Korte verhalen

55 woorden verhalen op Schrijverspunt
  • kort verhaalHet korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard. Poe vond dat een kort verhaal in een half uur tot twee uur, maar in elk geval in één keer moest kunnen worden uitgelezen en gericht moest zijn op het bereiken van een enkel effect.

    De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

    Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.
  • meedoenWil je ook een kort verhaal publiceren op Schrijverspunt? Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Graag eerst even inloggen (lid worden is gratis).Een kort verhaal bij Schrijverspunt mag uit maximaal 500 woorden bestaan.
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Spijt

Festoenen van klimopranken kronkelen langs de tuinmuur, boven naar omhoog reikende klimrozen.

Mijn blik dwaalt over de bloeiende tuin, en hapert even bij de zandbak waarin ik als kind met veel lawijt ravotte.  

Door de glasgordijnen heen zie ik mijn ouders staan, maar ik negeer ze en kijk alleen tersluiks nog omhoog naar de ramen van mijn kamertje op de zolderverdieping.

Dan trek ik het tuinhekje dicht, stap op mijn fiets en rij weg zonder nog eens om te kijken.

Twintig jaar ben ik, en na veel krakeel verlaat ik mijn ouderlijk huis.

Nu, na vijfendertig jaar, ben ik weer terug bij het tuinhekje, dat scheef in de hengsels hangt.

Een festoen van verfomfaaid lijfgoed floddert langs de tuinmuur, waar de klimrozen verdwenen zijn.

Achter de smoezelige glasgordijnen zie ik onbekende mensen in de woonkamer bewegen, en mijn blik dwaalt over de verwilderde tuin, weer even haperend bij de vervallen zandbak, waar geen kind meer in speelt.

Als ik naar het zolderkamertje kijk, zie ik dat de vervuilde ruiten zijn gebroken en het korte glasgordijntje gescheurd naar buiten wappert.

Ik stap  weer op mijn fiets en rij weg, en kijk niet meer om.

Ik kwam terug, maar kwam te laat.

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 217
(Gemiddelde waardering 0 met waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Top 10 : Meest gelezen in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

Meer schrijfactiviteiten