Voor schrijvers, door schrijvers
 • Korte verhalen

  Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is een compleet verhaal.

 • Ook meedoen?

  Wil je ook een kort verhaal publiceren op Schrijverspunt? Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Geen feuilleton! Graag eerst even inloggen (lid worden is gratis). Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
 • Beoordelen?

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Kort verhaal

Jouw verhaal hier toevoegen?

De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.

Sollicitatiegesprek

‘Ga zitten.’ Zijn gebaar onthult een kanjer van een ring. ‘Meneer Van Dam is het toch?’ De wenkbrauwen van meneer Van Laetem trekken samen als hij de post-it losmaakt. Hij houdt mijn gegevens in handen en leunt achterover in de lederen zetel. Een vetkwab rond zijn buik spant zijn hemd nog meer op.
Eén na één draait hij de pagina’s om, zijn ogen worden steeds groter. Als hij me aanstaart, kijk ik hem onvervaard aan. Van Laetem doet de vier pagina’s waaieren en schudt het hoofd. ‘Lijkt me duidelijk,' zegt hij grimmig. Hij gooit alles op het bureau. ‘Grapjes worden hier niet geapprecieerd, meneer Van Dam.’ Zijn vinger wijst beschuldigend naar de opzij gegleden bladzijden.
‘Het zijn geen grapjes, meneer Van Laetem, want daar hou ik zelf niet van.’ Mijn strakke gelaat overtuigt hem niet.
‘Waarom dan dit? U beseft toch wel dat we op basis hiervan geen ernstig intakegesprek kunnen voeren?’
‘Ja en nee, meneer van Laetem.’ Ik ga wat meer rechtop zitten. ‘Het zit zo. Met 18 ben ik gestopt met studeren. Ik heb her en der baantjes gehad, die me allemaal wat opgeleverd hebben. Als u me de kans wil geven ...'
Hij knijpt zijn ogen samen en houdt de lippen stijf op elkaar, dan kruist hij zijn armen voor zijn borst en geeft me een hoofdknik.

Tevreden dat ik zijn aandacht heb, schuif ik naar voren op mijn stoel. ‘Ik ben afwasser geweest, bakkersgast en klusjesman. Geen echte klusjesman, eigenlijk. Het was meer in de orde van gras maaien, haag scheren, onkruid verwijderen, ziet u? Daarnaast was ik ook postbode, was ik verantwoordelijk voor het uitlaten van een hele resem honden en deed boodschappen voor mensen die er niet meer toe in staat waren. Een beetje gezelschap houden, en zo.’
Langzaam knikt de man. 'En wát heeft het u opgebracht, als ik vragen mag? Een wisselend, armtierig vervanginkomen?’ Hij strijkt door zijn blondgele haar, een venijnig trekje om zijn mond.
Ik schud het hoofd. ‘Ik vermoedde al dat u zoiets zou zeggen.’ Glijdend naar het randje van mijn stoel, steun ik mijn armen op het bureau en leun naar hem toe. ‘Veel, veel meer,’ fluister ik.
Automatisch plaatst Van Laetem ook zijn ellebogen, zijn hoofd komt dichterbij. Even laat ik mijn tanden knarsen als zijn adem me tegemoet walmt.

‘Weet u, meneer Van Laetem, in een bedrijf hebben mensen altijd wel iets ...' Ik stop en kijk hem aan, zijn ogen schitteren. ‘Misschien is het beter als ik zwijg.’ Hij schrikt als ik onverwacht rechtop ga zitten.
‘Meneer Van Dam, dit is ongehoord.’ Hij neemt zijn eerdere houding aan, maar ik merk dat hij me vanonder zijn halfgesloten oogleden observeert. ‘Er zijn nog wachtenden na u. Mensen die solliciteren uit noodzaak, niet om iemands tijd te verdrijven met, met … wat ook, onnozeliteiten.’
‘Onnozelheden, bedoelt u.’
‘En hou op, of ik laat je buitenzetten. Haal die grijns van je gelaat, Van Dam.’ Zijn vingers roffelen op het eikenhout, aan zijn slaap klopt een adertje.
‘Kijk, meneer Van Laetem, zo ver zijn we al.’ Weer buig ik naar voren.
‘Wat bedoel je nu weer?’ Hij ademt heel diep in en uit.
‘U tutoyeert me al. Goed toch? Zo maken we het gezelliger.’
Van Laetems hoofd krijgt langzaamaan de kleur van een biet.
‘Kom, kom.’ Ik aarzel heel even, dan geef ik een klopje op zijn hand. ‘Zal ik u nog wat vertellen?’
Zijn kin schiet omhoog, staalgrijze ogen monsteren me seconden lang, zonder knipperen. Het slikken valt me lastig. Zijn imposante voorkomen dringt nu pas tot me door; goed om de meeste mensen de daver op het lijf te jagen. Behoedzaam ga ik verder.
‘Naast de dame met de hondjes woont een collega van u. Een zekere Dewale. De dame gluurt op elk moment van de dag door haar gordijnen. Hij is al enkele keren ’s avonds zijn tuin ingelopen met een aktentas die hij ledigt in een holle boomstam.’
Hij maakt een spastisch geluid. ‘Verdomme. Het gat in de kas. Dus toch.’ Hij kribbelt enkele woorden op een notablok. ‘Nog iets?’ Onverwacht lacht hij me toe. Mijn maag ontspant.
‘Toen ik de post ronddroeg, stond de oude buurman van mevrouw Santens me telkens op te wachten. Wat een kletskous is die man, hij wist me te vertellen dat ze hier nu werkte. Ze blijkt een jobhopper te zijn en haalt eruit wat erin zit. Om de twee weken kwam er een kaartje voor haar. Afgestempeld in Aruba. Een zekere GR05, en dan nog iets onleesbaars.’ Ik kuch. ‘Ja, ik kan maar lezen wat er staat.’
‘GR05?’ Van Laetem tikt met zijn balpen nadenkend tegen zijn wang, dan krijgt hij opnieuw die glinstering in zijn ogen. ‘GR05AZ. Goh ja. Ze vermeed die kerel, maar ik had het gevoel dat er tussen hen meer aan de hand was. Hij is op de vlucht geslagen toen de grond onder zijn voeten te heet werd. Dat was een letter- en cijfergrapje van …’ Weer schrijft hij iets op. Zijn ogen vangen de mijne.
‘Kijk, meneer Van Laetem. Het liefst laat ik de dingen onuitgesproken. De reden dat ik mijn waarnemingen heb opgeschreven.' We kijken elkaar zwijgend aan, dan haal ik een briefje uit mijn zak.
Hij leest het na, wordt rood, paars en uiteindelijk slaakt hij een zucht. ‘Goed. Er zullen harde klappen vallen. Als je je nog iets herinnert of nogmaals van plan bent dergelijke werkaanbiedingen te aanvaarden, ... wie ben ik om je tegen te houden.’ Hij staat op en geeft me een hand.
‘Eh meneer Van Laetem, en die vacature?'
Hij wappert het weg. ‘Blijf jij maar doen wat je altijd deed, Van Dam. Je mag een bonus verwachten als je nog met dergelijke nieuwtjes komt opdagen.’
Mijn dossier eindigt in de papierversnipperaar naast zijn bureau. Jammer van dat ongebruikt papier. Met een schouderklopje en een bundeltje briefgeld rijker, word ik naar de deur begeleid.

Als ik het gebouw verlaat, moet ik aan die beeldjes denken. Horen, zien en zwijgen. Het zwijgen heb ik overtreden. Ik kijk omhoog en zie de zon schitteren in het raam op het tiende verdiep, waar Van Laetems kantoor gevestigd is. Mijn hand rust op mijn zak. Wat erin zit, kan nog voor de nodige ophef zorgen. Dat hou ik achter de hand. Voor het geval …
Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 368
(De gemiddelde waardering is 0 door stem(-men)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meer schrijfactiviteiten

Een sprookje publiceren ?

Sprookjes behoren tot een oude orale traditie en bevatten vaak een zedenles of diepere wijsheid. Het woord sprookje is afgeleid van het middeleeuwse 'sproke', dat verhaal of vertelling betekent. Als…

Cursiefje relativeert de realiteit

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt…