Louisa Weijenbergh

Tante An

© Louisa Weijenbergh op 21.12.2022.

Vorig jaar rond deze tijd woonden we in een klein appartement aan de rand van de Schilderswijk. Waarom en hoe we daar terecht kwamen is een heel ander verhaal. Maar; het was zo.
Waar in onze huidige woonplaats, Zierikzee, zo'n beetje alle huizen versierd zijn met kerstklokken, sterren, lampjes en natuurlijk 't kribbeke van Jesus was dat in Den Haag wel anders.
Wij woonden aan een singel met aan weerszijden appartementen met vier verdiepingen. Wanneer je aan het begin van de straat ging staan zag je helemaal nergens versiering, lampjes of gezelligheid. Sterker nog; juist in die tijd was er een probleem met de ondergrondse vuilcontainer waardoor vuilniszakken over de straat uitgespreid lagen. Geen fraai gezicht dus.

Er was slechts één woning die het leed van de gehele straat in een keer wist weg te vagen. Het huis van Annie en Ben; Tante An en haar 'bromkont', zoals ze haar man gekscherend noemde woonden op de onderste verdieping van het complex. Tante An was een schat van een mens. Vriendelijk en met 't hart op de tong. Al in het eerste gesprek dat ik met haar voerde wist ik over haar katten, de nog enige levende parkiet, haar zoon die bij de politie zat en dat 'bromkont' soms wel eens te diep in zijn glaasje kon kijken en daardoor akelig gevallen was. Zij zelf begon nu ook te kwakkelen waardoor zij buiten tegenwoordig met een rollator op pad ging. 'Maar je hoeft je geen zorgen te maken hoor, wijffie, ik heb altijd een paraplu bij me voor als iemand probeert mijn tas te stelen.'
Het huis van An was van boven tot beneden versierd met kerstballen, slingers en lichtjes. Er stond zelfs een heuse kerstman mét arreslee in haar mini-voortuin. Ik kan me herinneren dat wij tegen elkaar grapten dat ze misschien wel in haar eentje de opbrengst van Eneco, de energieleverancier, op zou brengen. Ik had mijn hulp nog aangeboden met ophangen van alle tierelantijnen die zij heel resoluut en vriendelijk had afgeslagen. 'Dat doe ik al jaren zo, wijffie, dus dat gaat dit jaar niet anders zijn.'

Wat een heerlijk mens, die Tante An. Toen ik vanmorgen opstond moest ik er opeens aan denken. Ik ben benieuwd hoe het met haar gaat.

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar

  Gebruikerswaardering: 5 / 5

  PLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Rating: 5.0
Stemmen: 3
Hits: 125
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Willie Verhegghe: Dode Paarden Dode Dichters (Dead Horses Dead Poets)

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.