wanneer je hele systeem geschokt is door een ingrijpende gebeurtenis, door een reeks gebeurtenissen of door jarenlang incasseren. Van bijvoorbeeld verwaarlozing, fysieke of emotionele mishandeling, seksueel misbruik, langdurig bedrog, manipulatief, controlerend, verslavings- en/of persoonlijkheidsstoornis-gerelateerd gedrag. Wanneer niet je botten, maar je vertrouwen en zekerheden volledig verbrijzeld zijn. En je gevoel van veiligheid is geraakt tot in de kern. Je ziet er aan de buitenkant weinig of niets van, maar het is overal om je heen.

Alleen Plusleden kunnen een eigen artikel aanpassen na publicatie. KLIK HIER om alle voordelen van een pluslidmaatschap te bekijken.

Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

31.08.20
Feedback:
Vooral je laatste zin raakt een diepe kern van waarheid.
 • Waardering
  100%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
Ik droom je
488
Lezen?
Niet té braaf
353
Lezen?
Mooie plaatjes
324
Lezen?
Geluk in een klein hoekje
311
Lezen?
Halverwege mijn leven
288
Lezen?