1 post
 • images/deelname/kort_verhaal.jpg
  Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan!
  Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
  969 gepubliceerde inzendingen
 • Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden

  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

Schaatsen (1962)

Publicatie op : 05-11-2020

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

Schaatsen (1962)

363 Hits.
schaatsen 1
Schaatsen(1962)
“Jan, kom nou“ riep broer Ger, terwijl hij gracieus op zijn schaatsen wegreed. Vreselijk, wat had ik het koud. Koude handen, bevroren voeten. En dat voor mijn plezier. We waren naar Hesselingen gefietst, alwaar een ondergelopen stuk weiland voor het nodige schaatsplezier moest gaan zorgen. De tent met koek en zopie werd door de schooljeugd op deze woensdagmiddag al druk bezocht.
“Wacht nou even” probeerde ik nog, maar Ger en de anderen zwierden al over het ijs. Wat een gepruts om die “houtjes” onder te krijgen. De sneeuw stoof over de kale ijsvlakte en vormde heuveltjes tegen de walkant aan waar ik zat. Nog dieper trok ik de muts en sjaal over mijn gezicht tot alleen de ogen nog zichtbaar waren. Eindelijk kon ik de handschoenen over mijn verkleumde vingers aantrekken, want de touwtjes waren stevig aangetrokken en de schaatspret kon beginnen. Maar ik had nog geen drie slagen gemaakt of het touwtje van één van de schaatsen knapte en stond de linker schaats dwars onder mijn schoen. “Gloeiende,
gloeiende” en het laatste restje warmte in mijn lichaam kwam als stoom uit mijn oren.
Toen later ook nog een riempje scheurde, brulde ik naar broer Ger “Ik ga naar huis en trek ook nooit meer schaatsen aan”. Met de intrede van de hoge noren heb ik het nog weleens geprobeerd, maar een succes is het nooit geworden.
 
Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

07.11.20
Feedback:
O ja, die houtjes! Daar heb ik ook nog mee geklungeld voor ik mijn eerste kunstschaatsen kreeg. Ik vind het een leuk en herkenbaar verhaaltje Jan, alleen meer een cursiefje.
 • Waardering
  80%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
06.11.20
Feedback:
Dit korte verhaal is weliswaar oubollig, maar beter dan het eveneens autobiografische ‘Urre’. Alleen gebeurt ook hier weer zo verrekte weinig: Had je bijvoorbeeld niet Ger in een wak kunnen laten donderen? Of- want de mogelijkheden zijn onbegrensd- ‘ik’ had uitgebreid kunnen flirten met dat lekkere wijfje van de koek-en-zopietent, toen zijn doorlopers kapot gingen. Of ‘ik’ had- bij wijze van grap- het onbeheerd op de oever achtergelaten schoeisel van zijn broer kunnen verstoppen. Zelfs het gevloek klinkt fantasieloos. Kon dat nou niet in sappig Meppels dialect? Per slot van rekening speelt een en ander zich af in Hesselingen. Jammer!
 • Waardering
  60%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Jan Boxem 07.11.20
  Ik moet wel om je lachen hoor Hans. De autobiografische verhalen schrijf ik voor mijn kinder en kleinkinderen. Dus....zoveel mogelijk waarheidsgetrouw. Wel bedankt voor je commentaar. Misschien maak ik de komende verhalen ook iets ' sterker'.?
  • W.J. (Hans) Villerius 07.11.20
   Aandikken? Als het voor je (klein-)kinderen is, misschien beter van niet. Dat moet je natuurlijk zelf weten.
05.11.20
Feedback:
Op zich zeker aardig om een blik in andermans jeugd te kunnen werpen, maar het is mogelijk wat afstandelijk geschreven, te beschrijvend, mist net de (levendige) toon om de lezer mee te krijgen, het mee te beleven en zich vooral in te leven. Misschien helpt het om de volgorde te veranderen en in tegenwoordige tijd in plaats van verleden tijd te schrijven. Bijvoorbeeld: Vreselijk, wat had ik het koud. Koude handen, bevroren voeten. En dat voor mijn plezier.
We waren naar Hesselingen gefietst, alwaar een ondergelopen stuk weiland voor het nodige schaatsplezier moest gaan zorgen. De tent met koek en zopie werd door de schooljeugd op deze woensdagmiddag al druk bezocht.
"Ja, kom nou, " riep...

Kijk nog even naar de zin: Maar ik had nog geen drie slagen gemaakt of het touwtje van één van de schaatsen knapte en stond de linker schaats dwars onder mijn schoen. -Daar loopt iets niet helemaal soepel.
 • Waardering
  60%
Show more
1 van de 1 lezers vond deze review nuttig

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
“Zal die jongen op de foto nu ook een kale kop hebben?
559
Lezen?
Billenkoek
551
Lezen?
“Meneer, wat doet u hier?”
544
Lezen?