Klik op een van de onderwerpen voor meer informatie!

SCHRIJFACTIVITEIT: KORT VERHAAL
Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan!
Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
OOK MEEDOEN?
Tekst inzenden:
Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Door, na eerst in te loggen op JE VERHAAL/GEDICHT INZENDEN te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
JE VERHAAL/GEDICHT INZENDEN

Eerst inloggen s.v.p.!

Tondeuse-trauma

Publicatie: 28 oktober 2020

Het was ergens in de jaren zestig dat ik mijn laatste paniekaanval heb gehad. Daarna werd het een stuk rustiger in mijn hoofd ondanks harde rockmuziek. Tegen een bepaald geluid – niet eens zo hard – kan ik echt niet. Dan verkramp ik, zie beelden en krijg een stekelig gevoel…

Wéér knipte de kapper mijn pony schuin af, spoot het nat met lotion uit een ijzeren fles met een slangetje en bal eraan, en kamde het in een kuif. De rest was ‘lekker fris’ opgeschoren. Oude mannetjes bij wie de maan allang door de bomen scheen, rookten een bolknak.

The last time. Dit was het!

‘Het zijn wel nichten,’ zei een vriendje die mij zijn kapper aanraadde. Liever dat dan een ‘oudemannetjeskapper’.

‘Ken je Mick Jagger?’ vroeg ik.

‘Jazeker.’

‘Kun je me knippen zoals Mick Jagger zijn haar heeft?’

‘Ja hoor.’

 

Het is omdat het raar staat anders had ik mijn vingers in mijn oren gestopt. Een jongetje van een jaar of tien wordt met een tondeuse mishandeld. Zijn moeder zegt zoals in make-over programma’s tot vervelens toe: ‘Leuk!’
Hebben we daarvoor gestreden in de jaren 60? “liever langharig dan kortzichtig.” Nooit zou ik nog naar een kapper gaan waar een tondeuse binnen handbereik ligt. En waar de stripboeken van Kuifje of Dick Bos met zijn vierkante hoofd op tafel liggen.
Er is niets leuks aan een opgeschoren hoofd. En oren zijn er alleen maar om mee te horen.
Het overgebleven haar ligt als een kwakkie boven op de schedel van het willoze jochie.
‘Leuk,’ herhaalt zijn moeder nog irritanter dan het geluid van de tondeuse.

Dit gaat nooit meer over, hoewel dat specifieke geluid jaren vrijwel niet meer te horen was. Maar het is weer terug…

‘Wil je koffie?’ vraagt de kapper. ‘Nee, laat me maar even.’
Ik probeer me te vermannen, maar het gaat echt niet. Ik begin te zweten, krijg dat stekelige gevoel, begin te hyperventileren. ‘Ik wacht wel even buiten totdat ik aan de beurt ben,’ zeg ik, ‘en je die tondeuse veilig hebt weggelegd.’

‘Je wordt niet kaal maar wel behoorlijk grijs,’ zegt de kapper.

‘Nee hoor, dat komt door de lichtval.’

‘Hoe wil je het hebben?’

‘Ik wil het zoals de vorige keer alleen niet zo kort maar ook niet te lang want mijn haar groeit heel hard dat weet je zelf ook wel want ik kom hier al jaren. Wel een stukje over mijn oren ongeveer tot hier want ik wil geen chips in mijn haar.
Bovenop in korte laagjes zonder scheiding en kuif maar wel zo lang dat het nog op mijn voorhoofd valt maar natuurlijk niet tot mijn ogen want dan moet ik over een paar weken alweer geknipt worden althans alleen mijn pony maar dan knip je de rest ook weer dat dan net de gewenste lengte heeft omdat je het altijd te kort knipt.
Dus kort maar wel gedekt. Zoals Mick Jagger het heeft alleen niet zo lang. Begrijp je?’

‘Mick Jagger… zo oud ben je toch nog niet?’

 

WAARDERING
HITS
484
AANGEPAST: 28-10-2020

Commentaar en/of waardering voor dit artikel:

Het is niet toegestaan eigen werk zelf een waardering te geven!
28.10.20
Graag je feedback a.u.b.:
Ik vind het heel grappig, maar een beetje onduidelijk Han. Gaat het nu de hele tijd over dezelfde kapper?
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Han Maas 28.10.20
    Nee, de ouderwetse kapper uit mijn prille jeugd, de latere moderne kapper en ten slotte die uit deze tijd, nu ik zelf wat ouder word.