Voor schrijvers, door schrijvers
966 inzendingen in deze rubriek

Ook jouw tekstbijdrage is welkom en meedoen is gratis.

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! In deze schrijfactiviteit is ook ruimte voor reisverhalen.
 
KLIK HIER om naar flitsverhalen te gaan.
Klik hier
Eerst inloggen of (gratis) aanmelden s.v.p. om je artikel in te zenden.
(klik op de button om in te loggen of je aan te melden)

210 Hits

Publicatie op:
Snert

Het is zover. De eerste sneeuwvlokjes dwarrelen uit de lucht.

Thomas zucht eens diep en pinkt een traan weg uit zijn ooghoek. Ieder jaar, al zolang hij getrouwd is, heeft hij een grote pan met erwtensoep gemaakt op de dag dat de eerste sneeuw viel. Miranda hield van koken, maar snert maken, dat vond ze snert – volgens haar eigen woorden. 43 Huwelijksjaren lang hebben ze op deze dag voor het raam gestaan en samen gelachen om dit flauwe grapje, maar nu lacht hij niet. Hij mist haar, meer dan ooit. Het lijkt onnatuurlijk dat de wereld zo wit wordt, zo zuiver en zo mooi. Zijn wereld is meer zwart geworden, met smetten die hij nooit meer uit zijn hart zal krijgen.

Wat zal hij doen? Gaat hij echt soep maken, terwijl hij niemand heeft om het op te eten?

Terwijl hij zijn warme winterjas aantrekt en naar buiten stapt richting winkel, hoort hij in zijn hoofd de vele stemmen van vrienden en bekenden. “Leef je leven gewoon door”, “Verdriet slijt wel hoor,” “Je bent pas 65, je krijgt vast wel weer een ander”, “Nu is het moeilijk, maar later wordt het beter.” Alleen Bart, zijn beste vriend, komt soms langs voor een biertje zonder iets te zeggen. Jammer dat hij niet van erwtensoep houdt.

Het is middag en de soep staat te pruttelen als Thomas ineens bedenkt dat hij geen stokbrood heeft. Erwtensoep zonder stokbrood gaat niet, dat is net zo iets als een slagroomsoes zonder slagroom, bedenkt hij. Hij zet de kookplaat uit en gaat terug naar de winkel.

Er is gelukkig maar één andere klant, maar wel een heel opmerkelijke. Hij schat haar minstens 70, hoewel haar ogen jeugdig stralen. Haar grijze haren draagt ze in een slordige knot en ze probeert twee winkelwagentjes tegelijk door de supermarkt te manoeuvreren. In beide wagens liggen hoopjes met boodschappen. Hij biedt galant zijn hulp aan en wordt beloond met een gulle lach.

“Ik ben ook zo onhandig,” verontschuldigt ze zich, terwijl ze haar wagen tegen de koeling ramt. “Het is me ook een beetje te veel. Ziet u, ik doe altijd al de boodschappen voor meneer Hendriks naast me. Dat is een oude knorrepot, die zijn huis niet meer uitkomt. En voor mijn zus, want die wacht op een heupoperatie en loopt nogal moeilijk. Nou ja, ik neem ook wel eens wat mee voor de overbuurvrouw, maar verder echt niet hoor. Maar nu lijkt de halve straat wel ziek en allemaal weten ze mij te vinden.”

Hij kijkt verbaasd naar de vele lijstjes die ze in haar hand houdt en naar de mooi gesorteerde stapels in de boodschappenwagens. Hij stopt zijn eigen stokbrood in zijn mandje en helpt de dame.

Als ze buiten staan in de witte wereld, hij met een stokbrood en zij met een heleboel tasjes in een boodschappenwagen, roept ze verschrikt uit: “O nee, nu ben ik weer mijn eigen boodschappen vergeten! Ik heb geen avondeten in huis! Zou u misschien...” Ze kijkt hem aarzelend aan. “Zou u misschien zo vriendelijk willen zijn om de tasjes in de kofferbak van mijn auto te willen pakken, terwijl ik nog even de winkel in vlieg?”

Die avond eet hij erwtensoep met stokbrood, zoals altijd wanneer de eerste sneeuw is gevallen. Hij heeft er trek in gekregen na het afleveren van alle boodschappen. Zij chaufeurde, hij belde overal aan en gaf de tassen af. Terwijl hij een flink stuk rookworst in zijn mond stopt en naar haar gezellige gebabbel luistert, beseft hij dat hij voor het eerst sinds lange tijd weer gelukkig is, snert gelukkig.


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Snert"

21.11.20
Feedback schrijfkwaliteit
Mooi verhaal over een nieuwe start
  • Tevredenheid over de schrijfkwaliteit
    80%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Ook graag je review voor een van de oudere inzendingen...

  • Bericht uit het pre-coronatijdperk (777) Eelco Visser 20-04-2020

    Hij moet voor zaken naar Utrecht. Zijn lease bak, een super de luxe blauwe BMW uit de 5-serie, heeft hij voor onderhoud bij de garage afgeleverd en zo is hij vandaag aangewezen op de trein. Nog een...

    Lees meer: Bericht uit het...