Voor schrijvers, door schrijvers
965 inzendingen in deze rubriek

Ook jouw tekstbijdrage is welkom en meedoen is gratis.

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! In deze schrijfactiviteit is ook ruimte voor reisverhalen.
 
KLIK HIER om naar flitsverhalen te gaan.
Klik hier
Eerst inloggen of (gratis) aanmelden s.v.p. om je artikel in te zenden.
(klik op de button om in te loggen of je aan te melden)

144 Hits

Publicatie op:
Toen iedereen danste...
Als 15-jarige ging ik voor het eerst op dansles. Op alle fronten een spannende en leerzame tijd. Want niet alleen was het een hele toer om al die ingewikkelde danspassen van de Slow Fox, Tango, Engelse Wals en Quickstep onder de knie te krijgen. Nee… nog veel moeilijker was het om als introverte, onzekere puber het ontluikend spel te leren van goed samenwerken met een al even onwennige danspartner.

Bij het stijldansen leidt gek genoeg nog altijd de man. Dat doet hij weliswaar tactvol, bijvoorbeeld door een lichte druk van de handen die elkaar nauwelijks beroeren of door een zachte sturing via de hand op de rug van de dame, maar toch: hij leidt en zij volgt. In mijn pubertijd had ik daar al grote moeite mee. Niet dat ik toen al zo geëmancipeerd was, maar ik wilde gewoon niet gestuurd worden. Tot grote ergernis van de dansleraar, een klassieke oude knar van bijna 80, want iedere keer flikte ik het om de leiding volledig over te nemen. Mijn danspartner onwillig met mij meesleurend. Tot er geen jongeman meer was die met me wilde dansen. Té eigenwijs en té eigenzinnig; het zat er al vroeg in. Maar toen het mij na heel wat jaren dansles eindelijk lukte om mij te laten leiden door mijn danspartner, ontdekte ik pas écht wat dansen met een mens kan doen.
 
Dansen is net als zwerven door de natuur. Je vergeet alles, gaat dieper en intenser ademen en als je je volledig durft over te geven aan gevoel en ritme ga je als vanzelf zweven. Lange tijd is ‘dansen’ voor mij net zo broodnodig geweest als slapen en eten.
 
Hoe mooi was het dan ook toen een paar maanden geleden miljoenen mannen, vrouwen en kinderen wereldwijd opeens gingen dansen. Artsen, verpleegkundigen en ambulancebroeders. Brandweermannen, politieagenten, leraren, piloten en stewardessen… Overal dansten mensen op de ritmische klanken van het prachtige lied Jerusalema van Master KG. Ik ken die hele Master KG niet, maar zijn Jerusalema klonk als een belofte waar iedereen deelgenoot van wilde zijn. Al die mensen die letterlijk in beweging kwamen voor een boodschap van hoop. Zich losschuddend van de dagelijkse ellende en samen dansend: pasje op de plaats, pasje op de plaats. Tikken met de rechtervoet, tikken met de linkervoet. Voorwaarts, achterwaarts. Spring en draai. En weer van voor. Niemand leidt. Is niet nodig. Iedereen danst en iedereen weet hoe het moet.

Dansen, dansen, dansen. Alsof je nooit meer zult stoppen. Dans alsof je de ellende kunt ontstijgen en weg kunt vliegen op vleugels van vrijheid. “Alles van waarde is weerloos. Wordt van aanraakbaarheid rijk” is een prachtige strofe uit een gedicht van Lucebert. En net als die miljoenen mensen die de afgelopen maanden dansten, dans ook ik nu weer elke dag. Omdat dansen vrijmaakt en verbindt. Jerusalema: dans zoals je nog nooit gedanst hebt.

Dans lieve lezer! Dans!
 
Noot van de redactie: Vonden we leuk om deze toe te voegen😉

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Toen iedereen danste..."

28.02.21
Feedback schrijfkwaliteit
ik heb zeker zin om te dansen als ik dit lees ik bedoel ik heb geen idee wat je danst maar ik vind het een goed idee en ik vind het goed geschreven
  • Tevredenheid over de schrijfkwaliteit
    60%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Ook graag je review voor een van de oudere inzendingen...

  • Bericht uit het pre-coronatijdperk (777) Eelco Visser 20-04-2020

    Hij moet voor zaken naar Utrecht. Zijn lease bak, een super de luxe blauwe BMW uit de 5-serie, heeft hij voor onderhoud bij de garage afgeleverd en zo is hij vandaag aangewezen op de trein. Nog een...

    Lees meer: Bericht uit het...