Korte verhalen

55 woorden verhalen op Schrijverspunt
  • Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard. Poe vond dat een kort verhaal in een half uur tot twee uur, maar in elk geval in één keer moest kunnen worden uitgelezen en gericht moest zijn op het bereiken van een enkel effect.

    De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

    Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.
  • Wil je ook een kort verhaal publiceren op Schrijverspunt? Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Graag eerst even inloggen (lid worden is gratis). Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Smile!

Mijn naam is Sanne, maar noem me ook wel San. De meeste mensen noemen me zo, want ze vinden het makkelijker. Een jaar geleden heb ik te horen gekregen dat ik een zeldzame soort van longkanker heb. Ik was echt geschokt toen ik dat hoorde. Ik wist het even niet, maar ik moest me groot houden en aan mijn belofte houden. "Altijd blijven lachen, altijd als het leuk of niet leuk is gewoon door gaan. Altijd hoop blijven zien. Ik zie het positief in. Ik kan beter worden door de chemokuren. Ik zou beter kunnen woorden als je hoop ziet.

Alleen op die ene dag dat ik jou tegenkwam in het ziekenhuis. Jij begon met mij te praten, jij begon mijn leven op te vullen. Ik begon van je te houden. Maar dan op die dag vervult jij mijn leven met één wens. Jij werd mijn liefde, jij werd mijn leven. Je accepteerde  hoe ik was. Je accepteerde wie ik ben. Maar naar die dag dat jij te horen kreeg dat je ook kanker hand werd mijn leven ingestort. Jij kom niet geholpen worden. Ik kon wel geholpen worden, maar met de verdrietige tijden moet ik ook blijven lachen.

Ik kijk naar de maan in de heldere donkere blauwe nacht. Ik kijk naar de sterren in de hemel, en zie jou daar weer zweven. Je bent een dag geleden gestorven, maar ik ben nog op deze aarde. De leven heeft jou leven weg genomen. Iedereen rouwt om jou dood, maar iedereen gaat ook door met leven. Ik leef en vecht voor mijn leven. Die stomme kanker moet uit mij, maar ik kan amper ademen. Door dat de verkeerde cellen steeds groter worden.

De dokter kwam net langs met het nieuws dat ik niet lang meer heb, dat de gemocuren niet hebben aangeslagen. Ik huilde, maar lachte niet. Al snel probeerde ik te lachen. Ik kijk naar mijn moeder die het niet meer aan kan. Ik kijk naar mijn vader die alleen maar lieve woorden zei om mij te geruststellen. Ik stap mijn bed uit en kijk maar beneden, en zie allemaal gelukkige mensen rondlopen. Ik kijk naar de lucht en zie dat het helde blauw is. Ik ga weer zitten op mijn bed, en kijk mijn moeder aan. 'Mam, mag ik nog één  ding doen voor ik het niet meer kan?' Vraag ik aan mijn moeder. Mijn moeder kijkt mij aan. 'Je mag alles doen,' zei mijn moeder als antwoord. 'Mag ik naar Italië?'

Die vraag was makkelijk te beantwoorden. 'Ja, we gaan vandaag nog.' Ik pak nu mijn tas in om naar Italië te gaan. Ik zou over vijf uur in de vliegtuig zitten. Ik kijk naar de verpleegsters die rond lopen, en dan komt er een verpleegster aan die mij al die tijd had behandeld. 'Hey, hoe is het?' Ik kijk haar aan. 'Ik voel me vit,' zei ik positief. 'Nauw, geniet er nog maar even van voor het te laat is.' Ik kijk haar aan en knikte.

Ik pakte mijn tas en loop mijn kamer uit. Ik zie nu mensen huilen, en depressief zijn, ik probeer mijn leven positief te zien, en zie nu allemaal mensen die dat niet kunnen. Ik loop door tot ik een jongetje van een jaar of zes zie liggen. Ik kijk met medelijden naar de  vrouw. Ik loop verder tot ik buiten ben. Ik zie mijn ouders al bij een taxi staan.

(Italië)

Ik loop nu door de straten van Italië, ik kijk naar de mooie huizen. Ik geniet zo erg dat ik helemaal vergeet dat ik ziek ben, ik ben stervende.  Maar ik leef nog en loop door de straten van mijn lievelings- land. Ik loop door tot ik bij de grote arena van Italië kom. Ik kijk met open mond naar de arena en was verbaast dat die zo groot was. Ik pakte mijn mobiel en maakte een selfie. Maar na dat ik die selfie maakte krijg ik een harde steek in mijn keel. Ik moest hoesten. Ik kreeg bijna geen adem. Mijn moeder schrok zich rot. We zijn toen naad onze hotel kamer gegaan, en ik ging even liggen op mijn bed. Ik heb het gelukkig nog overleefd, want anders kan ik dit niet schrijven.

Maar dan die avond waar het echt mis ging, dat Sanne haar laatste adem uitblies. Dat was nog geen dag later. Ze was in Italië gestorven. Maar ze had wel haar grootste droom waar gemaakt. Ze is een vrolijke meid met een groot hart. Ze ziet de wereld veel groter in dan wie dan ook. Ze is een meisje met veel gevoel, maar ze probeert alles het beste in te zien. Ze heeft daardoor de wereld nog overleefd in de tijden dat ze het zwaarst had.

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 337
(Gemiddelde waardering 0 met waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Top 10 : Meest gelezen in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

Kortsluiting

okt 26, 2019 Schrijfopdracht Connie van Vuuren

DOOR WINTERMAGIE BEVANGEN

okt 30, 2019 Poëzie Rebelle van Reymerswael, schrijfgek

Het pluizenvisioen

nov 05, 2019 Column Reinder Veelinx

De pedante Peugeot

nov 01, 2019 Cursiefje Dorine Van der Marel

Meer schrijfactiviteiten