SCHRIJFACTIVITEIT: KORT VERHAAL

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal.
Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.

Klik voor alle schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

  • DEZE INZENDING:
  • Waardering
  • Hits
    673

tandpasta

Publicatie: | Luc Declerck

Huiselijke ruzies hebben haast altijd een onbenullige oorzaak. Meningsverschillen over gewichtige zaken worden met kalmte en de nodige ernst benaderd. Het zijn niet de studierichting van de dochter of de aankoop van een huis die de sfeer voor dagen verpesten. Daarvoor zorgen de onvindbare pantoffels of het licht boven de wastafel dat bleef branden. Ordinaire voorwerpen die uit hun rol vallen of zonder verwittiging van plaats veranderen, brengen de huisgenoten op het oorlogspad.

De verraderlijke bezem achter de kelderdeur en het onfortuinlijke mobieltje, geglipt tussen de kussens van de zitbank, zijn vermeld in de vakliteratuur. De brillendoos in de paraplubak heeft een Japanse cineast geïnspireerd. Weinigen weten dat een beperkt aantal huishoudelijke objecten een merkwaardige eigenschap bezitten: naast de oorzaak van het gekibbel zijn ze er tegelijk de maatstaf van, de barometer van het klimaat binnenshuis. Daarover werd nog niets geschreven.

Bij Jan en Annemie, zevenendertig jaar huwelijk, is het corpus delicti de tube met tandpasta. Als kersvers gehuwde kneep Jan om het even waar, zodat de tube de vorm aannam van een corpulente tropische worm met een lijf vol blutsen. Annemie rolde het uiteinde zolang op tot de samengedrukte pasta de ergste schade herstelde. Te herbeginnen na de volgende poetsbeurt van Jan. Annemie verbeet haar ergernis tot de onvermijdelijke eerste spetterende ruzie, die overging in dagen van ijzige stilte en onthouding van geslachtsverkeer. Dit laatste werd Jan fataal. Niet bereid om de methode van Annemie zomaar over te nemen, beloofde hij voortaan zo ver mogelijk naar achteren te knijpen, zodat ze weinig werk zou hebben om aan de tube een acceptabele vorm te geven.

Sindsdien is de huiselijke sfeer bij Jan en Annemie af te lezen van de tube tandpasta. Er waait een aangenaam briesje onder een egaal blauwe hemel wanneer de bluts helemaal onderaan zit; werd ergens in het midden geknepen, dan varieert het van licht tot zwaar bewolkt met opklaringen; de neep dicht bij het schroefdopje betekent stormweer.

Dat laatste was kortgeleden weer het geval. Jan kreeg het verwijt dat hij met de toiletborstel tekeer ging als een aap met een zwabber, en dat hij na gedane arbeid wel eens zijn bril mocht opzetten om de toiletpot te inspecteren. Hij antwoordde dat zijn lief vrouwtje als laatste op de bril had plaatsgenomen. Annemie sprong op van verontwaardiging. Er vlogen grove woorden heen en weer en de toon zwol aan tot een gekrijs, waarop Jan, superieure onverschilligheid veinzend, rustig zijn jas aantrok en de voordeur met een klap dicht smeet. Bij zijn terugkeer kon hij, zijn benevelde toestand ten spijt, al in de gang een beklemmende mistbank van stilte waarnemen.

Uit ervaring wist hij dat Annemie nooit lang mokte. Na enkele dagen kocht ze een dure jurk, waarna ze overging tot de orde van de dag. Ze verstopte haar aankoop, maar de app van de bank informeerde Jan wanneer het weer ging opklaren. Hij had niet graag het eerste woord. Hij besloot rustig te wachten.

De volgende morgen was de tube met tandpasta weg. Op haar plaats stond een glazen potje met twee houten eetstokjes erbovenop. De twee tandenborstels waren er nog. Jan vond dat ze hem enigszins verweesd aankeken in hun bekertje, alsof ze het ook niet wisten.

Het glanzend witte goedje had een zalfachtige consistentie en rook naar kamille. Hij beroerde het oppervlak voorzichtig met de punt van een stokje en viste een minieme hoeveelheid kleverige brij op. Hij bracht het naar zijn mond en proefde citroenen. Een rinse smaak, niet onaangenaam. Hij spuwde het uit en draaide het potje rond in de handpalm; geen etiket, geen aanduiding van inhoud of herkomst. Waar heeft ze het goedje gekocht? Heeft ze het zelf gemaakt? Om met zekerheid te weten wat erin zat, moest hij als eerste het stilzwijgen verbreken. Ze had het fijntjes aangelegd om hem tot spreken te verplichten. Het kon ook een valstrik zijn. Hij mocht geen risico nemen.

‘Dat potje in de badkamer smaakt vreemd.’

‘Het is bekend dat rattenvergif een aparte smaak heeft’, zei Annemie onbewogen.

‘Sinds wanneer wordt rattenvergif toegediend met Chinese stokjes?’

‘O, een kleine hoeveelheid volstaat. Het is krachtig spul.’

Annemie kruiste de armen voor haar borst en rond haar mondhoeken verscheen een plagend lachje. Jan besefte dat het niet loonde verder die richting op te gaan, maar hij zag niet direct een uitweg. Tegen beter weten in ging hij een stap verder.

’Dat potje ruikt vreemd’, zei hij, de punten van zijn pantoffels bekijkend.

Annemie zuchtte. ‘Je hebt etherische kamilleolie geroken. Volgens de drogist helpt het tegen irritatie.’ Ze pauzeerde even, en vervolgde zeemzoet: ‘Je vraagt me vaak kamillethee wanneer je gespannen bent. Zal ik een kopje klaarmaken?’

Dat was een venijnige steek onder water, verpakt in een aanbod om de strijdbijl te begraven. Hij wilde wel, en tegelijk wilde hij niet. Tenslotte had hij schoon genoeg van het idiote steekspel en bromde een bijna onhoorbaar ja.

‘Eerst je tanden poetsen.’

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
14.10.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Heerlijk grappig en je hebt er een heel vlot en prettig leesbaar geheel van gemaakt. Genoten!
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
30.08.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Heel leuk geschreven, Luc. Met plezier gelezen.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
30.08.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Leuk verhaal, luc. Deze tandpastatube-irritatie bestaat inderdaad al generatieslang en speelde ook tussen mijn ouders. Mijn vriendin en ik hadden allebei onze eigen tandpasta, maar zelfs dat heeft onze relatie uiteindelijk niet gered.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
29.08.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Leuk geschreven!
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Ook gratis meedoen aan een schrijfactiviteit? We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.