Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! 
Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan en verwijderen we! Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.

Ga s.v.p. naar het overzicht van deze schrijfactiviteit om ook jouw verhaal/gedicht toe te voegen.

281 Hits

Publicatie op:
Schaatsen (1962)
schaatsen 1
Schaatsen(1962)
“Jan, kom nou“ riep broer Ger, terwijl hij gracieus op zijn schaatsen wegreed. Vreselijk, wat had ik het koud. Koude handen, bevroren voeten. En dat voor mijn plezier. We waren naar Hesselingen gefietst, alwaar een ondergelopen stuk weiland voor het nodige schaatsplezier moest gaan zorgen. De tent met koek en zopie werd door de schooljeugd op deze woensdagmiddag al druk bezocht.
“Wacht nou even” probeerde ik nog, maar Ger en de anderen zwierden al over het ijs. Wat een gepruts om die “houtjes” onder te krijgen. De sneeuw stoof over de kale ijsvlakte en vormde heuveltjes tegen de walkant aan waar ik zat. Nog dieper trok ik de muts en sjaal over mijn gezicht tot alleen de ogen nog zichtbaar waren. Eindelijk kon ik de handschoenen over mijn verkleumde vingers aantrekken, want de touwtjes waren stevig aangetrokken en de schaatspret kon beginnen. Maar ik had nog geen drie slagen gemaakt of het touwtje van één van de schaatsen knapte en stond de linker schaats dwars onder mijn schoen. “Gloeiende,
gloeiende” en het laatste restje warmte in mijn lichaam kwam als stoom uit mijn oren.
Toen later ook nog een riempje scheurde, brulde ik naar broer Ger “Ik ga naar huis en trek ook nooit meer schaatsen aan”. Met de intrede van de hoge noren heb ik het nog weleens geprobeerd, maar een succes is het nooit geworden.
 

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen review mogelijkheid.

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Schaatsen (1962)"

© Jan Boxem
07.11.20
Feedback:
O ja, die houtjes! Daar heb ik ook nog mee geklungeld voor ik mijn eerste kunstschaatsen kreeg. Ik vind het een leuk en herkenbaar verhaaltje Jan, alleen meer een cursiefje.
 • Schrijfkwaliteit
  4.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
06.11.20
Feedback:
Dit korte verhaal is weliswaar oubollig, maar beter dan het eveneens autobiografische ‘Urre’. Alleen gebeurt ook hier weer zo verrekte weinig: Had je bijvoorbeeld niet Ger in een wak kunnen laten donderen? Of- want de mogelijkheden zijn onbegrensd- ‘ik’ had uitgebreid kunnen flirten met dat lekkere wijfje van de koek-en-zopietent, toen zijn doorlopers kapot gingen. Of ‘ik’ had- bij wijze van grap- het onbeheerd op de oever achtergelaten schoeisel van zijn broer kunnen verstoppen. Zelfs het gevloek klinkt fantasieloos. Kon dat nou niet in sappig Meppels dialect? Per slot van rekening speelt een en ander zich af in Hesselingen. Jammer!
 • Schrijfkwaliteit
  3.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Jan Boxem 07.11.20
  Ik moet wel om je lachen hoor Hans. De autobiografische verhalen schrijf ik voor mijn kinder en kleinkinderen. Dus....zoveel mogelijk waarheidsgetrouw. Wel bedankt voor je commentaar. Misschien maak ik de komende verhalen ook iets ' sterker'.?
  • W.J. (Hans) Villerius 07.11.20
   Aandikken? Als het voor je (klein-)kinderen is, misschien beter van niet. Dat moet je natuurlijk zelf weten.
05.11.20
Feedback:
Op zich zeker aardig om een blik in andermans jeugd te kunnen werpen, maar het is mogelijk wat afstandelijk geschreven, te beschrijvend, mist net de (levendige) toon om de lezer mee te krijgen, het mee te beleven en zich vooral in te leven. Misschien helpt het om de volgorde te veranderen en in tegenwoordige tijd in plaats van verleden tijd te schrijven. Bijvoorbeeld: Vreselijk, wat had ik het koud. Koude handen, bevroren voeten. En dat voor mijn plezier.
We waren naar Hesselingen gefietst, alwaar een ondergelopen stuk weiland voor het nodige schaatsplezier moest gaan zorgen. De tent met koek en zopie werd door de schooljeugd op deze woensdagmiddag al druk bezocht.
"Ja, kom nou, " riep...

Kijk nog even naar de zin: Maar ik had nog geen drie slagen gemaakt of het touwtje van één van de schaatsen knapte en stond de linker schaats dwars onder mijn schoen. -Daar loopt iets niet helemaal soepel.
 • Schrijfkwaliteit
  3.0/5
Show more
1 van de 1 lezers vond deze review nuttig
05.11.20
Feedback:
Sorry Jan. Wel aardig geschreven, maar voor mij persoonlijk niet echt een lezenswaardig verhaal.
 • Schrijfkwaliteit
  2.0/5
Show more
1 van de 1 lezers vond deze review nuttig
 • Jan Boxem 06.11.20
  Hoe zou ik het kunnen verbeteren?
  • Jan Boxem 07.11.20
   @critico Verhalen over mijn leven, die hopelijk mijn kinderen en kleinkinderen een beeld geven wie ik eigenlijk ben of ben geweest. Daarom deze autobiografische verhalen.
  • Critico Punt 06.11.20
   Ik sluit me eigenlijk aan bij de opmerkingen gemaakt door Edith en Hans. Het gaat om een duidelijke verhaallijn die nu ontbreekt en met een verhaal die de lezer ook boeit.Wat wil je nu eigenlijk vertellen is de vraag die voorafgaat aan het echte schrijven.

In elke boekenwinkel: