• images/deelname/kort_verhaal.jpg
  Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan!
  Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.

  Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

 • Tekst inzenden:
  Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen zie je een knop om je artikel in te zenden. Door op die knop te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.

  Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

 • Publicatievoorwaarden
  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst! Ook vervolgverhalen e.d. zijn niet toegestaan.
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

  Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

 • Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

Sociale boosheid, succes gegarandeerd

Publicatie: 05 november 2021

Hij was onopvallend, zo onopvallend dat de uitspraak van Kevin Spacey in American Beauty op hem van toepassing was: “It's OK, I wouldn't remember me either.” Daar moest wat aangedaan worden, als veelbelovende jongere, zonder vriendin en geen uitzicht hierop. En overigens ook zonder vrienden. Of kennissen. Zelfs zijn buren wisten niet precies wie in de portiek woonde. Vanaf de dag na zijn vijfentwintigste verjaardag ging hij het anders aanpakken, de tweede helft van zijn twintiger jaren werden zíjn jaren. 
   Hij probeerde het met vrolijkheid, hij deed elke minuut van de dag vrolijk. Dit startte goed, maar als hij vriendelijk op straat lachte, liepen mensen meer en meer van hem vandaan en in de kroeg kreeg hij de bijnaam weirdo. Ok, hij ging vooruit ten opzichte van geen bijnaam, maar iets zei hem niet in de goede richting. Vrolijk vrouwen scoren lukte in ieder geval niet.
   Verlegenheid, onderzocht hij als tweede mogelijkheid. Opvallende verlegenheid natuurlijk, niet op de achtergrond, maar in de weg staan en daarbij bleu naar de grond staren. Het werd getolereerd door de heren, en de dames maakten contact omdat ze hem ‘schattig’ vonden. Het einde van de avond echter vertrokken de beste exemplaren met de patsers en de mindere exemplaren wilden alleen naar huis. Een keer afzetten bij de voordeur, was het maximaal gehaalde rendement.
   Patserigheid geprobeerd, dit leek zijn sleutel tot succes. Tot zijn spijt paste dit niet bij zijn specifieke voorkomen: de eerste avond een bloedneus en de tweede avond een tand door zijn lip.
   Serieusheid? Dit duurde geen vijf minuten en hij werd omringd door zwarte t-shirt dragende baarden die over zwarte gaten, fantasyspellen en jaren ‘80 bands spraken. Het schoot niet op.
   Gelatenheid: zelfde effect als niets doen. Grofheid: dit keer twéé tanden door de lip. Wijsheid: te bijdehand gevonden en resulterend in dezelfde vrienden als serieusheid.

Boosheid bleef over. Dat leek hem duidelijk.
   Maar waar moest hij die boosheid toe passen met het beste resultaat? Het antwoord was even eenvoudig te geven als te vinden: De demonstratie: een vorm van geclusterde boosheid, regelmatig vindbaar in elke stad en een continubedrijf in de grote steden. Weekenden gegarandeerd succes en vaak klonterden op de populaire demonstratieplekken ook op door-de-weekse dagen een groepje boosheiders samen.

Nu kwam het erop aan om sociaal succes te hebben en een vriendin te scoren. Voorbereiding is alles: in zijn rugzak zaten twee opvouwbare whiteboards: de zijkanten van een kartonnen doos had hij beplakt met whiteboardfolie, aan de achterzijde had hij met twee touwtjes een ‘inkliksysteem’ gemaakt voor de korte stok die hij bij zich had. Geschreven met watervaste stift en afgedekt met cellofaan stond op het ene board aan de rechterzijde in groen: "NU!" en op de andere in rood "STOP!" Afhankelijk van de boosheidsrichting van de groep die hij tegenkwam zette hij met whiteboardstift daar een woord of zinnetje voor.  Het viel hem namelijk op dat mensen niet alleen ergens bozig tégen waren, geregeld waren ze ergens heel bozig vóór. 
   Er was wel een verschil, er werd bozig getegend richting mensen, politici voornamelijk en beperkingsvormen, het bozig vóór richtte zich vaak op geld, zoals hoger salaris en natuurdingen als bomen en stukken prut in verre landen. Ok, er waren uitzonderingen, bonussen van rijke mensen werden getegend en gladde politici werden wel eens gevóórd, maar dit was statistisch verwaarloosbaar. Kwam hij terecht bij een vóórclub, schreef hij het onderwerp op het board met "Nu!" Bijvoorbeeld: “Hoger salaris NU!” of “Meer bomen NU!”. Bij een tégenclub schreef hij het onderwerp op het STOP! bord: “Overlast STOP!” of “[naam van een minister] STOP!” of het woord “Discriminatie, [de specifieke vorm van de dag], STOP!”
   Soms gebruikte hij beide borden, bijvoorbeeld: “Positieve actie NU!” in zijn ene hand en “Negatieve vibes STOP!” in de andere, dat werkte prima. 
   De eerste vijf minuten van elke demonstratie besteedde hij aan het herkennen van de juiste termen en schreef zijn bord. Het half uur daarna luisterde hij aandachtig naar de argumenten. In zijn ervaring was de nieuwigheid er na een half uur af en ontstond een herhaling van standpunten als een loop in een housenummer. Daarna riep hij enthousiast. Meediscussiëren was een stap verder, een uur na aankomst bij een demonstratie had hij de toon, de woorden en de betoogtrant te pakken en boosde hij op de juiste wijze.
   Een waarlijk sociaal tijdverdrijf, en niet zelden boosde een vrouw bij hem in de buurt die bereid was het ontbijt te verzorgen en zodat hij niet de laatste trein hoefde te halen. Een hoger scoringspercentage dan in de kroeg! Sterker nog, hij ging van nul procent in zijn eerste vijfentwintig levensjaren naar drieënzestig procent in zijn eerste drie boosheidsmaanden, daar kon James Bond misschien aan tippen, maar niemand anders!

WAARDERING

HITS

94

Artikel aangepast: 05-11-2021

Commentaar en/of waardering voor dit artikel:

Het is niet toegestaan eigen werk zelf een waardering te geven!
05.11.21
Feedback:
Origineel bedacht!
Show more