Trees Middelkoop

Tante Henriette

© Trees Middelkoop op 05.01.2022.

Als je haar ziet lopen weet je het gelijk.

Ze heeft kapsones. Zeker weten.

Ik heb het over mijn  tante Henriette.

Geboren vlak na de oorlog in een groot gezin dat geleden had de jaren daarvoor. Vooral de hongerwinter had hard toegeslagen in het gezin. Het toen nog jongste kind heeft die winter niet overleefd. De andere zeven kinderen hadden het gered.

De geboorte van Hennie, later Henriette, deed een pleister op de wonde.

Ze was welkom in dit gezin, maar ze waren arm, erg arm.

De ouders van Henriette knoopten alle eindjes aan elkaar en werkten zoveel zij konden.

Henriette werd in haar jonge jaren door iedereen opgevoed. Tenminste het hele gezin bemoeide zich met haar, ook toen ze wat ouder werd.

Henriette voelde zich belemmerd in haar doen en laten door al die bemoeienis van het gezin.

Daardoor trok zij zich meer en meer terug in haar eigen wereldje. Het wereldje van tijdschriften met deftige dames op de cover, die ze kreeg van een buurvrouw even verderop.

Ze was nauwelijks zeven jaar toen ze stiekem de oude schoenen van haar tante onder haar matras bewaarde, waar ze op ging lopen als iedereen weg was of met eigen dingen bezig.

Henriette had de luxe van een eigen kamertje dat zo klein was, dat ze het haar kast noemde. Haar magere garderobe was nu al een doorn in haar oog.

Ze had donker bruine haren, lang, maar stijl. Liever had ze krullen gehad. Henriette had wel mooie grote bruine ogen. Dezelfde ogen als haar vader, alleen die van papa stonden treurig, altijd treurig. Die van haar niet, tenminste niet altijd.

Op school was ze een buitenbeentje. Leren vond ze leuk en ze kon ook goed leren. Ze stoorde zich aan kinderen die er met de pet naar gooiden. Daarom werd ze vaak genegeerd en soms ook uitgescholden voor uitslover.

Eerst deed dat pijn, maar later begreep Henriette dat dat tijdelijk zou zijn.

Haar uitgesproken meningen over uiteenlopende onderwerpen was de reden dat ze gedurende haar studie een eenling was en bleef.

 Henriette is is nu directeur van haar eigen bedrijf. Ze verkoopt schoonheidsproducten. Het loopt goed, tenminste dat zegt tante Henriette. Eigenlijk kun je dat ook zien aan de levensstijl van haar.

Ze gedraagt zich als een directeur. Anderen zouden dit kapsones noemen. Ik niet, ik houd van mijn tante, ik ben haar lieveling nichtje.

 ‘Kom, we gaan lunchen in het American.’ Tante Henriette pakt mijn hand en samen lopen we daar naar binnen. Helemaal op haar plek is ze hier. 

Tante Henriette.

 

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  05.01.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Met plezier gelezen.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 602
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Jen Minkman: Het laatste licht

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.