Eric Deprez

Tante Denise

© Eric Deprez op 22.01.2023.

Mijn tante was een schoonheid. Het was duidelijk niet haar eigen verdienste. Toevallige genetische factoren hadden gespeeld. Haar zussen waren niet zo mooi, o.a. mijn moeder.
De tijd verstrijkt meedogenloos.  Schoonheid moet zich verwezenlijken, laat je niet veroudevrijsteren. Anders bestaat ze alleen nog in de mythe. Trouwens, hoe raak je daarbinnen? En wat heb je er dan nog zelf aan?
Ze trouwde natuurlijk (niet arm) met nonkel Maurice. Nonkel Maurice was uiterlijk gewoon (voor een man niet zo belangrijk). Hij had een goede zaak (bakte leverpastei voor de slagerswereld). Zijn pastei (via zijn nakomelingen) laat ik me nog altijd smaken op mijn boterham.
Maar ook die leverpastei was voor haar geen eeuwigheidsgarantie, zeker geen schoonheidsgarantie, want op het einde was ook zij lelijk.
Ik was toen nog wat jong om het deskundig te beoordelen; ze ontbreekt evenwel in de galerij van de Cleopatra’s.
Energie wordt omgezet (verrijkt) in een andere energievorm. Na een flinke maaltijd loop je een marathon of – hier meer ter zake - schrijf je een roman. (de uitgave kost dan weer veel energie). Zo ook wist mijn tante haar schoonheid energetisch te verzilveren. Haar Amerikaanse auto was veel ruimer dan het japannertje van mijn ouders. Op pensioenleeftijd overleefde ze in het klimaat van Benidorm, terwijl mijn moeder zich de pleuris op de hals haalde. Ze maakte zelfs een Chinese reis met foto’s op de Chinese muur.
Op haar begrafenis volgde ik in de familiestoet . Ik had een dag vrij gekregen. Erna was er een rouwmaaltijd. Haar foto uit betere tijden (die op haar kist had geprijkt) stond nu midden de hoofdtafel, na een tijdje tussen de wijnflessen. Ze was inderdaad een klassieke schoonheid geweest, maar die hadden zich na Cleopatra in een ijltempo opgevolgd. Nu was ze een dode als iedereen.
Het liet zich niet voorspellen dat, gezien het geslacht van leverpasteibakkers waaruit ook ik stamde, de archeologen snel in actie zouden treden. Trouwens een fossilisatieproces neemt zijn tijd. Of gold het hier een crematie?

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar

  Gebruikerswaardering: 3 / 5

  PLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Rating: 3.0
Stemmen: 1
Hits: 55
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Jeanette Boogmans: Uit je kruin!

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.