Voor schrijvers, door schrijvers

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! 

354 Hits

Publicatie op:
Sterre
Een dag in april, in de meivakantie, al had het ook zomer kunnen zijn. Het is bijna dertig graden.

Ik zit hier op een typische vakantiestoel, aan een klein tuintafeltje met mijn vader en moeder - ik ben enig kind. We spelen mens-erger-je-niet. De dobbelsteen gooien we netjes in het bakje op tafel, naast het plantenbakje met rozen, zodat we de pionnen niet van het veld gooien en onze dobbelsteen niet op de grond valt. Thuis doen we dat ook altijd, in de avonden als het een keer meezit met het huiswerk. Gelukkig hoef ik me daar nu geen zorgen over te maken. Het is een warme avond in april - het zou zomer kunnen zijn - en de vakantie duurt nog een week. Mijn moeder schenkt me wat drinken in en vraagt of ik het een beetje naar mijn zin heb hier.

Nooit eerder ben ik op een camping geweest.

Mijn vader drinkt een slok uit zijn koffie, ik uit mijn glas water. Hij ruimt het speelbord op.

Aan de horizon zie ik de schemering van de zon, en ik sta op. Om een avondwandelingetje te maken, om de andere gasten te leren kennen. Andere jongeren heb ik nog niet gezien, maar verderop, daar, zie ik een grasveldje waar een paar jongens aan het voetballen zijn. Ik ben benieuwd of ik mee kan doen. Langs alle caravans, tuintafels en -stoelen, bereik ik het veldje waar een paar bomen staan, bomen die worden gebruikt als doel. Nu zie ik dat er ook een meisje voetbalt, een meisje samen met een jongen. Die twee had ik eerder gezien, geloof ik.
'Kan ik meedoen?'
Voor het eerst sinds ik hier ben maakt ze een doelpunt. Daarna zegt het meisje, die een hoge stem heeft, dat ik bij haar vriend in het team mag, omdat zij beter is dan hij.

Op doel sta ik, want thuis ben ik ook altijd keeper, als ik met buurjongens op het grasveldje voetbal. Een middelmatig, misschien iets te klein veldje, en toch voor drie personen groot genoeg. Ik kan mijn teamgenoot zien - Jeroen heet hij - en een kleine tien meter verderop het meisje. Jeroen heeft de bal, en passt de bal terug naar mij.
'Wil je dat ik mijn doel uitkom en schiet?'
'Maakt niet uit, doe maar wat!' roept Jeroen.

Vroeger ben ik altijd een goede keeper geweest.

Toen we begonnen met voetballen was het zeven uur. Het is bijna een uur later. Het eten laat nog op zich wachten, omdat mijn ouders met andere campinggenoten zijn gaan barbecueën. Dat wordt laat, vast een uur of negen of tien, en dus gaan ik, Jeroen en Sterre, het meisje, de tijd doorbrengen met zijn drieën. We gaan bij een boompje zitten, leggen de bal neer en onze jassen en vesten ook, en gaan kletsen over wie we nu eigenlijk zijn en wat we hier doen, waar we wonen, en dat soort dingen. Sterre en Jeroen blijken neef en nicht, en ik vertel dat ik Eduard heet, vijftien jaar oud, komend uit een noordwesterlijke provincie van dit land. Zij komen uit Gelderland, en allebei wonen ze op een boerderij.
'Komen jullie ieder jaar hier?'

Intussen wordt de lucht roder, en in het westen zachter blauw, donkerblauw maar nog geen zwart. Jeroen en Sterre eten met ons mee, net als hun ouders. Hun caravan stond blijkbaar een paar plekken verder. Gezellig, maar na een kwartier of twee gaan we met zijn drieën weer weg, terug naar de voetbalplek. Hun ouders zijn boeren, en waren met mijn ouders, stedelingen, discussies aangegaan over van alles. Toch wisten ze het aardig met elkaar te vinden. Ik, Jeroen en Sterre vinden ze maar saai, en willen liever weer praten waar wij graag over praten. Bij de boom.

Nu weten we niets te zeggen, onder de schaduw van de bladeren. Alles hebben we al verteld.
'Nog een potje?'
'Nee, zegt Jeroen. 'We zijn al te lang weg. Ik ga terug.'
Ik en Sterre blijven alleen. We besluiten een potje te spelen tot de tien punten tegen elkaar. Het groen van het veld is niet meer te zien, de zon is verdwenen. Hoe laat zou het zijn? Ik zie een schim in de verte die Sterre moet zijn. De bal wordt naar me toe geschoten, maar ik houd hem tegen.

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Sterre"