Loading...
Kort verhaal

Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard. Poe vond dat een kort verhaal in een half uur tot twee uur, maar in elk geval in één keer moest kunnen worden uitgelezen en gericht moest zijn op het bereiken van een enkel effect.

De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.

Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Een kort verhaal bij Schrijverspunt mag uit maximaal 500 woorden bestaan.

Korte verhalen

Schietgebedje

Op dit moment heb ik al zo lang gewacht. Ik kijk opzij, om mij heen en naar boven. Alleen de wolken bewegen zich voort.

Niemand die mij ziet, of hoort. Hoop ik.
Verscholen achter een dikke boom wacht ik op het juiste moment.Dan in een flits schiet ik in één keer. Raak.

Gek ben ik. Waar ben ik mee bezig?Ook al ben ik ontwikkeld, sta ik positief in het leven, nu zie ik het negatief in.Tijd heb ik nodig. Fixeren is belangrijk. Ik loop terug.

In de kamer is het donker. Wachtend. Mijn leven gaat als een film aan mij voorbij. Ik speel een rol. Het moest. Van wie? Geld, veel geld.Schaamte. Licht. In een reflex kijk ik in de spiegel. Mijn gezicht, verschoten van kleur. De spiegel liegt nooit. Het beeld blijft mij na. Het staat vast. Ik kan niet meer terug.

Mijn opdrachtgever is tevreden. Zeer tevreden.De betrokkenen kunnen mij wel schieten. Risico van het vak. Ik doe een schietgebedje.Ik hef mijn hoofd, statisch. Op naar het volgende plaatje van een BN-er.
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 376
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Ongeldige invoer

Ter controle je e-mailadres

Nomineer deze schrijver!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de blauwe button te klikken.