Maryse Van Hal

That’s why

© Maryse Van Hal op 24.04.2021.

‘That’s why', zei ze, haar verhaal afsluitend. Ik had er niets van begrepen. Dat lag waarschijnlijk gedeeltelijk aan mijn niet meer zo beste oren, maar zeker ook aan wat ik net had gezien. Een vrouw van een jaar of 30 met kort zwart haar was net voor mij de wc van de snackbar, waar ik een koffie dronk, binnengestapt. Ze was heel opvallend gekleed voor zo’n doordeweekse dag met haar super kort zwart jurkje, haar vestje vol glitters, zwarte nylon kousen en met de hoogste stiletto’s die ik ooit al had gezien, helaas ook met de lelijkste rode zool die ik ooit al had gezien. Ze had ook nog een enorme zonnebril op haar neus. Ik hoorde haar plassen, daarna was er gestommel en gevloek. Tenslotte kwam ze naar buiten, haar vestje half uit. Ze keek naar mij, vloekte opnieuw, mompelde iets dat op ‘Sorry’ leek en wees naar haar sjaal die verstrikt was geraakt tussen de glitters van het vestje waardoor haar ene arm nu in een knoop rond haar nek leek te liggen. Terwijl ik haar hielp begon ze een onsamenhangend verhaal over ergens een of ander eiland waar ze naartoe ging of net vandaan kwam, ik wil het kwijt, een vriend die haar kwam ophalen maar er nog niet was of niet op haar had gewacht, kan ook, snel gesproken woorden afgewisseld met onverstaanbaar gemompel. Maar de hoofdreden waarom ik er niets van begrepen had: ik was helemaal afgeleid door het schouwspel voor mijn ogen. Haar zwarte korte haar was op de wc al miraculeus veranderd in lang rossig en krullend haar maar nu deed ze met een zucht ook haar stiletto’s en nylon kousen uit. Daar stopte het niet bij, haar kort zwart kleedje - waarvan ik eerst nog de ritssluiting moest opendoen – wou ze blijkbaar ook niet meer aan. Ze haalde uit een zak een afgedragen jeans, een blauwe slobbertrui en oude sneakers. Dan begon ze aan haar gezicht: valse wimpers eraf, schmink eraf, lippenstift eraf en ineens zag ik geen zelfverzekerde hippe vrouw van 30 meer maar een jong eerder onzeker meisje van een jaar of 18. Ze propte haar kleren inclusief haar opvallend rode handtas in een grote zak en smeet alles in een vuilbak. Ze zei nog snel ‘Bye, bye’ en was verdwenen. Even aarzelde ik maar dan haalde ik de zak er terug uit. De kleren, schoenen en de handtas waren niks voor mij en waarschijnlijk ook wel niet voor mijn dochter, maar je wist maar nooit.
 
Thuisgekomen lag mijn dochter languit voor de tv. Ik zette de zak naast haar en zei ‘Kijk daar seffens eens in, misschien is er iets voor jou bij, anders smijt je alles maar weg’. Een zucht was het antwoord. Ik ging naar de keuken en begon te koken. Opeens hoorde ik een gil, verschrikt liep ik terug naar de living waar mijn dochter de handtas vast had. Half hijgend zei ze iets dat op parade leek, ze fluisterde het nog een keer en wees naar de tv waar ik alleen een nieuwslezer zag en geen stoet of zoiets. Of had ze nu prade gezegd? Voor ik verder kon vragen zei ze nog iets dat op loe boe tain leek. Loe boe tain, welke taal was dat nu weer? Of was het loeboetain en misschien een nieuw trendy scheldwoord voor iets lelijks? Ze keek namelijk nu naar de stiletto's. Ineens rook Ik iets dat aanbrandde en liep terug naar de keuken. Achter mij hoorde ik nog vaag iets over een heel bekende Engelse actrice die vandaag via een tweet afscheid had genomen van haar fans omdat ze het gebrek aan privacy niet meer aan kon. Ja, daar kon ik inkomen als je die hordes journalisten soms bezig zag. In een glimp zag ik ook nog dat mijn dochter ondertussen rechtop in de zetel zat met het kleedje, de stiletto’s en de handtas op haar schoot. Het vestje hield ze omhoog terwijl ze toch nog heen en weer naar de tv bleef kijken. Ze was echt wel verslaafd! De verbijstering op haar gezicht terwijl ze naar het vestje keek deed me lachen. Je zou voor minder met al die glitters!
 
Noot van de schrijver: Ik ontvang graag feedback
Geplande einddatum publicatie van deze inzending:
10-06-2023

Enthousiast over deze inzending?

Dank voor het lezen van de inzending van deze schrijver. Je kunt nu een reactie geven, meer publicaties lezen of bijv. zelf meedoen aan een schrijfactiviteit. Klik hieronder s.v.p. op de gewenste mogelijkheid!

KORT VERHAAL

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.

Nu nog te bekijken:

Inzendingen in deze schrijfactiviteit waarvan de publicatieperiode binnenkort vervalt. Vind je een inzending de moeite waard en vind je het jammer als deze zou verdwijnen? Leden kunnen de publicatieperiode verlengen!!