Voor schrijvers, door schrijvers

Kort verhaal

Schaatsen (1962)
Inzendingen: 888
Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! In deze schrijfactiviteit is ook ruimte voor reisverhalen en flitsverhalen.
 
 "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef.
" Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen."

Schaatsen (1962)

schaatsen 1
Schaatsen(1962)
“Jan, kom nou“ riep broer Ger, terwijl hij gracieus op zijn schaatsen wegreed. Vreselijk, wat had ik het koud. Koude handen, bevroren voeten. En dat voor mijn plezier. We waren naar Hesselingen gefietst, alwaar een ondergelopen stuk weiland voor het nodige schaatsplezier moest gaan zorgen. De tent met koek en zopie werd door de schooljeugd op deze woensdagmiddag al druk bezocht.
“Wacht nou even” probeerde ik nog, maar Ger en de anderen zwierden al over het ijs. Wat een gepruts om die “houtjes” onder te krijgen. De sneeuw stoof over de kale ijsvlakte en vormde heuveltjes tegen de walkant aan waar ik zat. Nog dieper trok ik de muts en sjaal over mijn gezicht tot alleen de ogen nog zichtbaar waren. Eindelijk kon ik de handschoenen over mijn verkleumde vingers aantrekken, want de touwtjes waren stevig aangetrokken en de schaatspret kon beginnen. Maar ik had nog geen drie slagen gemaakt of het touwtje van één van de schaatsen knapte en stond de linker schaats dwars onder mijn schoen. “Gloeiende,
gloeiende” en het laatste restje warmte in mijn lichaam kwam als stoom uit mijn oren.
Toen later ook nog een riempje scheurde, brulde ik naar broer Ger “Ik ga naar huis en trek ook nooit meer schaatsen aan”. Met de intrede van de hoge noren heb ik het nog weleens geprobeerd, maar een succes is het nooit geworden.
 
Dit artikel delen?

Publicatie op .
Hits: 95

geef een waardering voor: "Schaatsen (1962)"

Geschreven door Jan Boxem . Geplaatst in Kort verhaal.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
07.11.20
Feedback:
O ja, die houtjes! Daar heb ik ook nog mee geklungeld voor ik mijn eerste kunstschaatsen kreeg. Ik vind het een leuk en herkenbaar verhaaltje Jan, alleen meer een cursiefje.
Grammatica & Spelling:
Goed
 • Lezenswaardig:
  80%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Jan Boxem 08.11.20
  Dankjewel. Vraag: Wat bedoel je met " Alleen meer een cursiefje?"
  • Jan Boxem 28.11.20
   @Janneke Steeds meer gebruik ik "het cursiefje" Janneke. Dank je wel.
  • Jan Boxem 08.11.20
   @Janneke Het cursiefje heb ik gelezen. Bedankt voor de tip Janneke.
  • Jan Boxem 08.11.20
   @Janneke Is goed.
  • Janneke De Leeuw van Weenen 08.11.20
   Lees de beschrijving van het cursiefje maar eens door Jan, ik vind het daar beter bij passen.
06.11.20
Feedback:
Dit korte verhaal is weliswaar oubollig, maar beter dan het eveneens autobiografische ‘Urre’. Alleen gebeurt ook hier weer zo verrekte weinig: Had je bijvoorbeeld niet Ger in een wak kunnen laten donderen? Of- want de mogelijkheden zijn onbegrensd- ‘ik’ had uitgebreid kunnen flirten met dat lekkere wijfje van de koek-en-zopietent, toen zijn doorlopers kapot gingen. Of ‘ik’ had- bij wijze van grap- het onbeheerd op de oever achtergelaten schoeisel van zijn broer kunnen verstoppen. Zelfs het gevloek klinkt fantasieloos. Kon dat nou niet in sappig Meppels dialect? Per slot van rekening speelt een en ander zich af in Hesselingen. Jammer!
Grammatica & Spelling:
Voldoende
 • Lezenswaardig:
  60%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Jan Boxem 07.11.20
  Ik moet wel om je lachen hoor Hans. De autobiografische verhalen schrijf ik voor mijn kinder en kleinkinderen. Dus....zoveel mogelijk waarheidsgetrouw. Wel bedankt voor je commentaar. Misschien maak ik de komende verhalen ook iets ' sterker'.?
  • W.J. (Hans) Villerius 07.11.20
   Aandikken? Als het voor je (klein-)kinderen is, misschien beter van niet. Dat moet je natuurlijk zelf weten.

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Emoticons: ;o = wink:d = bigsmile, :-$ = blush, (^) = cake, (h5) = clapping, 8) = cool, ;( = crying, (x) = handshake, :? = thinking, (hartje) = heart
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Snelmenu: Klik, voor belangrijke pagina's, aan de rechterkant op de blauwe button !