Klik op een van de onderwerpen voor meer informatie!

SCHRIJFACTIVITEIT: KORT VERHAAL
Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan!
Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
OOK MEEDOEN?
Tekst inzenden:
Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Door, na eerst in te loggen op JE VERHAAL/GEDICHT INZENDEN te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
JE VERHAAL/GEDICHT INZENDEN

Eerst inloggen s.v.p.!

tandpasta

Publicatie: 29 augustus 2021

Huiselijke ruzies hebben haast altijd een onbenullige oorzaak. Meningsverschillen over gewichtige zaken worden met kalmte en de nodige ernst benaderd. Het zijn niet de studierichting van de dochter of de aankoop van een huis die de sfeer voor dagen verpesten. Daarvoor zorgen de onvindbare pantoffels of het licht boven de wastafel dat bleef branden. Ordinaire voorwerpen die uit hun rol vallen of zonder verwittiging van plaats veranderen, brengen de huisgenoten op het oorlogspad.

De verraderlijke bezem achter de kelderdeur en het onfortuinlijke mobieltje, geglipt tussen de kussens van de zitbank, zijn vermeld in de vakliteratuur. De brillendoos in de paraplubak heeft een Japanse cineast geïnspireerd. Weinigen weten dat een beperkt aantal huishoudelijke objecten een merkwaardige eigenschap bezitten: naast de oorzaak van het gekibbel zijn ze er tegelijk de maatstaf van, de barometer van het klimaat binnenshuis. Daarover werd nog niets geschreven.

Bij Jan en Annemie, zevenendertig jaar huwelijk, is het corpus delicti de tube met tandpasta. Als kersvers gehuwde kneep Jan om het even waar, zodat de tube de vorm aannam van een corpulente tropische worm met een lijf vol blutsen. Annemie rolde het uiteinde zolang op tot de samengedrukte pasta de ergste schade herstelde. Te herbeginnen na de volgende poetsbeurt van Jan. Annemie verbeet haar ergernis tot de onvermijdelijke eerste spetterende ruzie, die overging in dagen van ijzige stilte en onthouding van geslachtsverkeer. Dit laatste werd Jan fataal. Niet bereid om de methode van Annemie zomaar over te nemen, beloofde hij voortaan zo ver mogelijk naar achteren te knijpen, zodat ze weinig werk zou hebben om aan de tube een acceptabele vorm te geven.

Sindsdien is de huiselijke sfeer bij Jan en Annemie af te lezen van de tube tandpasta. Er waait een aangenaam briesje onder een egaal blauwe hemel wanneer de bluts helemaal onderaan zit; werd ergens in het midden geknepen, dan varieert het van licht tot zwaar bewolkt met opklaringen; de neep dicht bij het schroefdopje betekent stormweer.

Dat laatste was kortgeleden weer het geval. Jan kreeg het verwijt dat hij met de toiletborstel tekeer ging als een aap met een zwabber, en dat hij na gedane arbeid wel eens zijn bril mocht opzetten om de toiletpot te inspecteren. Hij antwoordde dat zijn lief vrouwtje als laatste op de bril had plaatsgenomen. Annemie sprong op van verontwaardiging. Er vlogen grove woorden heen en weer en de toon zwol aan tot een gekrijs, waarop Jan, superieure onverschilligheid veinzend, rustig zijn jas aantrok en de voordeur met een klap dicht smeet. Bij zijn terugkeer kon hij, zijn benevelde toestand ten spijt, al in de gang een beklemmende mistbank van stilte waarnemen.

Uit ervaring wist hij dat Annemie nooit lang mokte. Na enkele dagen kocht ze een dure jurk, waarna ze overging tot de orde van de dag. Ze verstopte haar aankoop, maar de app van de bank informeerde Jan wanneer het weer ging opklaren. Hij had niet graag het eerste woord. Hij besloot rustig te wachten.

De volgende morgen was de tube met tandpasta weg. Op haar plaats stond een glazen potje met twee houten eetstokjes erbovenop. De twee tandenborstels waren er nog. Jan vond dat ze hem enigszins verweesd aankeken in hun bekertje, alsof ze het ook niet wisten.

Het glanzend witte goedje had een zalfachtige consistentie en rook naar kamille. Hij beroerde het oppervlak voorzichtig met de punt van een stokje en viste een minieme hoeveelheid kleverige brij op. Hij bracht het naar zijn mond en proefde citroenen. Een rinse smaak, niet onaangenaam. Hij spuwde het uit en draaide het potje rond in de handpalm; geen etiket, geen aanduiding van inhoud of herkomst. Waar heeft ze het goedje gekocht? Heeft ze het zelf gemaakt? Om met zekerheid te weten wat erin zat, moest hij als eerste het stilzwijgen verbreken. Ze had het fijntjes aangelegd om hem tot spreken te verplichten. Het kon ook een valstrik zijn. Hij mocht geen risico nemen.

‘Dat potje in de badkamer smaakt vreemd.’

‘Het is bekend dat rattenvergif een aparte smaak heeft’, zei Annemie onbewogen.

‘Sinds wanneer wordt rattenvergif toegediend met Chinese stokjes?’

‘O, een kleine hoeveelheid volstaat. Het is krachtig spul.’

Annemie kruiste de armen voor haar borst en rond haar mondhoeken verscheen een plagend lachje. Jan besefte dat het niet loonde verder die richting op te gaan, maar hij zag niet direct een uitweg. Tegen beter weten in ging hij een stap verder.

’Dat potje ruikt vreemd’, zei hij, de punten van zijn pantoffels bekijkend.

Annemie zuchtte. ‘Je hebt etherische kamilleolie geroken. Volgens de drogist helpt het tegen irritatie.’ Ze pauzeerde even, en vervolgde zeemzoet: ‘Je vraagt me vaak kamillethee wanneer je gespannen bent. Zal ik een kopje klaarmaken?’

Dat was een venijnige steek onder water, verpakt in een aanbod om de strijdbijl te begraven. Hij wilde wel, en tegelijk wilde hij niet. Tenslotte had hij schoon genoeg van het idiote steekspel en bromde een bijna onhoorbaar ja.

‘Eerst je tanden poetsen.’

WAARDERING
HITS
385
AANGEPAST: 29-08-2021

Commentaar en/of waardering voor dit artikel:

Het is niet toegestaan eigen werk zelf een waardering te geven!
14.10.21
Graag je feedback a.u.b.:
Heerlijk grappig en je hebt er een heel vlot en prettig leesbaar geheel van gemaakt. Genoten!
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
30.08.21
Graag je feedback a.u.b.:
Vooral het eerste gedeelte vind ik prachtig beschreven. Erg grappig.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig