Voor schrijvers, door schrijvers
965 inzendingen in deze rubriek

Ook jouw tekstbijdrage is welkom en meedoen is gratis.

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! In deze schrijfactiviteit is ook ruimte voor reisverhalen.
 
KLIK HIER om naar flitsverhalen te gaan.
Klik hier
Eerst inloggen of (gratis) aanmelden s.v.p. om je artikel in te zenden.
(klik op de button om in te loggen of je aan te melden)

79 Hits

Publicatie op:
Stoofvlees met frieten

Je kiest rundsvlees van de nek. Laat het in blokjes snijden. Je voegt ongeveer 1/5 eveneens versneden rundsnier toe. Laat het vlees en de nier goed uitlekken en bak bruin in beste boter. Neem het vlees en de nier uit de pan en laat nu fijngesnipperde ui en knoflook bruin bakken. Voeg het vlees en de nier opnieuw toe en vul aan met rodenbach tot het vlees net onder staat. Voeg nog toe, buiten zout en peper: een laurierblad, wat tijm, peperbollen, een kruidnagel, een klak Wostynmostaard, een scheutje azijn.
Zo’n anderhalf uur laten pruttelen op een laag vuurtje. Een kwartier voor het opdienen voeg je gedroogde pruimen toe en nadien een paar klontjes suiker. Bind de saus met maïzena, opgelost in wat resterend bier.
Intussen heb je de frieten gesneden en voor de eerste maal gegaard in arachideolie. Je bakt ze net voor het opdienen van het stoofvlees nog eens mooi bruin.
Mamma is al een hele tijd volop in de weer. Ze heeft het huis gestofzuigd, misschien zelfs geragebold en wie weet de ruiten gelapt. Ze staat voor het fornuis en roert in de pot. Soms wendt ze zich om zoals Napoleon de troepen te schouwen. Ze heeft een handdoek over haar schouder geslagen. Nu en dan voegt ze iets toe aan het lopende gesprek.
Even werpt ze nog een sluikse blik naar Agnete, mijn vriendin. Ze is dichteres. Onlangs heeft ze haar job opgezegd voor een bezinningsperiode met af en toe in de herbronning vegetaristische opstoten. (Zal de kost haar wel bevallen?) Ze is een zwakke schakel. Mamma heeft haar bedenkingen, maar zal die nooit uitspreken. Ze wil haar te vriend houden.
Zo zijn we weer allemaal samen. Het is lang geleden dat dat nog eens is gelukt. Natuurlijk niet allemaal. De foto van pappa staat op de dressoir.
Merkwaardig, zelfs Jonas, de voetbalfanaat, heeft er de bekerfinale voor laten staan. Maar mamma heeft voor hem de televisie op de sportzender aangeknipt. Ze kent haar pappenheimer. Nu staat Liesbeth op  en wil hem uitzetten. “Zo horen we mekaar niet”. Maar mamma sust: “Laat die jongen toch. Als dat voor hem zo belangrijk is …” Handspel in het strafschopgebied! De scheidsrechter heeft niet gefloten. Jonas blijft er verrassend kalm bij.
Het stoofvlees en de frieten worden samen opgediend, net getimed. De frieten moeten op temperatuur blijven. Mamma schept iedereen op. Ze neemt Jonas de frietschotel uit handen en bedient zelf. “Jij zou alles opeten!”
Albert, de schoonbroer, heeft intussen de fles ontkurkt. Hij speelt gewoonlijk met zwier voor sommelier en schenkt rechtshandig, de linkerhand op de rug. Nu laat hij dat ritueel achterwege.
De schoonbroers zijn er maar voor de helft. Die van Liesbeth heeft een tijd geleden de benen genomen. Mamma heeft daar toen bij gezegd dat ze hem maar al te goed begreep.
“Iedereen wijn toch?”
“Pappa hoefde geen wijn. Hij dronk altijd bier”, zegt Jonas, “Wij zijn erop vooruitgegaan”.
Of hij dan ook bier wil? Mamma wil naar de kelder. Om een Leffe. Maar hij houdt haar tegen. Hij zal wel meedrinken met zijn chique zussen.
Dan steunt mamma wat in haar heup. Hannah staat op en wil het overnemen. Maar ze wordt direct naar haar plaats terug gewezen. Frieten mogen niet koud worden. Zelf zal ze zoals altijd het laatst aanschuiven.
Frieten van blotenaardse aardappelen. Heerlijk. Ouderwets. Die vind je nergens meer.
De zussen eten de frieten wel met lange vingers. Niet te veel in hun bord! Als kind zouden ze ervoor gevochten hebben. Nu zijn ze aan het lijnen.
Dan schuift Liesbeth het bord van zich af. Ze zegt dat het lekker is, maar dat ze echt niet kan. Dan staat Hannah op en schuift haar bord terug. Eten! Ze is altijd de grote zus geweest.
Nog iemand frieten? Neen? Dan worden de laatste maar in Alberts bord gekieperd. Voor het beste varken. Hij heeft zich tegen zijn gewoonte in de hele tijd koest gehouden.
Mamma staat op en wil met een vaatdoek de onderlegger, waar Jonas, haar eigen varkentje, heeft gemorst, schoonvegen. Vroeger was het ook altijd zo. Maar ze valt terug op haar stoel en krijgt zichzelf niet meer overeind.
Ze had al wel wat gevoeld en dan was een onderzoek gevolgd. Het leek aanvankelijk onbeduidend, maar vorige week is het oordeel gekomen.
De maaltijd is voorbij. De frieten zijn op. Er is in de pot nog een kleinigheid over. Voor morgen.

 
Noot van de schrijver: Ik ontvang graag feedback

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Stoofvlees met frieten"

05.04.21
Feedback schrijfkwaliteit
Een mooi verhaal met veel in.
  • Tevredenheid over de schrijfkwaliteit
    80%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Ook graag je review voor een van de oudere inzendingen...

  • Bericht uit het pre-coronatijdperk (777) Eelco Visser 20-04-2020

    Hij moet voor zaken naar Utrecht. Zijn lease bak, een super de luxe blauwe BMW uit de 5-serie, heeft hij voor onderhoud bij de garage afgeleverd en zo is hij vandaag aangewezen op de trein. Nog een...

    Lees meer: Bericht uit het...