Voor schrijvers, door schrijvers

Kort verhaal

Kort verhaal
Inzendingen: 1052
Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! In deze schrijfactiviteit is ook ruimte voor reisverhalen en flitsverhalen.
 
 "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef.
" Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen."
Spiegeling
© Katja Stienen op .
Aantal hits: 363

Mijn vader woont een steenworp ver over de grens met België. In Corona tijd is dat lastig, want hij kan het land niet uit. De douane laat hem niet passeren zonder gegronde reden. Ikzelf moet een attest van mantelzorg aan zijn huisarts vragen om hem te kunnen bezoeken. Mijn zus in Amsterdam heeft hem al die weken alleen digitaal gezien en gesproken.

Als hij naar een crematie in Nederland wil, vraag ik de douane of dat mag. Alleen als het om een eerstelijns familielid gaat. Dat is niet het geval. Mijn vader wil toch gaan en de boete voor lief nemen. Ik herken zijn dwarsheid en begrijp dat hij eraan toe is om er na al die weken in eenzaamheid uit te breken. Ik zou hetzelfde doen, wat kan je in zo’n geval het geld schelen?
Mijn zus whatsappt me in paniek dat papa toch wil gaan. “Hij komt de grens niet eens over,” reageer ik ter geruststelling.

Toch krijg ik nog een idee waardoor het kan lukken, zonder boete van zo’n €480. Als hij zo vroeg mogelijk de grens over kan gaan, wanneer de douane nog niet op haar post staat, en zo laat mogelijk teruggaat, dat wil zeggen na een uur of half negen, zou het kunnen lukken. Het lijkt me de moeite van het proberen waard. De crematie is al om tien uur en hij kan daarna naar ons komen en de tijd uitzitten. Is hij niet vroeg genoeg, dan komt hij daar snel genoeg achter.

Ik bel hem de avond tevoren om het idee aan hem voor te leggen. Ik hoor dat hij tv kijkt, waarschijnlijk Kunst of Kitsch, en inderdaad zegt hij dat hij me zo terugbelt. Ik heb hem al verschillende keren uitgelegd hoe hij de tv op pauze kan zetten, maar helaas, dat beklijft niet. Hij legt neer.

Die avond krijg ik geen telefoontje meer van hem en ik denk: dan houdt het op. De volgende dag, zaterdag, toets ik nieuwsgierig zijn nummer in om te zien of hij thuis is. Hij neemt op. “Ben je toch niet gegaan?” Vraag ik verbaasd en wel wat teleurgesteld, hij leek zo zelfverzekerd. “Nee, dat kon niet. Je mag niet eens met z’n drieën in een auto zitten.” Zegt hij. Vreemd, dat zou toch ook niet gebeuren? “Waarom heb je gisteravond niet teruggebeld?” vraag ik. “Ik had een heel goed plan bedacht.” “Maar ik heb je teruggebeld, en toen zei je dat ik niet eens de grens over zou komen!” werpt hij tegen.

Dan valt het kwartje. Mijn vader kan al zijn hele leven onze stemmen niet uit elkaar houden.

Dit artikel delen?
Feedback voor schrijfactiviteiten

Hier jouw review voor: "Spiegeling"

Geschreven door Katja Stienen . Geplaatst in Kort verhaal.
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen.
Emoticons: ;o = wink, :d = bigsmile, :-$ = blush, (^) = cake, (h5) = clapping, 8) = cool, ;( = crying, (x) = handshake, :? = thinking, (hartje) = heart