Voor schrijvers, door schrijvers

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! In deze schrijfactiviteit is ook ruimte voor reisverhalen en flitsverhalen.
 "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef.
" Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen."
Aantal gepubliceerde inzendingen: 809

Transport

Angstig, verscheurd van binnen keek Claudia rond zich heen. Onopvallend. Ze had altijd geweten dat ze redelijk goed oud kon worden in het kamp. Als ze maar niet teveel op viel… als ze maar niet op vervoer gezet zou worden. Wie op vervoer ging, kwam nooit meer terug. Zovelen van haar familie waren op vervoer gegaan. De verhalen waren huiveringwekkend. Wie op transport ging, kwam na een lange, pijnlijke reis op een plek uit je nachtmerries. Daar volgde een zekere dood.
Nu stond Claudia in de rij. Ze had geleerd de bewakers te ontwijken, dan lieten ze je met rust.Als ze hun blik eenmaal op jou gericht hadden echter, was er geen ontkomen meer aan. Met stokken waren ze in de rij geslagen. Murw stonden ze te wachten om in te stappen. De bewakers gingen opgefokt te werk.

Onbewust gingen Claudia’s gedachten terug naar haar kinderen. Net als veel vrouwen om haar heen, leek ook zij van jongs af aan gezien te zijn als een soort van kinderfabriek. Desondanks was in die paar zwangerschappen telkens een band gegroeid die onbeschrijfelijk was. Zeker die eerste keer. Onervaren in de pijn die zou volgen na de geboord, had ze het leventje in zich gekoesterd. Het was, ondanks de ellende in het kamp, een periode van geluk geweest. Deze was in pijn geëindigd na de bevalling. Men had haar niet eens de kans gegeven om haar pasgeborene te zien. Ze wist nog niet of het een dochter of zoon was geweest. Daarna was het nooit meer hetzelfde geweest. Behalve het einde. Dat was altijd hetzelfde.

Twee vrouwen gingen haar nog voor, daarna was Claudia aan de beurt. Ze werd zo misselijk van angst, dat ze de stokslagen nauwelijks voelde. De ruimte waar de vrouw binnen geduwd werden was benauwd, zweterig en doordrongen van angst. Ze struikelde bijna over iemand die daar lag. In het donker zag ze niet wie het was. Zo goed en kwaad als het kon deed  ze een poging om te helpen. Bijna viel ze zelf ook. Instinctief wist ze dat dit niet mocht gebeuren. Wat er ook gebeurde, ze kon niet vallen. Dat zou haar dood betekenen. Met pijnlijke benen en duizelend, probeerde ze zich te concentreren op het blijven staan. Er leken uren voorbij te gaan...
Ze waren onderweg. Hoewel ze wist dat haar einde nog dichterbij was, voelde ze ook een soort van opluchting bij het in beweging komen. Ze had zoveel pijn, ze was zo moe. Ze wilde slapen, maar ze moest wakker worden. Als ze zou vallen, zou ze vertrapt worden en daar sterven op de vloer.
Toen de deuren van het transport na eindeloze tijd open gingen en Claudia naar buiten kon, mistte ze de kracht. Ze viel languit voor de voeten van man neer, die achteloos op haar neer keek. Sleep haar naar de slachterij, hoorde ze hem nog zeggen. Daarna werd ze zwart voor ogen.
Ze werd aan een haak geslagen en samen met de andere koeien de slachterij in gesleept.

Dit artikel delen?
Auteur van dit artikel:
© Marco Stroo
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 502
Publicatie op .

Geef een waardering voor: "Transport"

Geschreven door Marco Stroo . Geplaatst in Kort verhaal.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Grammatica & Spelling:
Passend in deze rubriek:

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!