Erik van der Velden

Tante Slakkelien

© Erik van der Velden op 06.02.2022.

Heb je weleens gedacht dat ze onder ons zijn? Dat die maffe oom of excentrieke tante linea recta van Mars komt? Al in mijn prille jeugd bekroop me dat idee. Getraumatiseerd door het monster-uit-buik-fragment van de film Alien verdacht ik als tienjarig jochie iedereen van buitenaardsheid. En dat mijn eerste bewijs nog die zomervakantie zou volgen, overtrof mijn stoutste verwachtingen.

Ik verbleef een weekje bij tante Jaqueline in Branderzande. Ze was kort tevoren gescheiden en voelde zich eenzaam. Een aardig mens, maar ik was vooral gecharmeerd van haar riante bungalow aan de bosrand. De bloementuin stond er al geruime tijd droog bij door de hitte. De regenbui die uiteindelijk het kleurenpalet deed herleven, had een bijzonder fenomeen teweeggebracht. Vanachter de hoge schuiframen keek ik ’s ochtends naar de glinsterende sporen op de betontegels.
‘Wat zijn dat?’ wees ik.
Tante keek op, malend op een blad sla van haar broodje gezond.
‘Slakkesporen,’ sliste ze sloom. Haar tong was een roze weekdier dat nodig gedresseerd moest worden door een logopedist.
‘Maar waar zijn de slakken? Ze kunnen nooit ver weg zijn met huizen op hun rug.’
‘Naaktslakken hebben geen huisjes,’ mompelde ze.
Snel deed ik mijn schoenen aan en ging op onderzoek uit. De sporen leidden via de gekste plekken: langs de muren over de regenpijp, op de vuilnisbak en zelfs op tantes opoefiets, maar nergens was een slak te bekennen. En wanneer de zon zijn zengende stralen in mijn nek begon te darten, gaf ik mijn speurtocht op.

Het was me opgevallen dat tante haar levensstijl sinds de scheiding had aangepast. Ze was in alles trager geworden. Lunch was avondeten en wanneer ik per ongeluk de badkamer betrad waar zij zich uitkleedde, draaide ze zich in een soort slow motion om. Verbijsterd keek ik naar de enorme ogen aan haar bovenbuik die bungelend de grond afspeurden. Ik verontschuldigde me waarop ze glimlachte.

Die nacht werd ik getuige van het bovenaardse. Uit de kamer van tante klonk een aansterkend gekreun. Haar bed kraakte en de vering piepte. Angstig greep ik naar mijn teddybeer. Barstte tante uit haar huid? Met een zucht verstomde het lawaai uiteindelijk. Een minuutje gunde ik mezelf om me te vermannen. Uit pure nieuwsgierigheid klom ik uit bed en liep naar tantes slaapkamer. Haar bed was leeg. Waar was ze gebleven? Op de grond lag haar onderbroekje. Tot mijn grote schrik zag ik dezelfde glinsterende sporen erin als die ochtend in de tuin. Ik sloeg mijn handen voor mijn mond. Tante! Ze kon nooit ver weg zijn. Speurend struinde ik door het huisje en in de keuken vond ik haar als grote zwarte naaktslak. Ze had haar weg gebaand naar de slakom op het aanrecht. Transformatie geslaagd! Voorzichtig pakte ik tante op en liep terug naar haar slip waarin ik haar zacht toedekte met wat blaadjes groenvoer. ‘Eet maar lekker op, tante.’ Voldaan ging ik terug naar bed en de gil die een paar minuten later volgde, verraadde dat tante weer helemaal de oude was.

 

 

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  07.02.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  07.02.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 547
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Theo Jurriens: Kunnen vogels op de kop vliegen?

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.