Klik hieronder op een van de mogelijkheden.

Schaapje (uit mijn roman 'Het Geheim")

25 januari 1943

Mijn lieve schat,

Weet je, toen ik vandaag opstond was de hemel net zo blauw als tijdens onze huwelijksreis. Herinner jij je die nog? Je zei toen: ‘Als jij weer eens languit op het gras naar de hemel kijkt, heb je een speciale gloed in je ogen, schaapje.’ En je kneep me zachtjes in mijn armen. Je zei maar al te vaak dat ik met mijn ‘buik’ dacht, waarin al die vlinders zweefden die me met ons leven verbonden. Een mooi vreedzaam leven, en ik plaagde je omdat ik vond dat je soms iets weg had van een dichterlijke advocaat die zijn roeping was misgelopen

Dat jij zo romantisch bent ingesteld weet niemand, omdat je je alleen bij mij laat gaan. Ik merk dat ik op moet letten dat ik niet in de verleden tijd spreek. Ik ruik nog steeds je lichaam in dit huis. Soms druk ik mijn neus in je overhemd en dan weet ik dat ik altijd van je zal houden en dat niets tussen ons in komt te staan. Nu moet ik alweer huilen, want het duurt allemaal zo lang voordat je weer bij mij terug bent. Ze zeggen op straat dat Dachau een mild kamp is en je schreef me dat jij het in verhouding tot de anderen best goed hebt. Maar ik vrag optimistisch gebleven en troostte me met de gedachte dat de mensen tot inkeer zouden komen. Maar de oorlog is nog steeds niet afgelopen en jij bent nog steeds weg in deze koude winter. Ik lees en herlees je schaarse brieven en ik voel toch dat ook jij bang bent. Je hoeft me niet te sparen, Samuel, ik hoor genoeg nare verhalen van anderen.

Gisteren is de postbode opgepakt. Ik hoorde het van je dochter Sarah, die we beiden zo weinig zien en die ook vertelde dat ze je elke week een brief schrijft. Ze stonden opeens voor zijn neus en hij had amper tijd om zijn koffer te pakken. Zo een lieve man is dat! Elke dag vroeg ik hem of er soms post van je werd achtergehouden en hij verzekerde me van niet, maar zei wel dat het moeilijk voor je is om een teken van leven te geven. Wat bedoelen ze dan met een ‘mild’ werkkamp? Ik vind het steeds moeilijker om de radio aan te doen. Wil ik me afsluiten voor deze vorm van gekte? En wat zijn al die loze beloftes van Churchill? Wat krijg jij mee van het nieuws? Ik heb zo veel vragen dat ik er duizelig van word.

Gisteren was ik de badkamer aan het dweilen en toen brak het zweet me uit. Ik ken nu al vier mensen die vastzitten zonder enige reden. En ik durf nog amper de straat op nu je kantoor dicht is wegens, zoals ze dat noemen, wanpraktijken. Barbara, onze huisvriendin, zegt dat ik erg veel geluk heb gehad, toen met die baby. Ik had ook opgepakt kunnen worden. Maar ik bedacht toen dat ik dan misschien bij jou zou zijn, hoe moeilijk je het ook hebt. Dan zou ik je in mijn armen kunnen nemen en je overladen met kussen. De postbode vertelde me dat veel mensen in grote vliegtuigfabrieken moeten werken en dat het ironische is dat jullie in een prachtig natuurgebied leven. Dat had hij allemaal vernomen uit brieven uit kampen, want van de radio wordt niemand veel wijzer. En nu is de arme man zelf opgepakt wegens, zoals ik gehoord heb, heulen met de vijand’. Dit moest zijn vrouw mij vertellen, die zo bleek ziet als een vaatdoek. Ik ben namelijk direct naar haar toe gegaan.

Ik hou van je, Samuel!
Je Micha

                                        

 

                                        

                                   

 

 

© Ingrid Karstenx op .

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
11.10.20
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Mooi verhaal Ingrid
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
10.10.20
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Mooi, Ingrid!

(Hier en daar een foutje. Bijvoorbeekd: 'ik vrag (?) optimistisch gebleven')
Show more
1 van de 1 lezers vond deze review nuttig
02.10.20
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Prachtig Ingrid!
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig