Voor schrijvers, door schrijvers

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! 

267 Hits

Publicatie op:
Spijt

Tijdens de laatste avond van een vriendenweekend in de Ardennen hadden we besloten een avondje uit te gaan in het centrum van de oude Hanzestad, waar we zoveel goede herinneringen aan hadden. Het was op een zaterdagavond in het jaar, waarin aan de zomer maar geen eind leek te komen.

Op het moment dat ik haar na jaren weer zag, had ik meteen spijt. Ze stond op de kleine dansvloer van de discotheek te dansen. Ik herkende haar meteen. Anne, met haar helblauwe ogen en haar mooie lange blonde haar. Ik liep vlak langs de dansvloer maar ze herkende me niet. Jaren waren inmiddels voorbij gegaan, waarin ik haar nooit meer was tegen gekomen. Ze leek in die jaren alleen maar knapper geworden.

In de vierde klas van de middelbare school was Anne bij ons in de klas gekomen. Jarenlang had ze door het werk dat haar vader deed over de wereld gezworven. Ze had meteen de volle aandacht van vele mannelijke klasgenoten. Niet alleen door alles wat ze in haar jonge leven al meegemaakt had, maar ook door haar uiterlijk. Wat een stuk. Ze was het mooiste meisje van de klas.

Ze zat vlak voor mij in de klas. Vanaf het begin konden we goed met elkaar opschieten en trokken we vaak met elkaar op. Door weer en wind fietsten we elke dag naar school. Het was het begin van een jaar dat ik niet gauw meer zou vergeten. Soms lieten we het groepje waarmee we altijd mee naar school en weer terug naar huis fietsten steeds verder voor ons uit fietsen. We stapten onderweg af als het in ons opkwam en gingen bij mooi weer in het lange gras liggen. Uren staarden we naar de strakblauwe hemel, waarin alleen de witte strepen van overkomende vliegtuigen waren te zien en droomden over onze toekomst. Aan zo’n dag hoefde voor mij geen eind te komen. Het duurde niet lang voordat ze me kuste, al was het op een moment dat ik het niet had verwacht. Wat een geluk was het dat ik een scheikundeknobbel had en haar daardoor vele middagen op haar kamer kon helpen. Ik was smoorverliefd op haar.

Toch liep het op een gegeven moment mis. Anne was al een paar dagen ziek. Het was op een feestje in de kantine, op het einde van het schooljaar. Banken en tafels waren aan de kant geschoven om een dansvloer  te creëren. Boven de dansvloer hing een visnet met daarin gekleurde glazen bollen, die met hun spiegeltjes de gekleurde lichtstralen op de dansvloer reflecteerden. Eerst stond ik met een aantal meiden en jongens te kletsen bij een tafel, waar een pick-up opstond en waar platen naast lagen die ik zelf thuis ook had. De hele avond bleef Zoë, een oud vriendinnetje, dicht bij mij in de buurt en op het moment dat er een langzaam nummer werd gedraaid, vroeg ze of ik met haar wilde dansen. Onder het dansen fluisterde ze me allerlei lieve dingen in het oor. Nadat we wat gedronken hadden, liepen we naar buiten. Naar het fietsenhok. Ze kuste me hartstochtelijk en zei dat ze me miste.

Helaas waren er klasgenotes die ons gezien hadden en hun mond niet hielden. Ik probeerde nog te redden wat er te redden viel, maar een paar dagen later was de liefde tussen Anne en mij toch over. Wat een eikel was ik ook. Hoe had ik zo stom kunnen zijn.


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Spijt"

18.01.21
Feedback:
Mooi verhaal, maar ik had bij het einde eigenlijk wel gedacht dat je naar het begin terug zou keren. Misschien nog een onverwachte wending inbouwen?

"Soms lieten we het groepje waarmee we altijd mee naar school en weer terug naar huis fietsten steeds verder voor ons uit fietsen."
Deze zin loopt en leest niet lekker. Misschien is dit beter:
"Soms bleven we met z'n tweeën achter het groepje, waarmee we altijd van en naar school fietsten, hangen."
't Is maar een suggestie ;o
  • Schrijfkwaliteit
    4.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig