Loading...
Kort verhaal

Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard. Poe vond dat een kort verhaal in een half uur tot twee uur, maar in elk geval in één keer moest kunnen worden uitgelezen en gericht moest zijn op het bereiken van een enkel effect.

De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.

Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Een kort verhaal bij Schrijverspunt mag uit maximaal 500 woorden bestaan.

Korte verhalen

spinneke

Vlak voor mijn neus zak je elegant naar beneden als een acrobaat aan een ragfijn draadje.
Maar halverwege stop je . Ondersteboven blijf je even hangen tussen hemel en aarde. Je bedenkt je en resoluut maak je rechtsomkeert!
Snel weer naar boven.
Boven in de nok aangekomen wil ik applaudisseren, maar je voorstelling is nog lang niet afgelopen. Moeiteloos vertoon je jouw abseiltruc nog een aantal malen.Geïnteresseerd volg ik je en langzaam vormt zich uit het niets een prachtig geometrisch juweeltje van gesponnen vlijt .
De volgende dag heb je gezelschap gekregen van talrijke druppeltjes die zich onuitgenodigd afgezet hebben op dit Cirque de Soleil .Ze schitteren in de ochtendzon. Trots zit je in het midden . Je slaat acht op je omgeving in een gestreept camouflagepak en loert op in de ochtenddauw verdwaalde vliegjes.
Handig draai je ze met je lange smalle poten tot een wrapje en even later hangen ze ,nog spartelend , aan een kleverige draad. Voor later zoals een roker een sigaretje achter zijn oor steekt.
Als ik een paar dagen later weer op bezoek kom, ben je verdwenen. Ook je web bestaat nog maar uit een paar afgebroken sliertjes die wapperen in de wind of er een straalvliegtuig doorheen gevlogen heeft.
Gelijk een circusartiest die zijn tent overhaast heeft opgebroken om elders zijn voorstelling te vertonen aan een nieuw publiek. Je hebt een vol programma , de dagen korten en er moet natuurlijk wel brood op de plank!
Kunnen we je weer boeken voor je volgende tournee?
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 387
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Nomineer deze schrijver!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de blauwe button te klikken.