dagboek nachtmens

Spinnenweb

© dagboek nachtmens op 15.04.2022.

De man staarde al een tijd, hij wist niet precies meer hoe lang, naar het lege potje dat op tafel lag. Er kroop een kleine, zwartbruine spin uit.

De spin zat de volgende dag op de donkergrijze muur in de huiskamer. Hij zag hem steeds vaker. Op een dag zat de spin vanaf het plafond naar hem te loeren. De man staarde terug vanaf de bank en onderbrak het oogcontact alleen om af en toe een slok van zijn bier te pakken. Dit werd een gewoonte die enkele dagen aanhield. Toen, nadat ze weer uren een staarwedstrijd hadden gehouden, sprak de spin ineens: “Zeg, vind je het goed als ik hier een poosje blijf? Het is buiten veel te koud en alle mensen proberen me iets aan te doen, dus het is een verademing dat ik hier de afgelopen dagen zo in rust heb kunnen doorbrengen.” De man dacht even na voordat hij antwoord gaf. Hij had het gezelschap onverwachts prettig gevonden en ondanks dat hij meestal weinig te beleven had, leek het niet alsof de spin daar erg in had. Hij stemde in en voegde daaraan toe dat hij ook niet graag naar buiten ging. De spin knikte enthousiast: “Als ik zo’n fijn huis had, dan zou ik ook zeker nooit weggaan.”

De man bestelde eens in de zoveel dagen eten, meestal pizza of iets anders wat makkelijk te verdelen was over meerdere dagen, zodat hij niet uit huis hoefde voor boodschappen. Veel had hij toch niet nodig. Het liefste ging hij ook de huiskamer niet uit, dus hij sliep tegenwoordig op de bank. Voor de spin was het veel makkelijker om te eten; hij had inmiddels al meerdere webben gesponnen op tactische hoeken van de kamer en bovendien waren er meer dan genoeg vliegen die daar vervolgens in verstrikt konden raken. De dagen werden voornamelijk gevuld met TV kijken en dutjes op de bank, waarbij de spin, die met de tijd ook steeds meer begon te groeien, vaak op de hand van de man rustte. ’s Nachts werd de spin ook steeds spraakzamer en begon meer te vertellen over wat hij zoal had meegemaakt en had gezien hoe mensen elkaar streken leverden of zichzelf door eigen toedoen in de puree hadden gewerkt. Vaak verheugde de man zich erop omdat de spin het zo grappig kon vertellen, maar de spin was vooral van mening dat mensen in het algemeen weinig goeds in de zin hadden. Zeker na al die verhalen begon de man dat ook steeds meer in te zien.

De pizza dozen stonden ondertussen niet alleen op het aanrecht in de keuken, maar ook op de tafel opgestapeld. De keuken stond immers aardig vol met vuilniszakken, dus het werd toch al lastig om daar doorheen te manoeuvreren. De webben hadden de muren inmiddels lichtgrijs, bijna wit op sommige plekken, gekleurd en de lege bakjes, blikjes en ander rondslingerend verpakkingsmateriaal met een fijne rag bekleed. De spin had zich zo te goed gedaan aan de overvloed aan vliegen, dat hij zich niet meer aan de muren, laat staan het plafond, kon vasthouden. Hij had op kundige wijze een brug van zijn spinrag gebouwd, van de tafel naar de bank, zodat hij makkelijk bij de man kon komen kruipen als die ging slapen. Gezellig en tevreden lag hij dan weer op de hand van zijn mens, al sliep de man niet zo vaak.

Daarentegen begon de man zich aardig aan zijn huisdier te storen. Sterker nog, hij beschouwde de spin inmiddels meer als een vervelende huisgenoot waar niet van af te komen viel. Elke dag ratelde de spin maar door over de mensen en hij werd ook steeds bozer als de man voorstelde om eens iets buiten de deur te doen. Het begon de man te benauwen om de hele dag alleen met de spin binnen te zitten. Hij had zelfs een keer, al zat de spin toen op zijn schouder, al de voordeur open gedaan omdat hij zijn benen eens wilde strekken, maar de spin had in paniek naar hem geschreeuwd dat hij gelijk naar binnen moest. Er kwam een voorbijganger langs die de man met zó’n bizarre blik had aangekeken dat hij zelf ook gelijk aanvoelde dat de vreemdeling hem iets wilde flikken. Hij had de deur dichtgesmeten en in de huiskamer gelijk alle gordijnen dichtgetrokken. Pas dagen later durfde hij deze weer te openen.

De spin werd met de dag groter en onaangenamer. Hij siste de hele dag door dat alle mensen verwerpelijk waren en dat het een wonder is dat de man nog leefde terwijl hij in zo’n verdorven wereld was geboren. De spin hield ook ’s nachts niet op en hield de man uit zijn slaap met grootpraat over wat hij zou doen als hij groot genoeg zou groeien om zijn vijanden aan te pakken. De man besloot uit ellende om zich terug te trekken op de verdieping boven de overwoekerde huiskamer. Die trap was namelijk een veel te grote uitdaging voor het dikke, korzelige, achtpotige wezen. Boven was het stoffig en bedompt. Immers was de man er in geen tijden, hij wist niet eens hoe lang, meer geweest. Hij veegde met zijn hand langs de spiegel in de badkamer, maar schrok van het beeld dat hem tegemoet schoot. Zijn gezicht was vermagerd en bleek, zijn baard lang en groezelig en zijn ogen bloeddoorlopen met donkere wallen eronder. Vanuit beneden schreeuwde de spin op een nerveuze toon dat de man naar beneden moest komen: “Mij maakt het niet uit hoe je eruit ziet, het zijn juist de mensen buiten die je zouden uitlachen en wegjagen!” De man voelde dat zijn handen,  waar de spin al die tijd zijn rust pakte,  van woede begonnen te trillen, terwijl zijn ademhaling versnelde. Hij stampte de trap af tot hij na de onderste tree een schrille kreet hoorde verstommen onder zijn voet.

Er stond eindelijk een nieuw, gevuld potje medicijnen op tafel. De man zag soms nog wel spinnen, maar ze spraken niet meer.

Geplande einddatum publicatie van deze inzending:
14-05-2023

Hits: 455

Enthousiast over deze inzending?

Dank voor het lezen van de inzending van deze schrijver. Je kunt nu een reactie geven, meer publicaties lezen of bijv. zelf meedoen aan een schrijfactiviteit. Klik hieronder s.v.p. op de gewenste mogelijkheid!

KORT VERHAAL

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.