• Korte verhalen

  Korte verhalen op Schrijverspunt
 • Informatie

  Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is een compleet verhaal.

 • Ook meedoen?

  Wil je ook een kort verhaal publiceren op Schrijverspunt? Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Geen feuilleton! Graag eerst even inloggen (lid worden is gratis). Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
 • Beoordelen

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.

Staatslot: jij kiest niet het lot, het lot kiest jou!

Geluksmomenten, een theorie

Een of andere vent had tegen Ed een heel verhaal lopen verkondigen dat iedereen zogenaamde geluksmomenten had. Volgens hem had iedereen momenten in het leven dat de kans op geluk heel erg groot is. Het probleem was volgens die vent dat de mensen die momenten niet bewust zijn. Met andere woorden, 99% van de kansen op geluk worden verprutst. Nee, als je volgens hem je geluksmoment wilde verzilveren, dan moest je daar wel wat voor doen. Als je de hoofdprijs van de staatsloterij wil winnen, dan moet je natuurlijk wel staatsloten kopen. Hij vergeleek het met voetballen; ‘Als je voor een open doel sta, en je hebt de bal aan je voeten, dan moet je natuurlijk wel schieten om een doelpunt te maken’. Volgens hem kon je, als je daar oog voor hebt en je er een beetje op toelegt, die geluksmomenten zien aankomen. ‘Ze zouden zich aan je openbaren’, noemde hij het. Vette onzin natuurlijk, maar op zich geen verkeerd verhaal.

Reclamebord

Ed ging naar de buurtsuper om een-kant-en-klaar maaltijd en een blik erwtensoep te halen. Net voor de supermarkt stond een groot reclamebord van de staatsloterij. Ed, die keek helemaal niet uit zijn doppen, en die knalde me toch tegen dat bord op. Niet normaal. En dat bord, dat was een best bord, dat gaf helemaal niet mee. Nee, dat deed zeer en hij had een beste bult op zijn kop. In één keer natuurlijk allemaal mensen om hem heen. Goedbedoelde belangstelling weliswaar, maar daar moest Ed niets van hebben. Hij ging maar gauw naar binnen.

Staatslot

Toen hij met de boodschappen uit de supermarkt kwam zag hij van grote afstand het bord staan. Op de één of andere manier viel er een bundel zonlicht op. Heel apart. De staatsloterij … . Die lichtval kwam op de een of andere manier spiritueel over. Hij had van zijn leven nog nooit een staatslot gekocht, maar nu hij hardhandig op het bestaan van de staatsloterij was gewezen had hij het idee dat het best wel eens de openbaring van een geluksmoment zou kunnen zijn. Dat geluk zou dan bestaan uit de hoofdprijs van de staatsloterij. Hij moest tot honderd duizend en terug tellen om niet een staatslot te kopen. Maar, hij was sterk en liet de staatsloten voor wat ze waren.

Komt hij thuis, gaat met hij zijn tablet op de bank zitten, en het eerste wat hij op zijn startscherm ziet is een advertentie van de staatsloterij. Ed was nu helemaal overtuigd. Dit was de openbaring van zijn geluksmoment en die bult op zijn kop dat was het bewijs.

Ze woonde bij hem in de buurt

Hij moest en zou een staatslot hebben. Hoewel hij wist dat je met een paar keer klikken op internet ook staatsloten kunt kopen vond hij dat hij een echt lot moest hebben. Geluk moet je kunnen vasthouden vond hij. Dus Ed ging linea-recta naar de supermarkt om een echt staatslot van papier te kopen. Komt hij bij de balie waar je de staatsloten kunt kopen, staat daar een meisje achter die hem vriendelijk vraagt of ze hem kan helpen. Dat was niet zomaar een meisje, maar een heel leuk meisje van tegen de dertig. Ed had met zijn dertig jaar hij nog nooit een relatie gehad en voor hem waren alle vrouwen die jonger als hem waren meisjes. Wat denk je wat, Ed helemaal ‘in love’ natuurlijk. Gaat hij aan haar het hele verhaal vertellen van die vent met zijn lulverhaal tot en met de bulten op de kop aan toe. Zij ging in het hele verhaal mee en maakte vervolgens Ed helemaal gek. Hij moest niet één staatslot kopen, nee hij moest tien staatsloten kopen, een straat, want met een straat had je veel meer kans op geluk. En Ed, die lul, die ging er helemaal in mee.

Pech

Tien loten in één keer aftikken, dat was teveel van het goede. Het was al de derde week van de maand en dan wilde bij Ed de pinpas wel eens weigeren, dus nu ook. Ontoereikend saldo, daar werd hij helemaal niet goed van. Vooral niet vanwege dat grietje. In dat soort situaties is hij vreselijk gevoelig. Maar hoe dan ook, met rode kop en al, hij heeft met wat geld dat hij nog in de portemonnee had toch nog een lot weten te kopen.

Geluk

Ik hoef je natuurlijk niet te vertellen dat hij met de pest in zijn lijf thuis kwam. Tot overmaat van ramp was hij zijn lot kwijt. Verloren. Zijn hele illusie naar de Filistijnen.
Wat dacht je wat? Hij werd gebeld door het meisje van de supermarkt. Het bleek dat hij zijn staatslot niet was verloren, maar dat hij het met zijn dolle kop op de balie had laten liggen. Ze kwam het staatslot wel nabrengen want ze wist waar hij woonde!

Jij kiest niet het lot, maar het lot kiest jou

Ed was helemaal in de gloria. Hij wist het nu zeker. ‘Jij kiest niet het lot, maar het lot kiest jou’, had de vent nog gezegd. Het staatslot kwam gewoon naar hem toe. Opeens viel alles op zijn plaats, die vent, het meisje en ook hijzelf zaten allemaal in het plan dat de goden voor hem bedacht hadden! Hij was helemaal gelukkig met zijn staatslot, iedere keer haalde hij het lot tevoorschijn om ernaar te kijken. Hij rekende zich helemaal rijk. Levenslang vakantie dat zou hem ten deel vallen. Op het werk moesten ze maar een andere idioot voor hem zoeken.

De trekking

En toen na lang wachten de trekking plaatsvond en de uitslag bekend werd … wat dacht je wat … wat dacht je wat … Niets. Helemaal Niets. Zelfs geen eigen geldje. En dat leuke grietje, die bleek ook niet zo leuk te zijn, ze had al lang en breed een relatie.

Weet je wat het was? Die vent had hem moeten vertellen dat je naast de kans op geluk, ook de kans op pech hebt.

Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 306
(De gemiddelde waardering is 0 door stem(-men)
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Top 10 : Meest gelezen in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor deze rubriek met een hoge waardering van bezoekers.

En God schiep de vrouw ....

dec 01, 2019 Antoinette Jarig

WILDGROEI

nov 18, 2019 Joris van Os

Oeps

nov 24, 2019 Antoinette Jarig

Heksje Hadewijch

nov 21, 2019 sasha denhaene

Meer schrijfactiviteiten

Een sprookje publiceren ?

Sprookjes behoren tot een oude orale traditie en bevatten vaak een zedenles of diepere wijsheid. Het woord sprookje is afgeleid van het middeleeuwse 'sproke', dat verhaal of vertelling betekent. Als…

Cursiefje relativeert de realiteit

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt…

Jouw verhaal gratis als BookBuster?

Door BookBuster krijgen minder bekende schrijvers een serieuze kans. BookBuster is een project van Schrijverspunt om (nog) minder bekende schrijvers een publicatiekans te geven. Het is de manier om…