Klik hieronder op een van de mogelijkheden.

Ruzie om de buurjongen

Karin en Jolien zijn ondertussen goed bevriend met Sam de nieuwe buurjongen, hij kan heel goed gitaar spelen, zingen kan hij ook nog.

Jammer vinden ze beiden dat hij niet bij hen in de klas zit, dan konden ze samen naar school fietsen.
Sam gaat een beetje verder naar een speciale school. De lessen gaan wat trager ze zijn aangepast aan iedere leerling.
Karin begrijpt dit niet goed, ze merkt niet aan Sam dat hij minder vlug is dan hen. Jolien kan het heel goed vinden met hem,”zij is zijn kleine zusje”zegt hij al lachend weleens. Jolien kan hem goed doen lachen, ze zit vol grappen en gaat vrolijk door het leven, daar houdt Sam van. Soms is hij erg verdrietig maar dat weet niemand, hij kan er ook niet zo goed over praten. Als hij verdrietig is neemt hij zijn gitaar en maakt heel mooie muziek. Sam komt graag bij de buren, daar kan hij een beetje zijn verdriet vergeten. Dan praat hij over vroeger, hij woonde aan zee, dat vond hij heel tof. Hij zegt wel niet dat zijn ouders niet meer samenwonen.
Hij had daar ook een hond, hij leeft niet meer, hij werd te oud, de veearts moest hem een spuitje geven om in te slapen. Hij mist zijn hond nog alle dagen, en hoopt dat hij nog eens zo een lieve hond krijgt. Papa beloofde het toen ze verhuisden.
Woensdagmiddag de school is uit. Jolien heeft Sam uitgenodigd om bij hen wafels te eten, mama kan die heel goed bakken. Sam staat dan ook stipt om twee uur bij hen aan de deur. Jolien opent de deur en trekt Sam meteen aan zijn mouw mee naar haar kamer, Karin is er niet, ze is naar een vriendin uit haar klas. Jolien vindt dit niet erg, dan heeft zij Sam voor haar alleen, ze is stiekem een beetje verliefd op hem dat heeft zij nog tegen niemand gezegd, ook niet tegen haar zus.
Op haar kamer toont Jolien al haar prentenboeken over schelpen ze heeft er heel veel, ze is er trots op. Ze heeft er zelf veel gekocht met haar spaarcenten. Ze krijgt af en toe wat toegestoken van oma en opa.
Ze heeft ook nog een koffertje op haar nachtkastje staan daar verzamelt ze alles in, zoals een heel mooie kaart die ze eens van haar tante kreeg toen die op reis was.
Sam kijkt vol bewondering naar al die mooie schelpen, hij wist niet dat er zoveel soorten bestonden. Jolien toont dan ook fier haar schelpen die ze van zee meebracht. Ze heeft ook heel mooie waarin je de zee hoort, dat zijn haar mooiste schelpen. Mama roept hen. Ze vraagt hen of ze iets willen drinken er is ook een lekkere wafel bij. Die heeft ze vlug nog gebakken. Jolien is blij en heeft haar mama daarvoor een stevige knuffel. Heimelijk kijkt Sam naar Jolien en haar moeder, dit kent hij niet, hij krijgt nooit een knuffel van zijn ouders, daar is hij jaloers op.
Ring de bel gaat Jolien loopt naar de deur het is Karin die thuiskomt, ze snuift de heerlijke geur op en gaat aan tafel zitten. Onmiddellijk vertelt ze honderduit over een taak van wiskunde. Ze behaalde tien op tien. Sam kijkt vol bewondering op haar neer, hij zou wel zo slim als Karin willen zijn. Ondertussen is het vijf uur Sam bedankt zijn buurvrouw voor de lekkere wafels. Mama roept Jolien om afscheid te nemen van Sam. Jolien komt naar beneden en mompelt van verre een afscheidsgroet.
Samen in bed zegt Karin dat ze Sam een keitoffe jongen vindt. Jolien op haar beurt vertelt dat Sam haar prentenboeken heel mooi vond. Zo gaat het een tijdje door tot ze uiteindelijk tegen elkaar aan het roepen zijn. Karin begrijpt niet waarom haar zusje zo boos is op haar. Jolien draait zich om en doet net alsof ze slaapt maar ze ligt nog uren te woelen terwijl Karin al lang slaapt.
De volgende dag is Jolien dan ook nog moe en heel onhandelbaar. Mama begrijpt er niets van gisteren was haar jongste dochtertje nog zo blij, het zal wel overwaaien denkt ze. Jolien en Karin vertrekken samen naar school, ze horen snelle voetstappen achter zich. Jolien draait zich als eerste om en ziet blij dat het Sam is. Sam steekt zijn arm door haar arm en niet bij haar zus, opeens schijnt de zon weer en is ze heel gelukkig. Sam heeft een vrije dag en loopt graag een eindje mee met hen,” hij moet tot aan de bakker” vertelt hij, want er was geen brood meer.
Terug thuis is Jolien weer vrolijk en blij ze is al die boze woorden vergeten die ze aan haar zus zei. Die avond gaan ze dan ook weer gezellig samen naar boven en kletsen aan een stuk tot ze allebei slapen als een roos.

 

© Stientje Van de walle op .

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
10.09.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Het verhaal wordt veel sterker als je goed let op je zinnen. Zet meer punten! Doe veel meer met dialoog. Laat de personages praten. Show, don’t tell!
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
09.09.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Dit verhaal roept de sfeer op uit jonge tienerjaren. Dus zeker ook geschikt voor die doelgroep. Leuk om te lezen, Stientje en misschien spoort het wel aan voor een schrijfactiviteit met verhalen/ gedichten die speciaal geschreven zijn voor kinderen.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig