SCHRIJFACTIVITEIT: KORT VERHAAL

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan!
Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.

Klik voor meer schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Traditie

Publicatie: 26.11.2021 | Renee Iseli - Smits

Sinterklaas is en was altijd mijn favoriete feestdag, of beter gezegd feestavond. Ik heb mooie herinneringen aan de tijd dat ik nog in Sinterklaas geloofde.
Mijn moeder speelde toen sinterklaasliedjes op de piano en mijn broer en ik zongen mee. Mjin vader was daar nooit bij, hij was boven of had een ander excuus. Plotseling werd er dan aan de deur gebeld, oh schrik. En er werd er snoepgoed in de woonkamer gestrooid. Niet lang daarna verscheen mijn vader en wij vertelden hem wat hij had “gemist”. Wij snapten daar toen natuurlijk niets van.
Nadat we een hond hadden was het snoepgoed niet meer los, maar keurig in zakjes verpakt. Ook mochten we regelmatig ons schoentje zetten, al hadden we geen open haard.

Toen ik dan eindelijk kreeg te horen dat Sinterklaas en Piet niet bestonden, voelde ik mij voor de gek gehouden en was teleurgesteld. Maar rond 5 december werd mijn teleurstelling helemaal gecompenseerd door het plezier in het maken van surprises en gedichten. Dat vond ik geweldig en begon hier dan ook vrij vroeg aan. Het legale, goedmoedig plagen van elkaar was al een feest op zich en in de loop der jaren werd ik er steeds beter in.
Naarmate mijn broer en ik ouder werden en minder tijd hadden, besloten we de surprises af te schaffen, maar het maken van gedichten bleef bestaan en dat is altijd zo gebleven.

Omdat mijn huidige echtgenoot een Zwitser is, in Duitsland opgegroeid, is hem de Sinterklaassfeer vreemd. Ofschoon ik het wel heb geprobeerd met gedichten, zelfs in het Duits, heeft hij het bijzondere van Sinterklaas nooit kunnen begrijpen. Jammer, maar ik kon mij nog elk jaar in gedichten voor mijn ouders en broer uitleven, later voor mijn moeder en mijn broer. Dat was, nadat wij naar Zwitserland waren verhuisd, dit jaar 12 jaar geleden, mijn bijdrage aan het Sinterklaasfeest.

Omdat ik de speculaas en de gezelligheid die deze tijd met zich meebrengt in Zwisterland na verloop van tijd enorm ging missen, ben ik de laatste jaren rond 5 december naar Nederland gekomen, met uitzondering van de Coronajaren dan.
Samen met mijn moeder naar een Sinterklaasfeest van de ouderenvereniging, vond ze prachtig. En uiteraard als hoogtepunt onze eigen viering thuis. Met een aantal gedichten die ik zelf had gemaakt: mijn moeder lukte het niet meer en mijn broer had geen tijd. Ik vond het nog steeds fantastisch om te doen en genoot van de voorpret. Zelfs mijn moeders poes mocht zich op een eigen gedicht verheugen.

Helaas is het vieren van Sinterklaas nu afgelopen, na het overlijden van mijn moeder dit jaar. Maar … het maken van gedichten kan ik toch nog steeds niet laten! Deze traditie houd ik voorlopig in ere en hoop dit nog lang te kunnen doen.

 

WAARDERING

HITS:

273

AANGEPAST:

26 november 2021

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Commentaar en/of waardering voor dit artikel:

Geef s.v.p. alleen 5 sterren als het werk perfect is en jij geen verbeteringsmogelijkheden ziet. Schrijvers stellen jouw tips en opmerkingen vooral op prijs.
27.11.21
Graag je feedback a.u.b.:
Nostalgie. Heerlijke tijden. Toen zwarte piet nog zwart was.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
27.11.21
Graag je feedback a.u.b.:
Nostalgie. Heerlijke tijden. Toen zwarte piet nog zwart was.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
Naar boven

Ook meedoen aan een schrijfactiviteit? Meedoen is gratis. We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door eerst in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.