1 post

Suriname

217 Hits.
 
De titel van het korte en waargebeurde verhaal uit 1982 luidt:
Suriname.
“Pap, we zijn in 1982 op familiebezoek geweest in Suriname. Verhalen over Curaçao zijn mij inmiddels wel bekend, maar over mama’s geboorteland Suriname niet. Kan jij je nog iets van die vakantie daar herinneren?” “Ja, zeker wel. Eén dag springt er dan wel uit. Zal ik daarover vertellen?”
”Ja graag. Maar zal ik eerst even de koffie inschenken,” stelde Mariska voor. Terwijl de geur van koffie de kamer vulde, begon ik te vertellen.
“Wij, en dan bedoel ik je oma, je moeder, jij en ik, brachten in 1982 een bezoekje aan mama’s geboorteland Suriname. Jij was een half jaar oud. We hadden een week om dit prachtige land met zijn aardige mensen, veel oerwoud en heerlijk eten te verkennen.
Op een dag zouden we, vanuit onze standplaats Paramaribo, een bezoekje gaan brengen aan Albina, een plaatsje gelegen in het oosten van Suriname aan de Marowijne rivier. We huurden een busje met chauffeur en reden de 150 km over goed begaanbare wegen met links en rechts het indrukwekkende en ondoordringbare oerwoud. Af en toe zagen we platgereden slangen op de weg liggen en in de bomen schreeuwden de brulapen ons toe. Door de bossen heen zagen we soms flitsen van de kleurrijke dorpen van de boslandcreolen. In Albina aangekomen waren we moe van de lange rit en hadden best zin in wat eten en drinken. Jammer genoeg waren de winkels op het midden van de dag gesloten. Een mevrouw sprak ons aan en toen ze hoorde hoe onze situatie was, stelde ze voor om bij haar thuis wat te gaan eten. We kwamen in een heel sober huisje en zagen meteen dat deze mevrouw helemaal niet rijk was. We kregen allemaal een bord met rijst, vlees, groente en wat te drinken. Een onvergetelijk bezoekje mag ik wel zeggen. Na afscheid te hebben genomen van deze lieve vriendelijke mevrouw en haar wat geld te hebben toegestopt, vertrokken we weer en na tien minuten kwamen we bij de rivier de Marowijne aan”. We wilden een bezoekje gaan brengen aan het stadje aan de overkant met de mooie naam Saint Laurens du Maroni (Frans Guyana). Aan de oever lagen de smalle ranke korjalen van de boslandcreolen. Toen ze ons zagen, kwamen ze meteen om ons heen staan. We vroegen naar de prijs en even later voeren we in één van de bootjes de bijna twee kilometer brede rivier op. Het water klotste tegen de boeg terwijl ik jou in mijn armen hield. Aan de overkant aangekomen bezichtigden we Saint Laurent du Maroni, waar onder anderen Papillon tientallen jaren in één van de beruchtste gevangenissen van Frankrijk heeft moeten vertoeven. Toen we daar waren uitgekeken, stond onze Surinaamse vriend ons alweer op te wachten. Bekwaam stuurde hij de korjaal terug naar de overkant, naar Albina. Niet veel later zaten we in het busje dat ons naar de hoofdstad Paramaribo bracht. “Maar pap, was de oversteek in zo’n klein bootje dan niet gevaarlijk?” “Maris, als ik daar nu nog over nadenk, was het eigenlijk onverantwoord. We hadden geen reddingsvest om en zou de boot zijn omgeslagen dan waren we zeker allemaal verdronken. Het leven hangt soms aan een zijden draadje”. “Bijzonder verhaal pap. Bedankt. Het is tijd om weer naar huis te gaan. Doe je mama de groeten?”

Alleen Plusleden kunnen een eigen artikel aanpassen na publicatie. KLIK HIER om alle voordelen van een pluslidmaatschap te bekijken.

De auteur van dit artikel Jan Boxem:

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
“Zal die jongen op de foto nu ook een kale kop hebben?
557
Lezen?
Billenkoek
548
Lezen?
“Meneer, wat doet u hier?”
536
Lezen?
De reuzenduizendpoot
520
Lezen?
Dan was de Here Jezus dus niet gelukkig.(2014)
488
Lezen?