Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! 
Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan en verwijderen we! Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.

Ga s.v.p. naar het overzicht van deze schrijfactiviteit om ook jouw verhaal/gedicht toe te voegen.

211 Hits

Publicatie op:
Stem

Ivar loopt over straat. De manier hoe hij zijn schouders optrekt, om zijn kraag te verlengen en zo zichzelf nog meer te beschutten, doet je denken dat het regent. Alleen het regent niet. De man die een heel leven achter zich heeft versnelt zijn pas alsof het belangrijker is om weg te komen dan vooruit te komen. Al heeft hij vandaag, anders dan andere dagen, wel degelijk een plek waar hij moet zijn. Waar hij wil zijn. Vandaag is het zijn plicht om zich te laten gelden. En na een lang leven is dit de enige plicht die hij nog heeft.

Zijn gedachten dwalen af naar het verleden. De hoge verwachtingen die mensen vroeger in zijn geboorte dorp van hem hadden zijn een herinnering die hem confronteert. Het plaagt hem. Hij probeert het los te laten Want vandaag wordt hij verwacht, hij wordt verwacht om zijn democratische plicht te doen.

Er was een tijd dat Ivar met zijn stem duizenden in vervoering bracht. Lang voor het begrip ‘viraal gaan’ bestond kwamen mensen van heiden en verre om Ivar te horen zingen. Mannen en vrouwen van alle leeftijden reisden soms dagen om zich mee te laten voeren op zijn keelklanken. Hij was bestemd voor succes. De wereld lag aan zijn voeten. Elke dag ontving hij brieven van mensen die geraakt waren door zijn stem.

Nu loopt hij. De herinneringen komen als vlagen en rukken aan hem in een verder windstille stad. De taak die hij vandaag moet volbrengen is de enige belangrijke op zijn verder lege to-do lijstje. Niet dat het er echt toe doet. Al jaren laat hij ook deze kans onbenut om echt het verschil te maken.

Hij kiest uit eigen belang voor de partij wiens enige belang het veilig stellen van zijn ingehouden loon is. Je zou kunnen stellen dat Ivar ook vandaag de mogelijkheid die hij heeft gekregen niet optimaal benut. Een verhaal dat hem zijn leven lang achtervolgd.

Nog een hoek om, oversteken, en dan arriveert hij bij de deur waar hij vier jaar geleden voor het laatst door heen is gelopen. Misschien wel voor de laatste keer.

Ivar kijkt op en houd zijn pas in. Hij staat stil. De bel is gegaan. Een fietsende berugtaste meute beweegt zich voort. Ivar zijn weg versperrend en hun vrijheid tegemoet. Hij kijkt de dwarrelende groene bladeren na. Ongestempelde jeugd met maar één doel: ouder worden.

Het duurt even voor Ivar in beweging komt. Hij voelt dat de wind anders is gaan waaien. Zijn ogen gaan over de namen. Zijn potlood neemt een andere afslag. En als hij naar buiten stapt, begint hij zachtjes te zingen.


Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen review mogelijkheid.

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Stem"

© Michiel de Groot
05.02.21
Feedback:
Inhoudelijk vind ik het verhaal best mooi.
Ik wil je even tip geven: Kijk uit met het gebruik van spreekwoorden! Als je niet zeker weet of het spreekwoord klopt, check het even na op internet. Volgens mij bedoel je met ' heiden en verre' dat de mensen kwamen van 'heinde en ver.' Ook heb ik nog nooit gehoord van het woord 'berugtaste'. Ik weet wel wat je bedoelt maar 'berugtaste' bestaat volgens mij niet.
  • Schrijfkwaliteit
    3.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
03.02.21
Feedback:
Mooi beschreven!
  • Schrijfkwaliteit
    4.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

In elke boekenwinkel: