Voor schrijvers, door schrijvers
 • Korte verhalen

  Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is een compleet verhaal.

 • Ook meedoen?

  Wil je ook een kort verhaal publiceren op Schrijverspunt? Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Geen feuilleton! Graag eerst even inloggen (lid worden is gratis). Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
 • Beoordelen?

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Kort verhaal

Jouw verhaal hier toevoegen?

De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.

Sherlock Holmes in Parijs

Ik was drie dagen in Parijs om even de accu op te laden.

Eerst naar het Louvre. Bij ieder nieuw bezoek aan dat museum genoot ik nog meer dan de vorige keer van al het moois dat je daar zag. Er liepen ook groepen toeristen met een gids rond en wat mij op een gegeven moment opviel was dat ze allemaal steeds maar stonden te snuiven. Zouden het cokesnuivers zijn, met een soort snuiftic? Hadden ze misschien ergens kou gevat? Of was iemand van de groep in de Seine gevallen en verdronken? En was het dus geen snuiven maar droevig snikken wat ik hoorde? Mijn nieuwsgierigheid was gewekt en ik besloot achter de groep aan te lopen. Bij de Venus van Milo stond de hele groep weer voortdurend te snuiven. Nou kon ik me dat ook wel voorstellen, snuiven of snikken als je zo’n mooie dame met afgehakte armen zag. Best wel zielig.
Bij La belle ferronnière begreep ik niet wat er te snuiven viel, al waren het vooral Italiaanse toeristen in deze groep, dus misschien dat ze geëmotioneerd raakten bij het aanschouwen van dit prachtige doek dat aan Leonardo da Vinci wordt toegeschreven.
Eenmaal aangekomen bij de Mona Lisa begon de groep nog harder te snuiven. Ik vond dit gedrag zo intrigerend dat ik besloot ze te volgen toen ze het museum verlieten.


Ze liepen in de richting van de Arc de Triomphe, een wandeling van zo’n drie kilometer. Het viel me op dat ze nu veel minder snoven. Vreemd. Maar onderweg werd er gepauzeerd bij het Place de la Concorde, om de prachtige obelisk te bewonderen en foto’s te maken. Natuurlijk kwamen de neusvleugels weer in beweging om het nodige gesnuif te laten horen. Daarna ging de groep weer verder. Ik had het ‘snuifmysterie’ nog niet opgelost, dus liep ik weer achter ze aan. Minutenlang geen gesnuif. Typisch. Ik kreeg er maar geen hoogte van allemaal.


Eenmaal bij de wereldberoemde triomfboog aangekomen, werden de fototoestellen tevoorschijn gehaald en stonden ze uiteraard met z’n allen luidruchtig te snuiven rondom het monument.
Mijn Frans was goed genoeg om een klein jongetje van een jaar of vijf te verstaan, toen hij aan zijn moeder vroeg: ‘Mama, waarom staan die mensen zo te snuiven allemaal? Als ik dat doe krijg ik meteen een zakdoek van je om mijn neus te snuiten. Waarom krijgen deze mensen geen zakdoek?’ ‘Pierre, dat zijn toeristen,’ zei de moeder. ‘Die zijn hier op vakantie en dan willen ze zoveel mogelijk cultuur opsnuiven.’ Ik kon me wel voor m’n kop slaan! Dat ik dat niet zelf had bedacht… Natuurlijk! En hoe mooier een bezienswaardigheid, des te harder het gesnuif!


Een ijscokar passeerde en ik hield hem aan om de moeder en het jongetje elk op een ijsje met drie bollen te trakteren. ‘Weer een mysterie opgelost, Watson!,’ zei ik tegen het jongetje voordat ik wegliep. ‘Zwaai maar naar Sherlock Holmes,’ kon ik moeder nog net horen zeggen.

Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 339
(De gemiddelde waardering is 0 door stem(-men)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meer schrijfactiviteiten

De schrijfopdracht. Net iets lastiger...

Maar een schrijfopdracht is ook leuk en spannend.Ken jij ook van die momenten waarop je totaal geen inspiratie hebt en niet tot schrijven kunt komen? Misschien kan het lezen of uitvoeren van een…

Blog: Jouw persoonlijk platform

Een blog is een online plek waar je onder eigen controle content kunt publiceren en waar je een bepaalde groep mensen mee aanspreekt. Het is een is een persoonlijk dagboek op een website dat…

Een sprookje publiceren ?

Sprookjes behoren tot een oude orale traditie en bevatten vaak een zedenles of diepere wijsheid. Het woord sprookje is afgeleid van het middeleeuwse 'sproke', dat verhaal of vertelling betekent. Als…